Вода
0 ккал
С една чаша прозрачна течност без цвят и мирис няма да се заситите, това е вярно. Но с нейна помощ можете да увеличите промеждутъците между приема на храна, а също така и да се откажете от съблазнителната идея да подъвчете нещо. Изпийте чаша вода, ако усещате лек глад – понякога гладът се обърква с жажда.
Краставици
100 г -15 ккал
Краставицата съдържа 90% вода , минимум белтъци, мазнини и въглехидрати, затова и калорийността ѝ клони към нулата. Парченца от този зеленчук могат да се хруснат между обеда и вечерята. Добра идея е да се съчетае с месо, защото в комплект със зеления зеленчук то е по-лесно усвоимо.
Зеленолистни
100 г — под 22 ккал
Можете смело да употребявате зеленолистни зеленчуци – от спанак и рукола до коприва и пера зелен лук – без да се безпокоите за фигурата си. За да направите салатата си по-лека, увеличете количеството на тревните вкуснотии в нея за сметка на другите съставки – риба, семена, зеленчуци, плодове или месо.
Треска
100 г — 78 ккал
Е, нали няма да дъвчем само трева и да пием вода?! Ако решите да си правите разтоварващ ден, включете бяла риба. Който и вид да изберете, знайте, че 100 грама съдържат под 100 калории. Става дума за варена риба, обаче...
Броколи и карфиол
100 г — 28 ккал
Ето, стигнахме и до гарнитурата. Здравословна и диетична. Съцветията на броколите и карфиола прекрасно се вписват в това определение. Най-често се консумират варени.
Грейпфрут
100 г — 29 ккал
По-малко калории има само в лимона, но жълтият цитрус поради капризния си характер не се употребява самостоятелно. „Братовчед“ му е по-сговорчив и с по-сладко-сочен нрав. Грейпфрутът спомага при отслабване и ускорява обмяната на веществата. Най-важното в преследването на идеална фигура е да не се увличаме и да не се пристрастяваме към монодиети, позволяващи само и единствено ядене на грейпфрут и пиене на сок от него.
Миди
100 г — 50 ккал
Морските дарове са отличен избор за вечеря по особен повод. Ето защо избрахме да ви предложим най-диетичния от тях – мидите. Те често влизат в състава на паелята или пастата, но експертите ни съветват да не ги смесваме с нищо, а да се сервират самостоятелно – например запечени с малко чесън или в леко лют сос. След мидите са скаридите - 95 ккал на 100 г.
Пуйка
100 г — 84 ккал
Птицата е богата на желязо, фосфор, магнезий, калий, полезни аминокиселини и витамини от групата В. Пуйката не предизвиква алергия, съдържа минимум от лошия холестерол. И малко калории. Все аргументи предимно за постоянното ѝ място в дневното ни меню.
Диня и червена боровинка
100 г — 25 и 26 ккал
Е, сезонът на дините все още е далеч зад хоризонта, затова дайте да се съсредотичим върху сребърния медалист - червената боровинка. Може да бъде намерена в големите супермаркети в замразен вид и да бъде купена дори в най-дълбоките снегове. Ако не искате да я дъвчете, направете от нея смути – същинска витаминна бомба.
Телешко
100 г — 131 ккал
Вареното телешко е най-лекото месо. След еленското и камилското, но за тях сега няма смисъл да говорим... Добре е да знаем, че колкото по-светло е месото, толкова е по-крехко.