Средиземноморската диета и другите хранителни режими, залагащи на много плодове, зеленчуци, ядки и бобови храни, предпазват от депресия.
Учени от различни испански университети сравнили разнообразни хранителни диети. В проучването участвали 15 093 доброволци без симптоми на депресия. Те използвали въпросник, в който въвеждали данни за храненето си. Попълнили го в началото на проекта и 10 години по-късно. За този период на 1550 от тях била поставена диагноза депресия или лекарите предписали антидепресанти.
Между честотата на проблема и предпочитаните от всеки храни се наблюдавала сериозна връзка. Така например хората, прекаляващи с месо и сладки, имали по-голям риск от депресия в сравнение с онези, слагащи най-често на масата си ядки, плодове и зеленчуци.
Един от учените, провели изследването - Алмудена Санчез- Виегас, казва: „Ние искахме да разберем каква роля играе храненето за менталното здраве, тъй като вярваме, че определени диетични модели могат да защитават ума. Те са свързвани със сериозни ползи на физическото здраве, а сега открихме, че могат да имат положителен ефект и върху нашето ментално състояние."
„Ядките, плодовете, бобовите растения и зеленчуците са източник на витамини, минерали и омега-3 мастни киселини, които могат да редуцират риска от депресия“, допълва тя.
Превод: Снежана Запрева