Подкрепете ни!
Здраве28 юни 2014

Детето ви псува? Има такава болест...

Психиатър преценява дали това е синдром на Турет, или трябва да се скарате на мъжа си

Има болести, които дават храна за многочислени вицове и весели разкази, макар на самите болни изобщо да не им е до смях. Една от тях е синдромът на Турет. Болните изкрещяват нецензурни думи и изрази. Обикновено става дума за малки пациенти, от чиито уста възрастните не очакват да чуят точно тези цветисти звукосъчетания. Става дума за копролалия — болезнено, непреодолимо импулсивно влечение към изкрещяване на псувня без видима причина. Развива се при 10 процента от случаите.
  
По правило ранните признаци на синдрома на Турет се проявяват в детството – в промеждутъка от 3 до 9 години. Синдромът на Турет се среща при хора от всички етнически групи, мъжете боледуват 3-4 пъти по-често от жените. Приблизително 200 000 американци страдат от най-сериозната форма на синдрома на Турет, а един от 100 проявява по-сдържаните симптоми като хроничен моторен или речеви тик. Въпреки че синдромът на Турет е хронично заболяване, при повечето пациенти речевият тик е ярко изразен в ранното детство. В юношеството и зрелостта симптомите отслабват.

Причини 

Досега не е ясно изведена причината за това заболяване. Съществуват няколко теории, обясняващи произхода на синдрома на Турет. Една от тях говори за наследственост, друга – за ненаследствена мутация на гени. Трета проследява връзката с влошаващата се екологична обстановка, както и отражението на огромното психо-емоционално натоварване върху крехката детска психика. Сред някои от причините учените изтъкват: хипоксия на плода и детето при раждане, недоносване, малко тегло на плода, пушене и злоупотреба с алкохол на майката при бременността и кърменето, стрептококова инфекция и автоимунни заболявания. 

Съвременни изследвания дорисуват картината с леки отклонения в някои дялове от главния мозък, а също така и в дисбаланс на някои невромедиатори (допамин, серотонин и артеренол), отговорни за взаимодействието на нервните клетки.Симптоми   

Появяват се непроизволни движения, имащи характеристиката на тикове. В началото на заболяването става дума за трепване на клепачите, бърчене на носа, гримаси, цъкане с език. При някои деца се появява cвистене, съскане, пъхтене, кашлица, провиквания и др. Около 10-15% от малките пациенти имат и някои речеви разстройства — копролалия, ехолалия (неконтролируемо повтаряне на думи, чути в речта на някой друг), палилалия (стереотипно многократно повтаряне на една и съща дума, или на няколко, в нарастващо темпо).

Диагностициране може да направи само специалист 

Умственото, психическото и емоционалното развитие на детето, страдащо от синдрома на Турет, по никакъв начин не се различава от развитието на останалите деца. Учените са забелязали, че доста от заболелите са левичарчета. Лечението на синдрома на Турет е насочено към оказване на помощ при контрол над симптомите. Медикаменти се изписват само в краен случай – когато симптомите пречат на нормалните дейности в живота на заболелия. 

Често децата се опитват неосъзнато да запълнят липсата от положителни емоции и търсят остри, а понякога и страшни преживявания – играят на не детски компютърни игри, гледат филми на ужасите, обичат екстрените атракции в лунапарковете. Такива деца обожават снаксове, чийзбургери, кола, кафе. Ако хората не изпитват естествени радости, те се опитват да ги получат по изкуствен начин. Ето защо е важно храненето при пациенти със синдром на Турет.
 


Само не забравяйте, 

че все пак най-честата причина, поради която псува детето ви в невръстна възраст вероятно се крие в семейството... Не, не говорим за генна обремененост, а за средата, в която расте малчуганът. 

Псува ли мъжът ви, докато гледа мачовете или го изпреварва неправилно участник в пътното движение, или по някаква друга причина? Е, не е задължително това да е нелекуван синдром на Турет. 

Ето малко за синдрома на Турет в разказа на един тийнейджър:
 
„ Аз съм момче на 16 години и от 2 месеца имам странен проблем. За секунда през главата ми минава някаква мисъл, която е засрамваща за мен (примерно се сещам как съм казал нещо тъпо или съм мислил да кажа нещо тъпо, или как в бъдеще ще направя нещо тъпо и засрамващо за мен) и ми идва отвътре да извикам или да направя някакво некоординирано движение или просто да издам някакъв звук (най-често съскане). Ходих при психиатър, който много бързо ми сложи диагнозата "синдром на Турет". 
Когато съзнателно си помисля нещо засрамващо, не правя никакви движения или викане, нито ми идва енергия отвътре да направя нещо. Мога да направя сравнение с това да сънуваш кошмар. Докато сънуваш кошмара изпитваш много силни чувства (най-често уплаха) и ти идва от вътре енергия и се събуждаш най-често с трепване, викане или нещо от сорта. Същото е и при мен, само че става в будно състояние. Правя го сравнително често (от може би 10-20 пъти на ден до 50 или нещо такова). 
Не мога да определя точно дали мисълта, която минава през главата ми е съзнателно моя или не. Но мога да кажа, че примерно сега, ако се опитам съзнателно да си помисля нещо, колкото и засрамващо да е за мене, никога няма да ми дойде от вътре да извикам." 
Били Айлиш говори открито за синдрома на Турет в ефир Здраве

Били Айлиш говори открито за синдрома на Турет в ефир

Певицата вярва, че така окуражава другите страдащи

С бързо ходене може да свалите 16 години от възрастта си Здраве

С бързо ходене може да свалите 16 години от възрастта си

Не бройте крачки, просто забързайте темпото

Проблеми с бъбреците = липса на жизнена енергия Здраве

Проблеми с бъбреците = липса на жизнена енергия

Как страстта към земното може да разболее физическото тяло

Маймунската шарка не е болест, предавана по полов път Здраве

Маймунската шарка не е болест, предавана по полов път

Експерт от Кеймбридж разказва за симптомите на зараза с ендемичния вирус

Второто ежегодно издание на инициативата Мисия Супердок награждава най-обичаните лекари Здраве

Второто ежегодно издание на инициативата Мисия Супердок награждава най-обичаните лекари

На бляскава церемония в София бяха отличени специалистите с най-висок рейтинг в 14 специалности

Koжа като блестящ диамант Здраве

Koжа като блестящ диамант

Марката SHIMANI предлага висококачествена козметика, произведена в България

Спасен, за да спасява Здраве

Спасен, за да спасява

Иван Лесев оцелява при 1% шанс за живот. От този момент непрестанно търси и прави нововъведения, които връщат здравето на хиляди българи.

Натуралният продукт Карикол Гастро е вдъхновен от мъдростта на будистките учители Здраве

Натуралният продукт Карикол Гастро е вдъхновен от мъдростта на будистките учители

Съчетанието от папая и овес е ефективно средство срещу гастрит, киселини и рефлукс

Лекар обяснява как се живее без сапун 5 години Здраве

Лекар обяснява как се живее без сапун 5 години

„Вярно, не ухаех на бор или лавандула, но също така и не миришех на лук и вкиснато, както преди..."

Поне от 20 години се казва кофичка, а не буркан, забрави ли? Здраве

Поне от 20 години се казва кофичка, а не буркан, забрави ли?

dm монтира първата станция за повторно пълнене на перилни и почистващи препарати

Мокри кърпички причинили епидемия в Норвегия Здраве

Мокри кърпички причинили епидемия в Норвегия

СЗО: Бактерията Pseudomonas aeruginosa е сред 12-те най-устойчиви на антибиотици патогени

Ползите за здравето от случаен акт на доброта Здраве

Ползите за здравето от случаен акт на доброта

Кръвното се нормализира, болката намалява, чувството за щастие и приобщеност се засилва

Етерични масла при главоболие Здраве

Етерични масла при главоболие

Няколко изпитани рецепти, които действат бързо

За да сте здрави са необходими собствените ви усилия - постоянни и интензивни Здраве

За да сте здрави са необходими собствените ви усилия - постоянни и интензивни

Академик Николай Амосов: Необходими са четири условия: физическо натоварване, ограничение в храненето, закаляване и умение да почиваш

Лекувай с ендобиогения! Здраве

Лекувай с ендобиогения!

През март започва първото в България обучение по ендобиогенна медицина, която изправя дори „нелечимо” болни

Как ходенето пеша буквално променя мозъка ни Здраве

Как ходенето пеша буквално променя мозъка ни

Най-хубавото е, че можем да решим и да тръгнем веднага