Здраве04 септември 2016

Шоколад за здраво сърце

Истина или преувеличение са твърденията за полезните страни на любимото лакомство?

За феновете на шоколада новината за благотворното му въздействие върху здравето е като музика за ушите. Но дори на тях сигурно идеята за полезните свойства на любимото лакомство звучи като преувеличение. Дали наистина шоколадът е здравословен? Краткият отговор гласи: може би и в умерени количества.

Проведени са многобройни изследвания за ползите от приема на шоколад, но той така и все още не може да бъде класифициран еднозначнокато полезна храна. Проучванията се фокусират върху група химични съединения, познати като флавоноиди. Те се срещат в различни растения и храни и са доказани антиоксиданти. Какаото съдържа много флавоноиди, но по-голям акцент се поставя върху катехините, епикатехините и флаванолите. Тези химикали спомагат за намаляването на риска от диабет, инфаркт, инсулт и рак. Те подобряват мозъчната функция и забавят стареенето. 

Най-много са флавоноидите в шоколада, съдържащ най-голямо количество какао - твърдата част на какаовото зърно, която дава на сладкото лакомство неговия цвят и неповторим вкус.
Ако сте почитатели на белия, млечния шоколад или ароматизираните варианти, то трябва да знаете, че те съдържат минимално количество от полезните флавоноиди.

В белият шоколад няма какаово вещество, а той и млечният са значително по-калорични и богати на захар. 50 г млечен шоколад съдържат средно 230 калории и 25 г захар. За черния с 60% какао параметрите биха били  180 калории и 15 г захар. Някои изследвания показват, че млечните продукти пречат на абсорбцията на флавоноиди в организма. 

Количеството на другите полезни вещества – флаванолите, варира в зависимост от какаовото стъбло и температурата, която някои производители използват по време на процеса. Шоколадовите компании търсят нови технологии, които запазват флаванолите. 

Норман Холенберг е автор на изследване за един народ, живеещ в Панама и наричан Куна. Той ги изучавал повече от десет години, защото изглеждало, че тези хора не страдат от високо кръвно налягане, от болести като инсулт, рак и инфаркт.  
Куна пиели по около 40 чаши какао на седмица и Холенберг предположил, че вид флаванол, наречен епикатехин, е причината за тази впечатляваща закономерност. Епикатехинът може би подобрява циркулацията на кръвта и успокоява притиснатите съдове, като повишава нивата на азотния оксид в кръвта.

Друго проучване - на Мари и Маргьорит Енглер, изследва връзките между здравето на сърдечносъдовата система и храненето. Според тях хората, които ядат по 45 грама шоколад с високо съдържание на флаваноли в продължение на две седмици, имат значително  подобрение на артериалната функция.

През април 2001 г. преглед от скорошни изследвания показва, че приемът на черен шоколад намалява риска от диабет, сърдечни заболявания и инсулт с 30%. Таа по всичко личи, че черният шоколад с висок процент на какао може да бъде полезен за здравето, но умереността е от изключително значение.

Източник 
Превод: Снежана Запрева
Медицина на бъдещето Здраве

Медицина на бъдещето

Според приложната кинезиология мускулите ни са носител на информация за здравословни проблеми в цялото тяло

Природен детокс с бентонит преди празниците Здраве

Природен детокс с бентонит преди празниците

Терапевтичната глина Bento Health предпазва от преяждане и препиване

Билка № 1 за имунитет Здраве

Билка № 1 за имунитет

Ехинацея спасява дори от ухапване от змия, „Хербалкан“ я култивира и в Берковица

Дланите говорят за здравето ни Здраве

Дланите говорят за здравето ни

Гергана Метева от център „Здравословен и щастлив живот“: „Лекуваме първоизточника на проблема, а не симптомите"

Пиете много антибиотици? Внимавайте за Паркинсон! Здраве

Пиете много антибиотици? Внимавайте за Паркинсон!

Съсипва се микробиалната екосистема на червата

Лиз Бурбо: Болестите са травми от отхвърляне и изоставяне Здраве

Лиз Бурбо: Болестите са травми от отхвърляне и изоставяне

Скритите послания, които организмът ни изпраща чрез заболяванията

Биохакинг за начинаещи Здраве

Биохакинг за начинаещи

Как лесно да се „хакнем", за да удължим живота си и да сме по-здрави

Как да не вдишаме всички микроби на света Здраве

Как да не вдишаме всички микроби на света

5 съвета как да избегнем заразата в нездравословна среда

Умори умората! Здраве

Умори умората!

Синдром на надбъбречната умора е болестта на ХХI в. Според специалиста Милена Коцева има как да я преодолеем

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото Здраве

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото

Александра Алексиева от тибетски център Monchara разкрива лечебната сила на Ку Ние масажа

Глад по часовник - що е то фастинг? Здраве

Глад по часовник - що е то фастинг?

Въздържането от храна през две трети от денонощието (фастинг) сваля килограми и лекува болести

Неизмитите ръце са по-опасни от яденето на сурово месо Здраве

Неизмитите ръце са по-опасни от яденето на сурово месо

Търкайте със сапун 30 секунди, а не 6 както е обичайното времетраене на процеса

Почиствайте в дома си само с оцет, сода и вода! Здраве

Почиствайте в дома си само с оцет, сода и вода!

Ако ползвате веднъж седмично химически препарати все едно пушите цигари

Какво не знаем за зъбите Здраве

Какво не знаем за зъбите

Д-р Атанасиос Куцюрубас обяснява как се мият зъбите, защо са опасни фасетите и дъвките, и каква е ползата от избелването

250 млн. ще са затлъстелите деца през 2030 г., днес са 150 млн. Здраве

250 млн. ще са затлъстелите деца през 2030 г., днес са 150 млн.

Наднормено тегло при малчуганите се бори не с диети, а с истинска храна и твърда любов

Alka® Minerals зарежда организма с жизнено важни съставки Здраве

Alka® Minerals зарежда организма с жизнено важни съставки

Добавката влияе добре на кожата, хрущялната тъкан, мускулите и подпомага имунната система