Подкрепете ни!
Здраве27 април 2014

15 неща, които интровертите никога няма да ви кажат

Те не обичат изненади и молове, но ако ви изберат за приятел – това е завинагиМериън Рейд е писателка и интроверт. Сътрудничи на USA Today, Essence, Glamour, The CBS Early Show. Чете лекции за иновативния си подход към живота и решаването на сложни въпроси от битието. Рейд твърди, че светът на екстравертите има доста изкривена представа за другата част от човечеството – тези, които са обърнати навътре към себе си. Затова е съставила списък от 15 точки, които, ако искаме да общуваме с интровертите спокойно и градивно, трябва да знаем. 
 
1. Вашият рожден ден не ни радва. 
На всеки интроверт в офиса му се свива коремът, когато всички спешно се бъркат по джобове и портмонета с цел събиране на пари за подарък на колегата рожденик. Не, на защото са скъперници и не им се дава. Просто всяка покана на съседа по бюро, който усмихнат ни съобщава, че след работно време „ще се съберем да пийнем по едно за мое здраве" ни хвърля в ступор. Струва ни се, че той очаква от нас силна възторжена реакция, ентусиазъм и интерес. О, ужас! Ами ако ни покани и на парти в някой клуб след това. Та там ще има поне стотина непознати! Е, добре де, петдесет. Но за интроверта тази перспектива е страшна в момента, в който единственото му желание е да се прибере у дома. Ей, колеги, ако не ни поканите, ние няма да се обидим. Ще въздъхнем с облекчение.

2. Моля ви, забравете за нашия рожден ден! 
Наистина, забравете. Имаме няколко близки приятели, чиито поздрави са ни напълно достатъчни. Не искаме шумни веселия. Не се радваме, когато се съберете зад гърба ни тихичко и ни стреснете с хорово „честит рожден ден", връчвайки ни колективния офисен подарък. Най-хубавият празник за нас е тихият, в малка подбрана компания. Светът не трябва да знае нищо за нашия рожден ден. 

3. Всъщност изобщо не ви слушаме, когато разказвате как сте прекарали уикенда.
Ако вие не сте от нашия близък кръг приятели, ни е абсолютно все едно къде сте ходили и какво сте правили в събота и неделя. Искрено смятаме, че всеки има право на личен живот и ако вие си прекарвате свободното време в пияно забвение или в трошене на вратата на вашата екс любима, това изобщо не е наша работа. Не ви упрекваме — просто общуването с някого, когато не познаваме достатъчно, ни отнема твърде много енергия. Това, че работим с него в едно помещения, не означава, че се познаваме добре. 

4. Мразим тълпата. 
Уморяваме се от големи групи хора. Завива ни се свят от пъстрото разнообразие от социални групи и типове. Доста от нас, интровертите, проявяват силна емпатия и са много податливи на чужда енергия. Понякога ни се струва, че усещаме всеки един от присъстващите в стаята, а това ни претоварва емоционално. 

5. Ние наистина не харесваме корпоративните мероприятия. 
Това е особено трудна задача за интроверти, които са мениджъри. Необходимостта да си лидер и да командваш ни извежда от равновесие. Всяка казана навреме дума, всяка изслушана гледна точка – това за нас е борба. Дори в бизнеса имаме нужда да усещаме връзката с някого на друго ниво, за да се получи максимално отдаване при корпоративни събития. Трябва много време, за да се организира командна работа или да се организира мероприятие с голям брой участници така, че и интровертът, и колегите му да се чувстват комфортно. 6. Преструваме се, че ви харесваме. 
Такава е гадната истина. Прекрасно знаем кой ни харесва и кой не. Причините могат да бъдат много – от натрупани обиди в детството до прегорели филийки на закуска тази сутрин. Не ни обръщайте внимание и не се засягайте. Бедата е в това, че честността, колкото и да я ценим, често ни причинява болка. За да живеем нормално, ние трябва да изтласкаме всички тези емоции и да бъдем добри, а това е доста по-сложно, отколкото да бъдем самите себе си. 

7. Можем яко да работим. 
Когато сме сами, можем да свършим хиляда неща – да отговаряме на електронни писма, да пишем оферти, да правим проекти, да водим делови кореспонденции. Имаме страшно много идеи. Ценим самотата, защото тя ни дава възможност да експериментираме с концепции и да дадем воля на въображението си. Всичко можем, когато сме сами. Това, което създаваме може в един прекрасен ден да промени живота ни. Да, и вашия също. 

8. Предпочитаме общуване с имейли. 
Обичаме да пишем имейли, защото това ни дава възможност да получим необходимата информация без личен контакт. Живата връзка ни изкарва от релси, трябва да изхабим много енергия, за да яхнем нашата си вълна. Затова моля ви, звънете ни само тогава, когато въпросът е на живот и смърт. 

9. Чувстваме се в безопасност с "нашите" си хора. 
Когато в живота си сме срещнали "правилните" хора, ние сме готови да им се отдадем напълно. Превръщаме с във верни рицари, готови да се сражават за своите любими. Попитайте приятелите ни. В точната компания разцъфтяваме и разпръскваме сияние. Необходимо ни е време да намерим „правилните" хора, но открием ли ги – не се отказваме от тях до края. 

10. Имаме приятели, които наистина ни обичат. 
Интровертите имат нужда от други хора и другите хора имат нужда от интровертите. Повечето от нас нямат проблеми с общуването. Ние като всички ходим по баровете и дискотеките, запознаваме се с нови личности, отдаваме се на флирт, завързваме връзки. Разликата е, че не всеки, когото срещнем, става наш приятел. Съзнателно избираме близките си другари и дълго работим върху отношенията. 

11. Понякога се преструваме, че сме екстраверти. 
Налага се да го правим, за да оцелеем. Можем да сме звездата на официалното парти, брилянтен организатор на корпоративно събитие или водещ на благотворително мероприятие. Правим го доброволно. Знаем, че когато свърши – ще си идем у дома. Вече там, изтощени, можем да се възстановяваме няколко дни. Или даже седмици... 

12. Не сме притеснителни, нито груби, нито пък твърде нервни. 
Понякога може да ви се струва, че сме точно такива. Но когато ни опознаете по-добре, ще разберете, че можем и да ви разсмиваме, както и да водим диалог с вас, по-дълъг от 15 минути. Просто не сме такива с всички. Общителността за нас е опция, която не влиза в базовия комплект. Не можем много добре да изиграем щастие или екзалтация. По скоро ще прочетете чувствата по лицата ни. 

13. Чувстваме се добре сами. 
В главите ни се случват много неща и повече не ни трябва. За разлика от екстровертите за външна стимулация не ни трябват други хора. Животът ни във вътрешния ни свят ни устройва напълно. Развличаме се с творчески проекти и се чувстваме отлично с нашите си филми в главата. 

14. Мразим светския брътвеж. 
Ние сме мислители и ни носят удоволствие разговорите за високи идеи, нестандартни проекти, велики теории. Само в краен случай вземаме участие в светски беседи и го правим без особено желание. 

15. Ако сме ви избрали, оценете го. 
Ценим времето си в самота и сме придирчиви към тези, които допускаме в живота си. Общуването с „неправилния" човек ще ни изстиска емоционално. Често привличаме екстраверти, които изсмукват енергията ни. Затова търсим компанията на съмишленици и интроверти. Оценяваме времето, прекарано с други интроверти като нас и имаме отлична представа какво е да си пазим един на друг границите на личното пространство.
Когато храната замества справянето с болните чувства Здраве

Когато храната замества справянето с болните чувства

6 начина да преодолеем емоционалното хранене

IMMUSE® – революционна разработка за имунна подкрепа Здраве

IMMUSE® – революционна разработка за имунна подкрепа

Литературен обзор и представяне на продукт за имунна подкрепа – Протектил /Protectill

Започни йога у дома Здраве

Започни йога у дома

Една година йога разрешава много повече психични проблеми, отколкото 7 години психотерапия, твърди създателката на първото онлайн йога студио Мими Дончева

Заземяване, заземяване, заземяване Здраве

Заземяване, заземяване, заземяване

Ходенето бос подобрява съня, намалява болката, укрепва имунната система, понижава кръвното

Конференция „20 години висококачествена природна медицина“ Здраве

Конференция „20 години висококачествена природна медицина“

Всеки, който се интересува от природната медицина, може да присъства на лекции, посветени на темата

Какво се опитва да ви каже болката Здраве

Какво се опитва да ви каже болката

Три начина да се вслушаме в тялото си и да си помогнем

Д-р Линда Ланкастър: Не съм изпила нито едно хапче! Здраве

Д-р Линда Ланкастър: Не съм изпила нито едно хапче!

Българката Елина Нушева оздравява от тежка болест благодарение на съветите на холистичния лекар

Сбъдната мечта Здраве

Сбъдната мечта

L’Erbolario е проект на двама влюбени да създадат истинска натурална козметика

С аромат на лавандула – Bilka Collection Lavender & Hyaluron Здраве

С аромат на лавандула – Bilka Collection Lavender & Hyaluron

За Еньовден Bilka Lifestyle представи новата си слънчева серия, базирана на най-българските и доказано ефективни съставки

Някои уж безобидни признаци сочат към Алцхаймер Здраве

Някои уж безобидни признаци сочат към Алцхаймер

Честите затруднения при изразяване на мисълта може да са първият знак за деменция

Как да се предпазим от кърлежи и да лекуваме лаймска болест Здраве

Как да се предпазим от кърлежи и да лекуваме лаймска болест

След обилните дъждове те са много и навсякъде, какво да правим, ако прихванем лаймска болест

Приказни аромати Здраве

Приказни аромати

Валентина сътворява омайни натурални парфюми и ни учи как благоуханията променят живота

Австралия легализира психеделичните терапии Здраве

Австралия легализира психеделичните терапии

С екстази ще се лекува посттравматично стресово разстройство, а с магически гъби – депресия

СЗО ще обяви аспартама за канцероген? Здраве

СЗО ще обяви аспартама за канцероген?

Производителите на подсладители и на диетична кола са на нокти