Подкрепете ни!
Здраве28 юни 2014

Детето ви псува? Има такава болест...

Психиатър преценява дали това е синдром на Турет, или трябва да се скарате на мъжа си

Има болести, които дават храна за многочислени вицове и весели разкази, макар на самите болни изобщо да не им е до смях. Една от тях е синдромът на Турет. Болните изкрещяват нецензурни думи и изрази. Обикновено става дума за малки пациенти, от чиито уста възрастните не очакват да чуят точно тези цветисти звукосъчетания. Става дума за копролалия — болезнено, непреодолимо импулсивно влечение към изкрещяване на псувня без видима причина. Развива се при 10 процента от случаите.
  
По правило ранните признаци на синдрома на Турет се проявяват в детството – в промеждутъка от 3 до 9 години. Синдромът на Турет се среща при хора от всички етнически групи, мъжете боледуват 3-4 пъти по-често от жените. Приблизително 200 000 американци страдат от най-сериозната форма на синдрома на Турет, а един от 100 проявява по-сдържаните симптоми като хроничен моторен или речеви тик. Въпреки че синдромът на Турет е хронично заболяване, при повечето пациенти речевият тик е ярко изразен в ранното детство. В юношеството и зрелостта симптомите отслабват.

Причини 

Досега не е ясно изведена причината за това заболяване. Съществуват няколко теории, обясняващи произхода на синдрома на Турет. Една от тях говори за наследственост, друга – за ненаследствена мутация на гени. Трета проследява връзката с влошаващата се екологична обстановка, както и отражението на огромното психо-емоционално натоварване върху крехката детска психика. Сред някои от причините учените изтъкват: хипоксия на плода и детето при раждане, недоносване, малко тегло на плода, пушене и злоупотреба с алкохол на майката при бременността и кърменето, стрептококова инфекция и автоимунни заболявания. 

Съвременни изследвания дорисуват картината с леки отклонения в някои дялове от главния мозък, а също така и в дисбаланс на някои невромедиатори (допамин, серотонин и артеренол), отговорни за взаимодействието на нервните клетки.Симптоми   

Появяват се непроизволни движения, имащи характеристиката на тикове. В началото на заболяването става дума за трепване на клепачите, бърчене на носа, гримаси, цъкане с език. При някои деца се появява cвистене, съскане, пъхтене, кашлица, провиквания и др. Около 10-15% от малките пациенти имат и някои речеви разстройства — копролалия, ехолалия (неконтролируемо повтаряне на думи, чути в речта на някой друг), палилалия (стереотипно многократно повтаряне на една и съща дума, или на няколко, в нарастващо темпо).

Диагностициране може да направи само специалист 

Умственото, психическото и емоционалното развитие на детето, страдащо от синдрома на Турет, по никакъв начин не се различава от развитието на останалите деца. Учените са забелязали, че доста от заболелите са левичарчета. Лечението на синдрома на Турет е насочено към оказване на помощ при контрол над симптомите. Медикаменти се изписват само в краен случай – когато симптомите пречат на нормалните дейности в живота на заболелия. 

Често децата се опитват неосъзнато да запълнят липсата от положителни емоции и търсят остри, а понякога и страшни преживявания – играят на не детски компютърни игри, гледат филми на ужасите, обичат екстрените атракции в лунапарковете. Такива деца обожават снаксове, чийзбургери, кола, кафе. Ако хората не изпитват естествени радости, те се опитват да ги получат по изкуствен начин. Ето защо е важно храненето при пациенти със синдром на Турет.
 


Само не забравяйте, 

че все пак най-честата причина, поради която псува детето ви в невръстна възраст вероятно се крие в семейството... Не, не говорим за генна обремененост, а за средата, в която расте малчуганът. 

Псува ли мъжът ви, докато гледа мачовете или го изпреварва неправилно участник в пътното движение, или по някаква друга причина? Е, не е задължително това да е нелекуван синдром на Турет. 

Ето малко за синдрома на Турет в разказа на един тийнейджър:
 
„ Аз съм момче на 16 години и от 2 месеца имам странен проблем. За секунда през главата ми минава някаква мисъл, която е засрамваща за мен (примерно се сещам как съм казал нещо тъпо или съм мислил да кажа нещо тъпо, или как в бъдеще ще направя нещо тъпо и засрамващо за мен) и ми идва отвътре да извикам или да направя някакво некоординирано движение или просто да издам някакъв звук (най-често съскане). Ходих при психиатър, който много бързо ми сложи диагнозата "синдром на Турет". 
Когато съзнателно си помисля нещо засрамващо, не правя никакви движения или викане, нито ми идва енергия отвътре да направя нещо. Мога да направя сравнение с това да сънуваш кошмар. Докато сънуваш кошмара изпитваш много силни чувства (най-често уплаха) и ти идва от вътре енергия и се събуждаш най-често с трепване, викане или нещо от сорта. Същото е и при мен, само че става в будно състояние. Правя го сравнително често (от може би 10-20 пъти на ден до 50 или нещо такова). 
Не мога да определя точно дали мисълта, която минава през главата ми е съзнателно моя или не. Но мога да кажа, че примерно сега, ако се опитам съзнателно да си помисля нещо, колкото и засрамващо да е за мене, никога няма да ми дойде от вътре да извикам." 
Правиш гаргара 60 секунди и разбираш дали имаш коронавирус Здраве

Правиш гаргара 60 секунди и разбираш дали имаш коронавирус

Виенски учени са категорични, че новият тест е толкова надежден, колкото и традиционния PCR с памучните тампони

Гигантски паяк ще помага при синдром на раздразненото черво Здраве

Гигантски паяк ще помага при синдром на раздразненото черво

Два от пептидите, блокиращи болката, са открити в отровата от венецуелска тарантула

Герой или морско свинче? Здраве

Герой или морско свинче?

Какво казва за ваксината един доброволец в Оксфордската офанзива срещу Covid-19

Блуждаещият нерв - спасителят на връзката ум-тяло Здраве

Блуждаещият нерв - спасителят на връзката ум-тяло

Нуждае се от всекидневна стимулация

Излишните маски Здраве

Излишните маски

Изследователят Артур Фърстенберг цитира десетки доклади, които доказват, че са ненужни

Търсенията в Google разкриват къде е следващото огнище на коронавирус Здраве

Търсенията в Google разкриват къде е следващото огнище на коронавирус

Има връзка между засиленото търсене на симптоми от потребителите и близък пик на зараза

Алкохолът е най-добрият приятел на инфаркта Здраве

Алкохолът е най-добрият приятел на инфаркта

Известният кардиохирург Майкъл Дебейки: Добре е да се живее дълго, но е желателно да не е чак толкова дълго...

Положителен PCR тест? Хм, колко да е положителен... Здраве

Положителен PCR тест? Хм, колко да е положителен...

В САЩ 90% от заразените с коронавирус всъщност не се разболяват и не са заразни

Корвирал срещу коронавируса Здраве

Корвирал срещу коронавируса

Българска компания разработи 100% натурален продукт, стимулиращ мощно имунната система

Учени: Кравето мляко увеличава риска от рак на гърдата Здраве

Учени: Кравето мляко увеличава риска от рак на гърдата

Изследователите предполагат, че причината е в хормоните

Български йонизатор пази от COVID-19 Здраве

Български йонизатор пази от COVID-19

В инфекциозното отделение на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора, където работи, няма нито един заразен медик

Британски учени: Дистанцията от 2 метра е мярка от миналия век Здраве

Британски учени: Дистанцията от 2 метра е мярка от миналия век

При защита от коронавирус трябва да се вземат предвид много други фактори

Професорска рецепта против диабет, хипертония и затлъстяване Здраве

Професорска рецепта против диабет, хипертония и затлъстяване

Как знаменитият терапевт от 19 век Боткин излекувал богатия търговец

Средният път към здравето Здраве

Средният път към здравето

Хомотоксикологията е взела най-доброто от хомеопатията и класическата медицина. Отлично се справя с болестите на жената

СЗО: Не можете да хванете коронавирус от храна Здраве

СЗО: Не можете да хванете коронавирус от храна

Тестове със заразени продукти показват, че консумиралите ги хора са здрави