Подкрепете ни!
Здраве23 април 2015

Антибиотична резистентност

Научете повече за нея и своя имунитет в Световната седмица на хомеопатията

Прекомерната употреба на антибиотици потиска естествения отговор на имунната система и води до отслабването ѝ. В същото време все по-често се среща антибиотичната резистентност, която по данни на Световната здравна организация вече е разпространена във всеки регион на света и потенциално засяга всеки човек. Тя повишава рисковете от по-тежко протичане на бактериалните инфекции и по-висока смъртност от тях.

Антибиотиците оказват разрушаващ и разстройващ ефект върху микробиома (сложната организация от микроорганизми, която населява тялото), с което могат да причинят развитие на сериозни хронични заболявания като затлъстяване, диабет и дори рак. Нови проучвания разкриват също връзката между ранното прилагане на антибиотично лечение при новородени и появата на наднормено тегло в по-късна възраст.

Всички тези тревожни данни бяха представени на старта на Световната седмица на хомеопатията, която ще продължи до 29 април. Тази година по стечение на обстоятелствата началото на събитието у нас съвпадна с друг световен ден – Денят на Земята. Макар и случайност, този двоен празник бе повод да се замислим в глобални мащаби за съдбата на човечеството и някои тревожни здравни тенденции от последните години. 

Непобедимите


Все повече болници по света са изпълнени с пациенти, при които антибиотиците вече не помагат. Това изправя лекарите пред нови изпитания, а СЗО алармира, че без сериозни решения в следващото десетилетие е възможно да избухнат инфекциозни епидемии, за които лек няма да има.  Как човечеството ще се справя с бактериите, които вече са привикнали с антибиотиците и защо антибиотичната резистентност доби толкова заплашителни мащаби? Това са само част от въпросите, на които лекари хомеопати ще отговарят на безплатни лекции в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.

Малкото голямо


На пресконференцията в София, организирана от Асоциацията на лекарите хомеопати в България и Сдружение „Приятели на хомеопатията" с подкрепата на Немския хомеопатичен съюз, специалисти разказаха за нарастващите опасения и на Европейския парламент, който наскоро спешно е свикал заседание на европейските медицински представителства, за да обсъдят проблема с антибиотичната резистентност. На срещата специално внимание е било отделено на Европейската асоциация на производителите на хомеопатични лекарства. Макар този сектор да представлява едва 1,5% от целия фармацевтичен контингент, може да се окаже, че хомеопатията е едно от решенията за овладяване на антибиотичната резистентност.

Битка „за", не „против"

Днес масово съществуват криворазбрани схващания за ползите и вредите на антибиотиците и хората водят битка, чиято цел дори не познават. Ето защо д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, подчерта, че в своята същност всички лекари от традиционната и алтернативната медицина имат една цел: не да отричат антибиотиците, а да открият начин как да запазят тяхната сила. Това може да стане, като се спре изписването им дори при най-малката настинка, просто „за всеки случай": „Природата е дарила микроорганизмите с инструменти за адаптация и когато едно вещество се подава често, дори като отрова, те свикват с него и то вече не работи. По-тревожно е, че „имунитетът", който вирусите и бактериите изграждат към антибиотиците се предава на техните поколения и дори на други видове бактерии."

От 2011 г. в България дори функционира център, занимаващ се с пациенти, неподдаващи се на антибиотично лечение. За съжаление техният брой расте. 

Кога се разболяваме?

Още в древните ведически текстове се разказва за адептите, които, бидейки в пълна хармония със себе си, можели да застанат в центъра на пламнал от смъртоносна епидемия град без нищо да ги сполети. „В тези разкази има голяма доза истина", смята д-р Пачова. Според нея когато човек е в хармония с вътрешното си Аз, щастлив и доволен, това се отразява на биохимичните процеси в тялото му, имунитетът му е в отлична форма и той е винаги в добро здраве.

Когато антибиотиците спрат да действат

Когато липсва баланс в системите на организма и в имунната защита, и антибиотиците не могат да помогнат. Защо? Антибиотикът унищожава микроорганизмите, но имунната система трябва да свърши оставащата работа за пълното изчистване на организма след инфекцията. При дисбаланс на имунитета това не се получава. Възможно е в междуклетъчното пространство да останат единични микроорганизми, които не са били унищожени. Те могат да предадат към други клетки своята патогенност и резистентност. Така се стига до порочния кръг: заболяване - честа употреба на антибиотици – антибиотична резистентност.

Нужно е да не забравяме, че:
-   Антибиотикът е важно, животоспасяващо оръжие, когато се налага, но изисква много грижа за имунната система.
-  Честата употреба на антибиотик без имунитет = резистентност.

Съветът на докторите е, ако антибиотичното лечение не може да се избегне, то в никакъв случай да не се изписват широкоспектърни лекарства, а по-адекватни, обхващащи конкретния причинител на заболяването.

Повече информация за хомеопатията можете да откриете на:

www.istoriizazdrave.bg - ще откриете забавни видео материали за шуслеровите соли и възможност да разкажете своя опит с хомеопатията в разрешаването на свой здравословен проблем. Най-интересните истории ще бъдат публикувани официално на страницата. 

www.homeopathybulgaria.org
Октомври 2020 г.: самоубийците в Япония са повече от починалите от COVID-19 за 10 месеца Здраве

Октомври 2020 г.: самоубийците в Япония са повече от починалите от COVID-19 за 10 месеца

Тревожният скок се дължи на жени, работещи в отрасли, засегнати от пандемията

Жителите на австрийски ски курорт с 8 месеца имунитет срещу COVID-19 Здраве

Жителите на австрийски ски курорт с 8 месеца имунитет срещу COVID-19

90% от хората с положителен тест през април са имали антитела за вируса през ноември

117-годишна се възстанови напълно от Covid-19 Здраве

117-годишна се възстанови напълно от Covid-19

Люсил преживява пандемията от испански грип и две световни войни

Във Виена стартира проект „Всички правим гаргара” Здраве

Във Виена стартира проект „Всички правим гаргара"

Служители на някои компании се тестват два пъти седмично вкъщи за COVID-19

Във времената на социална дистанция скуката може да е опасна за обществото Здраве

Във времената на социална дистанция скуката може да е опасна за обществото

За някои хора дори болката може да е по-приемлива от отегчението

Ставите се лекуват със 120 минути ходене веднъж на три дни Здраве

Ставите се лекуват със 120 минути ходене веднъж на три дни

Съветите на Олег Торсунов колко да са дълги разходките ни, за да сме здрави

От страх винаги правим обратното на това, което трябва Здраве

От страх винаги правим обратното на това, което трябва

Лууле Вилма за прошката, която лекува и за самозаблудите, които ни разболяват

Растителен пробиотик за здраво гърло Здраве

Растителен пробиотик за здраво гърло

Българската биотехнологична компания GENESIS създаде пробиотик, който предпазва от възпаления гърлото и устната кухина и поддържа чревната микрофлора в баланс

Защо случаите на COVID-19 ще почнат да намаляват Здраве

Защо случаите на COVID-19 ще почнат да намаляват

Дж. Меркола: COVID-19 е най-големият фалшификат в историята на човечеството

Д-р Меркола: Информирайте се, преди да се ваксинирате! Здраве

Д-р Меркола: Информирайте се, преди да се ваксинирате!

Бъдете смели. Ще ви критикуват, че сте посмели да говорите за „другата страна“ на историята с ваксината

Роден на 21-ва седмица Здраве

Роден на 21-ва седмица

Бет и Рик Хътчинсън наричат ​​Ричард своето чудо-бебе

Ваксини и възрастни хора: все още е рано да се правят заключения Здраве

Ваксини и възрастни хора: все още е рано да се правят заключения

Доц. Нейтън Бартлет: Смъртните случаи са тъжни, но те не трябва да са причина за тревога

29 смъртни случая на възрастни хора след ваксината на Pfizer в Норвегия Здраве

29 смъртни случая на възрастни хора след ваксината на Pfizer в Норвегия

Предполага се, че ваксините може да са твърде рискови за възраст 80+ и неизлечимо болните