favorites basket
user
Здраве20 февруари 2017

„Лимецът ме направи добър човек“

Дивото жито се проверява няколко пъти: в мелницата, в склада и в магазина

Лимецът, които се продава в търговската мрежа, е здрав и безопасен, и се контролира от Националната агенция за контрол, на храните, каза за Списание 8 Ивайло Иванов, производител на лимец и собственик на хлебарница в София. Ивайло е и член на Асоциацията на производителите на лимец.

„Има контрол на входа и на изхода на мелниците, след това – в склада, където се съхранява, и накрая – в магазините. Ето, ще ви покажа анализ на житото, което предлагаме, и анализ на опасностите и контрол на критичните точки", казва Ивайло Иванов, вади документите и продължава с охота да обяснява: „За да е здрав лимецът, трябва като се събере, да се покрие с орехови клони, тъй като йодът отблъсква вредителите. Много е важно също така мелницата и складът, където се съхранява, да се пръскат. Но не се пръска житото, а помещенията, за да не се развият различни болестотворни агенти“.

„Погледни нашия лимец, колко е чист. Минава 4-5 обработки, преди да дойде, почиства се внимателно, включително от едни мънички черни семенца", обяснява Ивайло, който от 6 години е влюбен в дивото семе и смята, че е негово призвание да обяснява на хората защо това жито е многократно по-полезно за организма.

Докато си говорим, в малкото му магазинче на бул. „Черни връх" влиза дама, която се чуди какво да си купи. Препоръчва ѝ: хляб от лимец. С квас, разбира се! Ако желае, може сама да опита да замеси, в магазинчето има и квас, има и лимец, на по-ниска цена заради житния режим. 

„Откакто произвеждам и предлагам лимец, нещо в мен се промени, станах добър човек, започнах да помагам на другите", признава Ивайло, който преди това се е занимавал само с предприемачество. 

Той започва да работи с лимеца съвсем случайно, както обикновено се случват хубавите неща, тъй като бизнесът му със строителство фалира. „Бях започнал да изграждам комплекс в село Беден, до Девин, в Родопите, но дойде кризата, парите свършиха и банките ни спряха финансирането. Отидох да си купя семена от Девин при Бай Дончо и го заприказвах: „Кажи, какво да правя, да засея нещо, защото няма пари за комплекса, но не искам боб и картофи – тук всички това произвеждат..." Агрономът на селото, 80-инагодишният бай Дончо, го погледнал, пък му рекъл: „Навремето с. Беден е било житница на Османската империя". Ивайло го поглежда с широко отворени очи. Селото е на 1200 м височина, как така?! Но Дончо е напълно сериозен: „Тук се е сеел лимец – най-старото жито на Земята". 

„За първи път чувах тази дума, но разпитах местните баби. Показаха ми лимеца в дворовете си: „Ей го, на, сея си, за да си правя трахана", му казала една от възрастните жени, но категорично отказала да продаде от житото. „Тръгнах от къща на къща, плащах по 6, по 8 лв. дори килото, за да намеря за посев. Събрах около 500 кг."  

Първият лимец го засяват 6 баби. „Облякоха носиите, вчесаха се и запяха. Като сееха, той трябваше да минава през пръстите им, нежно галеше дланите им, а те го наричаха и молеха Бог за берекет. Тогава се случи нещо, някаква магия... Очите ми се навлажниха, а някакви пеперуди потрепериха с крила в гърдите ми...", спомня си с благоговение този миг Ивайло. Най-напред сее 8 декара. Когато прибират реколтата, „един кон ходеше по него, за да го лющи.... А бабите викаха: „Дуе, дуе, ветероне..." Хвърляха го нагоре, вятърът духаше плявата и на земята падаше само житото... както преди сто години".

Така Ивайло възражда традицията. След време сваля семената в полето, недалеч от Пловдив, а сега има нива до София при с. Гургулят – където войските ни се е била с тази на сърбите. Там, където са падали свидни жертви, днес се издигат семената на промяната...

ПОДКРЕПИ НИ

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.