Здраве27 април 2014

15 неща, които интровертите никога няма да ви кажат

Те не обичат изненади и молове, но ако ви изберат за приятел – това е завинаги

Мериън Рейд е писателка и интроверт. Сътрудничи на USA Today, Essence, Glamour, The CBS Early Show. Чете лекции за иновативния си подход към живота и решаването на сложни въпроси от битието. Рейд твърди, че светът на екстравертите има доста изкривена представа за другата част от човечеството – тези, които са обърнати навътре към себе си. Затова е съставила списък от 15 точки, които, ако искаме да общуваме с интровертите спокойно и градивно, трябва да знаем. 
 
1. Вашият рожден ден не ни радва. 
На всеки интроверт в офиса му се свива коремът, когато всички спешно се бъркат по джобове и портмонета с цел събиране на пари за подарък на колегата рожденик. Не, на защото са скъперници и не им се дава. Просто всяка покана на съседа по бюро, който усмихнат ни съобщава, че след работно време „ще се съберем да пийнем по едно за мое здраве" ни хвърля в ступор. Струва ни се, че той очаква от нас силна възторжена реакция, ентусиазъм и интерес. О, ужас! Ами ако ни покани и на парти в някой клуб след това. Та там ще има поне стотина непознати! Е, добре де, петдесет. Но за интроверта тази перспектива е страшна в момента, в който единственото му желание е да се прибере у дома. Ей, колеги, ако не ни поканите, ние няма да се обидим. Ще въздъхнем с облекчение.

2. Моля ви, забравете за нашия рожден ден! 
Наистина, забравете. Имаме няколко близки приятели, чиито поздрави са ни напълно достатъчни. Не искаме шумни веселия. Не се радваме, когато се съберете зад гърба ни тихичко и ни стреснете с хорово „честит рожден ден", връчвайки ни колективния офисен подарък. Най-хубавият празник за нас е тихият, в малка подбрана компания. Светът не трябва да знае нищо за нашия рожден ден. 

3. Всъщност изобщо не ви слушаме, когато разказвате как сте прекарали уикенда.
Ако вие не сте от нашия близък кръг приятели, ни е абсолютно все едно къде сте ходили и какво сте правили в събота и неделя. Искрено смятаме, че всеки има право на личен живот и ако вие си прекарвате свободното време в пияно забвение или в трошене на вратата на вашата екс любима, това изобщо не е наша работа. Не ви упрекваме — просто общуването с някого, когато не познаваме достатъчно, ни отнема твърде много енергия. Това, че работим с него в едно помещения, не означава, че се познаваме добре. 

4. Мразим тълпата. 
Уморяваме се от големи групи хора. Завива ни се свят от пъстрото разнообразие от социални групи и типове. Доста от нас, интровертите, проявяват силна емпатия и са много податливи на чужда енергия. Понякога ни се струва, че усещаме всеки един от присъстващите в стаята, а това ни претоварва емоционално. 

5. Ние наистина не харесваме корпоративните мероприятия. 
Това е особено трудна задача за интроверти, които са мениджъри. Необходимостта да си лидер и да командваш ни извежда от равновесие. Всяка казана навреме дума, всяка изслушана гледна точка – това за нас е борба. Дори в бизнеса имаме нужда да усещаме връзката с някого на друго ниво, за да се получи максимално отдаване при корпоративни събития. Трябва много време, за да се организира командна работа или да се организира мероприятие с голям брой участници така, че и интровертът, и колегите му да се чувстват комфортно. 6. Преструваме се, че ви харесваме. 
Такава е гадната истина. Прекрасно знаем кой ни харесва и кой не. Причините могат да бъдат много – от натрупани обиди в детството до прегорели филийки на закуска тази сутрин. Не ни обръщайте внимание и не се засягайте. Бедата е в това, че честността, колкото и да я ценим, често ни причинява болка. За да живеем нормално, ние трябва да изтласкаме всички тези емоции и да бъдем добри, а това е доста по-сложно, отколкото да бъдем самите себе си. 

7. Можем яко да работим. 
Когато сме сами, можем да свършим хиляда неща – да отговаряме на електронни писма, да пишем оферти, да правим проекти, да водим делови кореспонденции. Имаме страшно много идеи. Ценим самотата, защото тя ни дава възможност да експериментираме с концепции и да дадем воля на въображението си. Всичко можем, когато сме сами. Това, което създаваме може в един прекрасен ден да промени живота ни. Да, и вашия също. 

8. Предпочитаме общуване с имейли. 
Обичаме да пишем имейли, защото това ни дава възможност да получим необходимата информация без личен контакт. Живата връзка ни изкарва от релси, трябва да изхабим много енергия, за да яхнем нашата си вълна. Затова моля ви, звънете ни само тогава, когато въпросът е на живот и смърт. 

9. Чувстваме се в безопасност с "нашите" си хора. 
Когато в живота си сме срещнали "правилните" хора, ние сме готови да им се отдадем напълно. Превръщаме с във верни рицари, готови да се сражават за своите любими. Попитайте приятелите ни. В точната компания разцъфтяваме и разпръскваме сияние. Необходимо ни е време да намерим „правилните" хора, но открием ли ги – не се отказваме от тях до края. 

10. Имаме приятели, които наистина ни обичат. 
Интровертите имат нужда от други хора и другите хора имат нужда от интровертите. Повечето от нас нямат проблеми с общуването. Ние като всички ходим по баровете и дискотеките, запознаваме се с нови личности, отдаваме се на флирт, завързваме връзки. Разликата е, че не всеки, когото срещнем, става наш приятел. Съзнателно избираме близките си другари и дълго работим върху отношенията. 

11. Понякога се преструваме, че сме екстраверти. 
Налага се да го правим, за да оцелеем. Можем да сме звездата на официалното парти, брилянтен организатор на корпоративно събитие или водещ на благотворително мероприятие. Правим го доброволно. Знаем, че когато свърши – ще си идем у дома. Вече там, изтощени, можем да се възстановяваме няколко дни. Или даже седмици... 

12. Не сме притеснителни, нито груби, нито пък твърде нервни. 
Понякога може да ви се струва, че сме точно такива. Но когато ни опознаете по-добре, ще разберете, че можем и да ви разсмиваме, както и да водим диалог с вас, по-дълъг от 15 минути. Просто не сме такива с всички. Общителността за нас е опция, която не влиза в базовия комплект. Не можем много добре да изиграем щастие или екзалтация. По скоро ще прочетете чувствата по лицата ни. 

13. Чувстваме се добре сами. 
В главите ни се случват много неща и повече не ни трябва. За разлика от екстровертите за външна стимулация не ни трябват други хора. Животът ни във вътрешния ни свят ни устройва напълно. Развличаме се с творчески проекти и се чувстваме отлично с нашите си филми в главата. 

14. Мразим светския брътвеж. 
Ние сме мислители и ни носят удоволствие разговорите за високи идеи, нестандартни проекти, велики теории. Само в краен случай вземаме участие в светски беседи и го правим без особено желание. 

15. Ако сме ви избрали, оценете го. 
Ценим времето си в самота и сме придирчиви към тези, които допускаме в живота си. Общуването с „неправилния" човек ще ни изстиска емоционално. Често привличаме екстраверти, които изсмукват енергията ни. Затова търсим компанията на съмишленици и интроверти. Оценяваме времето, прекарано с други интроверти като нас и имаме отлична представа какво е да си пазим един на друг границите на личното пространство.
Научният свят скептичен към ваксината на Moderna Здраве

Научният свят скептичен към ваксината на Moderna

Експерти: компанията не е показала никакви точни числа и изследвания, за да се каже, че резултатите са положителни

Китай отново прибегна до блокади заради зачестили случаи на Covid-19 Здраве

Китай отново прибегна до блокади заради зачестили случаи на Covid-19

Мерките се затегнаха в град от 700 000 жители, близо до руската граница

Учените спорят дали е добре училищата да отворят отново Здраве

Учените спорят дали е добре училищата да отворят отново

Няма общо становище дали децата с коронавирус са толкова заразни, колкото възрастните

Учени обясниха защо искаме да знаем още и още за коронавируса Здраве

Учени обясниха защо искаме да знаем още и още за коронавируса

Чувството за контрол може да ни създаде комфорт по време на пандемия

Сергей Копбаев, холистичен медик: „Не питайте как ще живеем утре, въпросът е кой ще живее” Здраве

Сергей Копбаев, холистичен медик: „Не питайте как ще живеем утре, въпросът е кой ще живее"

Могат ли апаратите, които работят с биорезонансно въздействие, да ни помогнат в битката с COVID-19?

Сега повече от всякога имунната система има нужда от Вашата отговорност! Здраве

Сега повече от всякога имунната система има нужда от Вашата отговорност!

Според последни проучвания комбинацията: селен, цинк, витамини D3 и С, е ефективна защита срещу вируси

Д-р Пол Стофелс: Не мислим, че болестта може да отмине без ваксина Здраве

Д-р Пол Стофелс: Не мислим, че болестта може да отмине без ваксина

Двама шефове на фармацевтични гиганти разказаха за усилията си - Johnsons & Johnson планират да произведат милиард дози

Хипотеза: Коронавирусът може да се предава по полов път? Здраве

Хипотеза: Коронавирусът може да се предава по полов път?

Изследване показва, че мъжът може да зарази партньорката си дори след изчезване на симптомите

Швеция винаги е настоявала за масов имунитет Здраве

Швеция винаги е настоявала за масов имунитет

Според българка там една от причините за смъртността в други държави е прекомерната употреба на въглехидрати и растителни масла

7 часа защита от вируси Здраве

7 часа защита от вируси

Сребърната вода е естествен дезинфектант, разказва специалистът Димчо Цанов

„Плазма с антитела ускорява лечението на COVID-19!” Здраве

„Плазма с антитела ускорява лечението на COVID-19!”

Проф. Лилия Пекова, ръководител на клиника по инфекциозни болести, апелира към преболедувалите да даряват кръв

500 000 искат разследване на Бил Гейтс за престъпления срещу човечеството Здраве

500 000 искат разследване на Бил Гейтс за престъпления срещу човечеството

Робърт Кенеди - младши е в първите редици на обвинителите

Д-р Верджиния Йотова-Янева: „При хомеопатията се изисква голяма отговорност от пациента” Здраве

Д-р Верджиния Йотова-Янева: „При хомеопатията се изисква голяма отговорност от пациента"

Хората все повече се ориентират да търсят методи за лечение, които ще им помогнат, без да им навредят

Учени: Дефицитът на витамин D утежнява боледуването от коронавирус Здраве

Учени: Дефицитът на витамин D утежнява боледуването от коронавирус

Смъртността от COVID-19 е по-висока в държавите, в които населението е с ниски нива на витамин D

Хипотеза: коронавирусът „пътува“ с твърдите частици във въздуха Здраве

Хипотеза: коронавирусът „пътува“ с твърдите частици във въздуха

В замърсения въздух на Бергамо е идентифициран ген, силно специфичен за COVID-19

Италиански депутат иска ново преброяване на жертвите на COVID-19 Здраве

Италиански депутат иска ново преброяване на жертвите на COVID-19

Според Сграби се използват неверни статистически данни за тероризиране на гражданите на Италия