Подкрепете ни!




Здраве23 юни 2016

Хомеопатия вместо антибиотици

Мишел Боарон представи новата си книга "Педиатрия" в София и се срещна с лекари, интегрирали хомеопатията в практиката си



„Хомеопатията се е превърнала в ежедневно прилаган метод на лечение при много педиатри в България. Според последните статистически данни 80% от продадените антибиотици се консумират от деца. Но ако педиатърът работи с хомеопатични продукти, то той предписва два пъти по-рядко антибиотик. Това е много важно, защото антибиотичната резистентност расте и ще дойде време, когато с антибиотици няма да можем да лекуваме тежки инфекции“. Това каза д-р Слави Филчев, началник на детското отделение към V МБАЛ в София и зам.-председател на Българската медицинска хомеопатична организация на пресконференцията на „Боарон България“ в София днес. 

Събитието бе белязано от присъствието на френския фармацевт Мишел Боарон, дъщеря на един от създателите на едноименната компания за производство на хомеопатични продукти. Тя е за трети път в страната, този път за представянето на книгата "Педиатрия" (Мишел БоаронФрансоа Ру, Пиер Поповски, издателство "Изток Запад"), насочена главно към фармацевти, но и към родители, които са избрали хомеопатията като път за лечение.

Госпожа Боарон подчерта, че хомеопатията не е религия и не е нужно да вярваме в нея, за да подейства на здравето ни. Във Франция тя е призната от 1965 г., като хомеопатичните медикаменти там се възстановяват от здравната каса.
Тя влияе на всеки организъм, най-добре на децата. При използването ѝ няма опасност от предозиране, защото тук не говорим за химични молекули, а за природни вещества, които носят информация към тъканите и усилват оздравителния процес в организма. 

Д-р Драгомир Грудев, управител на БОАРОН България сподели за проучване, проведено с 900 лекари и 9000 пациенти в продължение на 5 години в три направленията - уши-нос-гърло, стави и мускули, тревожност и сън. Всички участници, употребили хомеопатия, имат същия ефект на лекуване като при пациентите, третирани с медикаменти на конвенционалната медицина, само че без страничните ефекти. 

Специалисти от сферата съветват да се доверявате само на сертифицирани производители на т. нар. клинична хомеопатия, защото продуктите им са минали нужните лабораторни изследвания, което следва да гарантира добрия резултат от хомеопатичното лечение.

Те обясниха, че в обществото има много митове, свързани с хомеопатията. Единият е, че не действа бързо. Тя може да помогне светкавично, когато става дума за остри състояния, като например високата температура или хълцане и колики при бебетата, обясниха лекарите. 

Мит номер 2 - хомеопатията не трябва да се взема с други лекарства. Клиничната хомеопатия може да се прилага, при това много успешно, успоредно с класическата медицина. 

Изследване от тази пролет на Александровска болница показва, че деца, болни от астма, които са третирани едновременно с лекарства и хомеопатични медикаменти, влизат по-бързо в ремисия, отколкото тези, лекувани само с кортикостероиди. 
Хомеопатията е много полезна и в онкологията, особено след химео- и лъчетерапия, за да облекчи състоянието на пациентите.

Мит номер 3 - помага само на децата. Хомеопатията е много практична при възрастните хора, тъй като може да намали броя на лекарствата, които вземат.   

Мит номер 4 - прилага се само след дълги беседи, губи много време и усилия. Хомеопатичните лекарства е добре да се изписват индивидуално, но има случаи при ясна симптоматика - например грип, в които може веднага да се помогне на човек.
 
В България клиничната хомеопатия стъпва точно преди 20 години. За този период тя се налага като ефективен метод за лечение и постепенно влиза в програмите на медицинските университети в София, Пловдив, Варна, Плевен като свободно избираема дисциплина, а в Пловдив е задължителен предмет.
 
Въпреки успехите, според българското законодателство клиничната хомеопатия се води неконвенционален метод на лечение, обясни д-р Петър Загорчев. „Според нас няма конвенционален и неконвенционален метод за лечение има само едно - изкуството да лекуваш“, каза той и от името на българската хомеопатична организация настоя хомеопатията да не се третира като алтернативно лечение. 
Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.