Здраве

Правилното комбиниране

То е част от здравословното хранене и може да ни даде огромни запаси от енергия

Правилното комбиниране
Текат коледните пости и всеки, който ги следва, ще може да се възползва от положителните резултати както в здравословен, така и в духовен аспект. За да сме точни в здравословното и лечебно хранене обаче, трябва да насочим вниманието си към правилното комбиниране на храните. Представяме ви препоръките на специалистите от Vita Rama.

Комбинациите са от изключителна важност, за да може правилно да разградим хранителните вещества и да ги усвоим. Организмът се храни не с това, което поглъщаме, а с онова, което усвоява! За всяка храна се изискват специфични ензими – чрез тях тя се разгражда в тялото ни. Нашата храносмилателна система е устроена така, че да разпознава различните видове храни и да създава за тях определени условия. За едни се изисква алкална среда, за други – кисела. Освен това за всеки продукт е нужно и от различно време за разграждане. 

Идеята на правилното комбиниране е да не се стига до ферментация и гниене в чревния тракт, заради което не само няма да получим пълноценно нужните  хранителни вещесва, но и ще подкислим нашите вътрешни среди. Ако следвате тези указания, ще се радвате на здраве и максимален енергиен ресурс, дарен ви от вашето тяло.

Плодовете
Те са най-естествената храна за нашия организъм. Много натуропати и доктори ги омаловажават и дори подлагат под съмнение лечебните им свойства. Напоследък са широко разпространени таблици, посветене на киселинно-алкалния баланс, в които плодовете се поставят в графа „киселинообразуващи“. Това е грешка. Голяма част от плодовете са алкални, но поради неправилното им комбиниране се получава ферментация и гниене, с което те могат да имат киселинна рекция по отношение на организма. Затова грамотността как да комбинираме правилно е от голямо значение.

За най-добро храносмилане:
  • Да се консумира един вид плод на прием, количествата нямат значение.
  • Да не се смесват кисели (кисели ябълки, кисело грозде, грейпфрут, лимон, лайм, портокал, ананас, нар, ягоди, мандарини, домати) със сладки плодове (сладко грозде, узрели банани, райска ябълка, фурми, сушени смокини, стафиди).
  • Да не се смесват плодове, които имат различно време за разграждане. Киселите се разграждат напълно за 1 час. Полукиселите (ябълки, смокини, киви, манго, круши, не много сладко грозде) - за 1,5 – 2 часа. Сладките плодове се разграждат напълно за 3 часа.
  • Да не се смесват плодове с никакви семена, ядки или авокадо.
  • Пъпешите и дините винаги да се консумират самостоятелно, те се разграждат за 1-2 часа.
  • Задоволително е комбинирането на плодове и зърнени храни.

Сладки продукти
Тук поставяме захарта, меда, меласата, кленовия сироп, агавето. Разграждат се за 2 часа и за най-добро храносмилане се консумират самостоятелно или разредени във вода.

Зърнени храни и картофи
За най-добро храносмилане да се консумират самостоятелно (само един вид концентриран въглехидрат като хляб или ориз, или картофи и т.н.), комбинират се добре с всякакви зеленчуци. Задоволително е комбинирането им с домати, лимон и оцет. Не е лоша комбинацията и от 85% зърнени + 15% бобови. Например ориз с боб, просо с нахут и т.н. Да не се смесват с никакви семена, ядки, маслини или авокадо.

Бобови храни
  • Трудносмилаеми са и трябва да се консумират умерено.
  • Добре се съчетават с всякакви зеленчуци без картофи, сладък картоф, тиква.
  • Задоволителна е комбинацията им с домати, лимон, оцет.
  • Лошо се комбинират с ядки, семена, маслини, авокадо.

Семена, ядки, маслини и авокадо
Семената и ядките да се изкисват поне за 8 часа.

За най-добро храносмилане:
  • Да се консумират до 60 г от един вид ядки или семена.
  • Добре се комбинират с всякакви нескорбялни зеленчуци като маруля, спанак, зеле, краставица, домат, репички, копър, магданоз, кервиз, селъри, чушки, карфиол, броколи.
  • Аналогичното важи и за авокадото (до едно на ден), и за маслините (до 15 на ден).
  • Да не се надвишава дневният прием на семена и ядки от 30-50 г., едно авокадо и 15-20 маслини.
  • Задоволително е да се прибавят към всички растителни храни, но да не надвишават 15-20 г.
Източник
Магазин за радост Здраве

Магазин за радост

Запознайте се с младите ентусиасти от Joy Day и разберете защо здравословно е равно на вкусно

Епидемията хашимото Здраве

Епидемията хашимото

Болестите на щитовидната жлеза стават все по-чести, основна причина е храната

Ария за арника Здраве

Ария за арника

Натурална грижа за здрава кожа и спортен тонус

От камила мляко Здраве

От камила мляко

Екзотичната напитка е силен имуностимулатор, съюзник в битката с диабета, ротавирусите и аутизма

Благотворителна вечеря в помощ на двойки с репродуктивни проблеми Здраве

Благотворителна вечеря в помощ на двойки с репродуктивни проблеми

Всяка шеста двойка се сблъсква с трудности в зачеването, сочат последните проучвания у нас

Професионална грижа за зъбите Здраве

Професионална грижа за зъбите

SPLAT - иновативната марка продукти за орална хигиена с активни субстанции от природата

Как да съблечем рака Здраве

Как да съблечем рака

Нова теория за трофобластните клетки дава надежда за успешно лечение на онкологичните заболявания

Запознайте се с детето, което никога не е хапвало захар Здраве

Запознайте се с детето, което никога не е хапвало захар

Грейс не консумира и зърнени, и млечни продукти, както и преработена храна

Пролет е. Време за детокс Здраве

Пролет е. Време за детокс

Как да изхвърлим отровите от телата и умовете си

Погледнете не към учителя, а към урока - I Здраве

Погледнете не към учителя, а към урока - I

Много болести идват от погрешната мисъл, че някой ви източва енергията, а се блокирате самите вие

Кожата и добрите мазнини Здраве

Кожата и добрите мазнини

Само правилната комбинация от мастни киселини може да осигури здрава кожа. Ето защо е важен разумният избор

Нашата лечебна армада Здраве

Нашата лечебна армада

Правилното хранене може да отгледа добри микроорганизми в тялото, които лекуват и ни предпазват дори от генетични болести

Бреза за здраве Здраве

Бреза за здраве

Маслото побеждава целулита, а активният сок пречиства тялото. Предлага ги фирма, създадена от Рудолф Щайнер

Силата в нашите длани Здраве

Силата в нашите длани

Как да подобрим енергийните свойства на водата

10 дупки, през които изтича силата ви Здраве

10 дупки, през които изтича силата ви

Пазете енергията си за добри дела и израстване