Подкрепете ни!




Здраве23 юни 2016

Хомеопатия вместо антибиотици

Мишел Боарон представи новата си книга "Педиатрия" в София и се срещна с лекари, интегрирали хомеопатията в практиката си


„Хомеопатията се е превърнала в ежедневно прилаган метод на лечение при много педиатри в България. Според последните статистически данни 80% от продадените антибиотици се консумират от деца. Но ако педиатърът работи с хомеопатични продукти, то той предписва два пъти по-рядко антибиотик. Това е много важно, защото антибиотичната резистентност расте и ще дойде време, когато с антибиотици няма да можем да лекуваме тежки инфекции“. Това каза д-р Слави Филчев, началник на детското отделение към V МБАЛ в София и зам.-председател на Българската медицинска хомеопатична организация на пресконференцията на „Боарон България“ в София днес. 

Събитието бе белязано от присъствието на френския фармацевт Мишел Боарон, дъщеря на един от създателите на едноименната компания за производство на хомеопатични продукти. Тя е за трети път в страната, този път за представянето на книгата "Педиатрия" (Мишел БоаронФрансоа Ру, Пиер Поповски, издателство "Изток Запад"), насочена главно към фармацевти, но и към родители, които са избрали хомеопатията като път за лечение.

Госпожа Боарон подчерта, че хомеопатията не е религия и не е нужно да вярваме в нея, за да подейства на здравето ни. Във Франция тя е призната от 1965 г., като хомеопатичните медикаменти там се възстановяват от здравната каса.
Тя влияе на всеки организъм, най-добре на децата. При използването ѝ няма опасност от предозиране, защото тук не говорим за химични молекули, а за природни вещества, които носят информация към тъканите и усилват оздравителния процес в организма. 

Д-р Драгомир Грудев, управител на БОАРОН България сподели за проучване, проведено с 900 лекари и 9000 пациенти в продължение на 5 години в три направленията - уши-нос-гърло, стави и мускули, тревожност и сън. Всички участници, употребили хомеопатия, имат същия ефект на лекуване като при пациентите, третирани с медикаменти на конвенционалната медицина, само че без страничните ефекти. 

Специалисти от сферата съветват да се доверявате само на сертифицирани производители на т. нар. клинична хомеопатия, защото продуктите им са минали нужните лабораторни изследвания, което следва да гарантира добрия резултат от хомеопатичното лечение.

Те обясниха, че в обществото има много митове, свързани с хомеопатията. Единият е, че не действа бързо. Тя може да помогне светкавично, когато става дума за остри състояния, като например високата температура или хълцане и колики при бебетата, обясниха лекарите. 

Мит номер 2 - хомеопатията не трябва да се взема с други лекарства. Клиничната хомеопатия може да се прилага, при това много успешно, успоредно с класическата медицина. 

Изследване от тази пролет на Александровска болница показва, че деца, болни от астма, които са третирани едновременно с лекарства и хомеопатични медикаменти, влизат по-бързо в ремисия, отколкото тези, лекувани само с кортикостероиди. 
Хомеопатията е много полезна и в онкологията, особено след химео- и лъчетерапия, за да облекчи състоянието на пациентите.

Мит номер 3 - помага само на децата. Хомеопатията е много практична при възрастните хора, тъй като може да намали броя на лекарствата, които вземат.   

Мит номер 4 - прилага се само след дълги беседи, губи много време и усилия. Хомеопатичните лекарства е добре да се изписват индивидуално, но има случаи при ясна симптоматика - например грип, в които може веднага да се помогне на човек.
 
В България клиничната хомеопатия стъпва точно преди 20 години. За този период тя се налага като ефективен метод за лечение и постепенно влиза в програмите на медицинските университети в София, Пловдив, Варна, Плевен като свободно избираема дисциплина, а в Пловдив е задължителен предмет.
 
Въпреки успехите, според българското законодателство клиничната хомеопатия се води неконвенционален метод на лечение, обясни д-р Петър Загорчев. „Според нас няма конвенционален и неконвенционален метод за лечение има само едно - изкуството да лекуваш“, каза той и от името на българската хомеопатична организация настоя хомеопатията да не се третира като алтернативно лечение. 
Етеричните масла: Голяма полза с малка доза Здраве

Етеричните масла: Голяма полза с малка доза

Петте най-важни неща, които трябва да знаем за употребата им

За първи път в света пациент с рак получи нов ларинкс и заговори Здраве

За първи път в света пациент с рак получи нов ларинкс и заговори

Това е едва третата подобна трансплантация в САЩ и първата при онкоболен

Възрастни хора разказват за старостта по нетрадиционен начин Здраве

Възрастни хора разказват за старостта по нетрадиционен начин

Знаете ли какво е стрес? Този настоящ момент, който имате, не ви харесва. Искате да се отървете от нещо, което не желаете и желаете нещо, което нямате...

Хъркането – предупредителен знак за хипертония Здраве

Хъркането – предупредителен знак за хипертония

Ако то продължава през 20% от нощта, вероятно става дума за нелекувано високо кръвно

Забраниха бромираното растително масло и в САЩ Здраве

Забраниха бромираното растително масло и в САЩ

През 50-те години на миналия век FDA счита съставката за безопасна

SKYMED изцерява с вода... с ГАНС Здраве

SKYMED изцерява с вода... с ГАНС

Холистичният център в Сливен търси учени и съмишленици, за да разпространи революционното откритие – наночастици, които спасяват животи

Превенция е единствената препоръка на ООН в борбата срещу дрогата Здраве

Превенция е единствената препоръка на ООН в борбата срещу дрогата

Фондация „За един чист живот“ започва информационна кампания за родители на тийнейджъри

Диабетът е възпалително заболяване Здраве

Диабетът е възпалително заболяване

Затлъстяването води до хронично системно възпаление и инсулинова резистентност

Вар или глина? Важно е в дома ни да ги има! Здраве

Вар или глина? Важно е в дома ни да ги има!

„Брезза ди колори“ предлага природосъобразни, красиви и здравословни мазилки

Хармонизатори за дома и хората Здраве

Хармонизатори за дома и хората

С тях подобряваме жизнената енергия около нас, базирайки се на древен фън шуй и съвременни методи

Витаминът, без който не можем Здраве

Витаминът, без който не можем

Недостигът на витамин Д носи със себе си най-тежките заболявания

Робърт Ф. Кенеди младши: Тения изяде част от мозъка ми Здраве

Робърт Ф. Кенеди младши: Тения изяде част от мозъка ми

Случаите в САЩ са стотици годишно, в Европа инфекцията се среща рядко

СЗО: Без глобален пандемичен пакт! Здраве

СЗО: Без глобален пандемичен пакт!

Провалиха се преговорите между 194 държави

Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.