favorites basket
user
Здраве6 април 2011

Периодичното гладуване е полезно

24 часа без храна се отразяват положително на тялото

Кардиолози от Intermountain Medical Center Heart Institute съобщиха, че гладуването не само намалява риска от исхемична болест на сърцето и диабет, но и причинява значителни промени в нивата на холестерол, триглицериди и кръвна захар. Резултатите бяха представени на 3 април на ежегодната среща на кардиолозите в Ню Орлийнс.  

По време на периода на гладуване нивата на "лошия" (LDL-C) и "добрия" (HDL-C) холестерол се повишили за изненада на учените, съответно с 14% и 6%. "Тъй като неяденето причинява глад и стрес, тялото отделя повече холестерол, за да може да използва натрупаните мазнини за енергия, вместо глюкозата. Това намалява броя на мастните клетки, което значи, че вероятността за диабет също се ограничава", обяснява д-р Хорн. 

Друга реакция, която се наблюдава през 24-часовия период на глад, е увеличаването на растежния хормон (HGH) – с 1300% при жените и 2000% при мъжете. HGH e протеин, чиято функция е да запазва мускулите и метаболитния баланс. 

Въпреки положителните резултати, учените все още не препоръчват да се гладува, тъй като са нужни още много изследвания, за да се установи ефектът върху човешкото тяло. 

Източник: Science Blog
ПОДКРЕПИ НИ

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.