За феновете на шоколада новината за благотворното му въздействие върху здравето е като музика за ушите. Но дори на тях сигурно идеята за полезните свойства на любимото лакомство звучи като преувеличение. Дали наистина шоколадът е здравословен? Краткият отговор гласи: може би и в умерени количества.
Проведени са многобройни изследвания за ползите от приема на шоколад, но той така и все още не може да бъде класифициран еднозначнокато полезна храна. Проучванията се фокусират върху група химични съединения, познати като флавоноиди. Те се срещат в различни растения и храни и са доказани антиоксиданти. Какаото съдържа много флавоноиди, но по-голям акцент се поставя върху катехините, епикатехините и флаванолите. Тези химикали спомагат за намаляването на риска от диабет, инфаркт, инсулт и рак. Те подобряват мозъчната функция и забавят стареенето.
Най-много са флавоноидите в шоколада, съдържащ най-голямо количество какао - твърдата част на какаовото зърно, която дава на сладкото лакомство неговия цвят и неповторим вкус.
Ако сте почитатели на белия, млечния шоколад или ароматизираните варианти, то трябва да знаете, че те съдържат минимално количество от полезните флавоноиди.
В белият шоколад няма какаово вещество, а той и млечният са значително по-калорични и богати на захар. 50 г млечен шоколад съдържат средно 230 калории и 25 г захар. За черния с 60% какао параметрите биха били 180 калории и 15 г захар. Някои изследвания показват, че млечните продукти пречат на абсорбцията на флавоноиди в организма.
Количеството на другите полезни вещества – флаванолите, варира в зависимост от какаовото стъбло и температурата, която някои производители използват по време на процеса. Шоколадовите компании търсят нови технологии, които запазват флаванолите.
Норман Холенберг е автор на изследване за един народ, живеещ в Панама и наричан Куна. Той ги изучавал повече от десет години, защото изглеждало, че тези хора не страдат от високо кръвно налягане, от болести като инсулт, рак и инфаркт.
Куна пиели по около 40 чаши какао на седмица и Холенберг предположил, че вид флаванол, наречен епикатехин, е причината за тази впечатляваща закономерност. Епикатехинът може би подобрява циркулацията на кръвта и успокоява притиснатите съдове, като повишава нивата на азотния оксид в кръвта.
Друго проучване - на Мари и Маргьорит Енглер, изследва връзките между здравето на сърдечносъдовата система и храненето. Според тях хората, които ядат по 45 грама шоколад с високо съдържание на флаваноли в продължение на две седмици, имат значително подобрение на артериалната функция.
През април 2001 г. преглед от скорошни изследвания показва, че приемът на черен шоколад намалява риска от диабет, сърдечни заболявания и инсулт с 30%. Таа по всичко личи, че черният шоколад с висок процент на какао може да бъде полезен за здравето, но умереността е от изключително значение.
Превод: Снежана Запрева