Наука

История за любов, благородство и разкъсващ избор

Войната събира японец и рускиня, но след 37 г. те се разделят. Вижте защо...

История за любов, благородство и разкъсващ избор
Само няколко души изпратиха в последния ѝ път 94-годишната Клавдия Новикова – роднини почти не ѝ бяха останали, приятелките също отдавна се бяха преселили в отвъдното. Централните телевизионни канали в Япония обаче съобщиха за смъртта на жителката на селцето Прогрес: „Почина руската съпруга на Ясабуро-сан“.

За живота на Клавдия Новикова са изписани десетки вестникарски страници, няколко книги, направени са филми и даже една театрална постановка. В Япония тази руска жена стана символ на любовта и саможертвата. След 37 години с мъжа си тя сама го накарала да се върне в родината си, при съпругата, която чакала своя Ясабуро-сан повече от половин век.

Клавдия и Ясабуро се срещнали през 1959 година. И двамата зад гърба си имали тежки години, прекарани в сталински лагери. Тя – 7 години за чужд дълг, а той - 10 години като японски шпионин. Всеки от тях имал своята болка. Преди войната Клавдия се омъжила, родила син, очаквала като всички мъжът ѝ да се върне от фронта. Но когато я осъдили и изпратили в лагера в Колима, върналият се жив от войната мъж свил ново семейно гнездо с друга жена. 

Не била по-радостна съдбата и на Ясабуро Хачия. Преди войната заедно с младата си жена, успял да напусне Япония и да търси по-лек живот в Корея. Там му се родили син и дъщеря. Но през есента на 1945 година, когато съветските войски навлизат в Корея, повечето от японците, пребиваващи там, са арестувани по подозрение за шпионаж срещу Съветския Съюз. Ясабуро получил присъда – 10 години в лагера, в който била и Клавдия – близо до Магадан. Повече не видял семейството си. Когато излизал от лагера, чиновниците просто забравили да го включат в списъците с японски военнопленници, които трябвало да се върнат по домовете си... Ясабуро нямало къде да се върне. Той бил сигурен, че жена му и децата му са загинали. Освен това се страхувал след толкова години в Съветския Съюз как ще се отнесат с него в родината му. Приел съветско гражданство и станал Яков Иванович.

„Запознахме се в Бряншчина, където бяхме интернирани. Видях Яша – неруско лице, много слаб, свит, а в очите такава огромна мъка, че сърцето ми се сви от жалостивост – спомня си Клавдия Леонидовна. – В началото на 60-те една позната ме извика да се преселя в Далечния Изток, в селцето Прогрес, и аз заминах. Яша ми пишеше писма, че иска да е с мен, но аз се отказах. Страхувах се и само на най-близката си приятелката си признах, че си кореспондирам с бивш военнопленник.“

Ясабуро все пак пристигнал в Прогрес. Оженили се с Клавдия и живяли заедно 37 години. Той станал бръснар, занимавал се с фотография и иглотерапия. Отглеждали домати и краставици, гледали коза и пчели. Живеели скромно, задружно и спокойно. Но деца нямали. „Такива мъже като моя Яша в този окръг няма и да намериш. Жените ми завиждаха. Той не пушеше, не пиеше“ – хвали съпруга си Клавдия. Надявали се, че ще умрат в един и същи ден. Вече като пенсионер, Яков Иванович донесъл у дома два ковчега. Разглобил ги, изсушил ги, отново ги сковал и ги качил на тавана. Но те така и не дотрябвали.

В началото на перестройката, при падането на желязната завеса, една от познатите на семейството разказала за странния жител на селцето Прогрес на свой роднина от Приморския край, който имал бизнес с Япония. Японските му партньори започнали да издирват негови роднини на острова. И открили отначало брат му, а после – жена му и дъщеря му...Хисако предано чакала мъжа си 51 години: върнали се с дъщеря си в Япония след войната. Синът починал още в Корея. Работила като медицинска сестра и цял живот спестявала за малка къщичка. Тя записала имота на името на мъжа си и дори открила сметка на негово име, без да знае жив ли е и ще се върне ли някога. Когато откриват мъжа на Хисако, дъщеря им Кумико вече е над 50 г.

Дъщерята и братът на Яков Иванович пристигнали в Прогрес, за да го уговарят да се върне в родината. Той отказал. „Не мога да те оставя. Ти си всичко за мен“ – казал на руската си жена. И тогава Клавдия Леонидовна взела решение тя самата да накара мъжа си да се върне в Япония. Давала си сметка, че в това малко бедно руско селце той едва ли ще живее дълго, защото бил болен, а на острова условията за живот за възрастни хора са много по-добри. А и японската му жена трябвало да го види и да го прегърне, преди да умре.

Клавдия Леонидовна извадила международен паспорт на Яков Иванович, купила със спестяванията си долари и подала молба за развод... Без това той не би могъл да кандидатства за пенсия в Япония, или да придобие имота и наследството си. През март 1997 година Клавдия казва „сбогом" на любимия човек...

Ясабуро постоянно пращал в Прогрес подаръци от Япония. Звънял всяка събота и я канил на гости. Известна японска писателка издала книга за съдбата на Клавдия Новикова, телевизионни журналисти снимали репортажи за нея и тя станала известна в страната на изгряващото слънце. В префектура Татори, в предградията на Токио, започнали да събират пари от целия свят, за да пристигне „баба Клава“ в Япония. Тя е на повече от 80 г., когато това се случва. Посрещнали я като национална героиня. Клавдия Леонидовна се среща и с японската жена на своя Яша. Те се прегърнали и заплакали – не им трябвал преводач, за да се разбират.

Клавдия пътувала до Япония още два пъти. Присъствала на премиерата на пиеса, посветена на тяхната история с Яша. Ясабуро я умолявал да остане или пък той да се върне отново в Прогрес при нея - Хисако вече била починала. Но Клавдия Леонидовна отказвала с аргумента нейният Яша „да може да живее достойно". Самата тя живяла до края си скромно, в самота, разчитайки само на собствените си сили.

Из писмото на Яша до Клавдия, след като тя умира през септември 2014 г.:

„Клавдия! Разбрах, че вече те няма и скръбта ме е завладяла напълно. Опитах се да ти звънна на 30 август, когато навърших 96 години, но не се получи. Всички тези 40 години, които живях с теб в Русия, ти беше винаги с мен, винаги ме подкрепяше. Благодаря ти за всичко… Успях да се върна в Япония само благодарение на твоите усилия и съм ти безмерно признателен за това. Спомням си как даже си подготвихме ковчезите за нас двамата в твоята родина. Ако беше по силите ми, щях да долетя при теб и да те притисна до сърцето си силно, силно...Но аз съм безсилен...Спи спокойно, скъпа Клавдия. 

Твой Ясабуро».Източник
Публикувано в Списание 8: „Фараони в Тракия” Наука

Публикувано в Списание 8: „Фараони в Тракия”

Д-р Васил Добрев разчете име на египетски владетел върху каменен скарабей от с. Любча

2 милиона земетресения в Калифорния за 9 години Наука

2 милиона земетресения в Калифорния за 9 години

Трусовете са средно на интервал от 3 минути

Публикувано в Списание 8: „Роб или роБог” Наука

Публикувано в Списание 8: „Роб или роБог”

Дали подценяването на бъдещето няма да се превърне в най-голямата (и последна) грешка на човечеството?

Израелски учени „отпечатаха“ първото 3D сърце! Наука

Израелски учени „отпечатаха“ първото 3D сърце!

Прогнозата е, че в близко бъдеще някои болници ще разполагат с принтери за органи

Небето ще се свие като свитък… Наука

Небето ще се свие като свитък…

Хипотеза: Всмукването на Земята от черна дупка се описва на три места в Библията

Юриевите нощи - мащабно събитие с космически привкус Наука

Юриевите нощи - мащабно събитие с космически привкус

Денят на 12 април 1961 г. се ознаменува с великата фраза на Юрий Гагарин „Да тръгваме!“

Публикувано в Списание 8: „Обратната страна на Луната” Наука

Публикувано в Списание 8: „Обратната страна на Луната”

12 април е Международен ден на авиацията и космонавтиката

Тя е „само” три милиона пъти по-голяма от Земята! Наука

Тя е „само” три милиона пъти по-голяма от Земята!

Първата снимка на чудовищната черна дупка е факт

Публикувано в Списание 8: „ГЕНерална проверка” Наука

Публикувано в Списание 8: „ГЕНерална проверка”

Какво казват ДНК тестовете за здравето, произхода, способностите ни и заплашва ли ни генна дискриминация

Дали за пръв път ще видим черна дупка? Наука

Дали за пръв път ще видим черна дупка?

Присъствайте онлайн на голямото събитие - 10 април, 16 часа българско време

Защо старите българи са правили ритуални черепни трепанации? Наука

Защо старите българи са правили ритуални черепни трепанации?

Вероятно са повишавали чувствителността на колобрите към свръхнискочестотни вибрации

Песента на Вселената Наука

Песента на Вселената

Чуйте целувката на две черни дупки

Дали жените астронавти са по-подходящи за космоса от мъжете? Наука

Дали жените астронавти са по-подходящи за космоса от мъжете?

Астронавтките също имат дълга история с космически полети

Опашати мечти Наука

Опашати мечти

Астрономическите явления от 8 април до 7 май

*