Бутилка изворна вода ще получи всеки гост на целодневното събитие "Списание 8 НА ЖИВО" благодарение на приятелите ни от "Балдаран"! Очакваме ви на 12 ноември 2016 г. (събота) в Независим театър в София!
Изворът...
Изворната вода е натурална вода, която е била естествено филтрирана от слоевете камъни, чакъли и пясъци, преди да излезе на повърхността. От минералната я отличава по-ниската ѝ температура при добиването, ниското съдържание на соли. Минералната вода излиза на повърхността с температура, по-висока от 20 градуса и съдържание на соли над 100 милиграма на литър. При изворната те са под тези стойности и именно това позволява да я приемате на практика в неограничени количества.
...на белоногата
Прекаляването с минерални води, особено високоминерализирани, носи здравни рискове за бъбреците, сърцето, костите и зъбния емайл. Разбира се – когато целта е лечение, минералните води са незаменими, а най-добре е да се прилагат след консултация със специалист. Като цяло българските води са с ниска минерализация – до 500 милиграма на литър.
Вади вода
Изворната вода е по-„млада" и жизнена. За разлика от минералната, може всеки ден да присъства на масата ви. Най-често идват от планината – колкото по-високо, толкова по-далеч от цивилизацията и по-добре. Добива се по-близо до земната повърхност, на дълбочина от 0 до 100 метра.
Водата води
Киселинността е важно качество, което също си струва да се следи. Дисбалансът в някоя от посоките е вреден, затова идеалната изворна вода е с киселинност около неутралното рН 7. По това водите се разделят на меки – с индекс над 9 и повече натриеви и калиеви йони, и твърди – с по-ниска стойност на рН.
Избор на извор
При избора на вода за ежедневно пиене, включително и от бебета и малки деца, най-важно е да следите за ниското съдържание на флуор (F) и натрий (Na).

Статията е публикувана в брой 9/2014 на Списание 8.