Наука

Предизвиквал ли е Пушкин съдбата?

Хронология на дуелите на великия поет

Сергей Безруков в ролята на великия поет във филма на Наталия Бондарчук „Пушкин.
Сергей Безруков в ролята на великия поет във филма на Наталия Бондарчук „Пушкин. Последният дуел“.
1816 г. Пушкин вика на дуел Павел Ханибал, родния си чичо. Причина: по време на масов танц на един от баловете отклонява партньорката на 18-годишния Александър Сергеевич. Дуелът е отменен.

1817 г. Пушкин вика на дуел Пьотр Каверин, негов приятел. Причина: Каверин си позволил да съчини шегаджийски стихчета и поетът се засегнал. Дуелът е отменен.

1819 г. Пушкин вика на дуел поета Кондратий Рилеев. Причина: Рилеев преразказал на светско парти шегичка за Пушкин. Дуелът е отменен.

1819 г. Пушкин е извикан на дуел от приятеля си Вилхелм Кюхелбекер. Причина: шегаджийски куплети, написани за Кюхелбекер, а именно "на мен ми е кюхелбекерно и ми се гади". Дуелът се осъществява, Вилхелм стреля по Саша, а Саша по Вилхелм - не. 

1819 г. Пушкин вика на дуел Модест Корф, чиновник от министерството на правосъдието. Причина: слугата на Пушкин се напил и досаждал на слугата на Корф, заради което последният го набил. Дуелът е отменен. 

1819 г. Пушкин вика на дуел майор Денисевич. Причина: Пушкин се държал хулигански като крещял в театъра по актьорите и Денисевич му направил забележка. Дуелът е отменен. 

1820 г. Пушкин вика на дуел Фьодор Орлов и Алексей Алексеев. Причина: Орлов и Алексеев направили на Пушкин забележка, защото в пияно състояние се опитвал да играе билярд и пречел на останалите. Дуелът е отменен. 

1821 г. Пушкин вика на дуел офицера от френските служби Дегили. Причина: скандал при неизяснени обстоятелства. Дуелът е отменен. 

1822 г. Пушкин вика на дуел подполковник Семьон Старов. Причина: не успели да се споразумеят какво да свири ресторантският оркестър към казиното, където и двамата играели хазарт. Дуелът се осъществява. И двамата стрелят, но не се уцелват.

1822 г. Пушкин вика на дуел 65-годишния статски съветник Иван Ланов. Причина: скарват се по време на празничен обяд. Дуелът е отменен.
 
1822 г. Пушкин вика на дуел молдавския велможа Тодор Балша, хазяин и собственик на дома, в който е отседнал Пушкин. Причина: Съпругата на Балша – Мария - не отговорила достатъчно културно на въпрос, зададен от поета. Дуелът се осъществява, но и двамата стрелци не се уцелват. 

1822 г. Пушкин вика на дуел бесарабския помешчик Скартла Прункуло. Причина: Помешчикът и Пушкин, заедно били секунданти на друг дуел, но не се разбрали за правилата на двубоя. Дуелът на секундантите е отменен.

1822 г. Пушкин вика на дуел Северин Потоцкий. Причина: дискусия по време на обяд на тема крепостничество и крепостно право. Дуелът е отменен.

1822 г. Пушкин е извикан на дуел от щабскапитан Рутковский. Причина: Саша не повярвал, че има градушка с парчета по 3 фунта и се присмял на капитана в оставка. Дуелът е отменен. 

1822 г. Пушкин е извикан на дуел от кишиневския олигарх Инглези. Причина: Саша се домогвал до жената на олигарха – циганката Людмила Шекора. Дуелът е отменен. 

1832 г. Пушкин вика на дуел прапорщика от генералния щаб Александър Зубов. Причина: Пушкин уличил Зубов в шарлатанство по време на игра на карти. Дуелът се осъществява. Зубов стреля в Пушкин и не уцелва, самият Пушкин се отказва от своя изстрел.

1823 г. Пушкин вика на дуел младия писател Иван Русо. Причина: лична неприязън на Пушкин към този човек. Дуелът се отменя.

1826 г. Пушкин вика на дуел Николай Тургенев, един от ръководителите на Съюза за благоденствие, член на Северната общност. Причина: Тургенев критикувал стиховете на поета, в частност неговите епиграми. Дуелът е отменен.

1827 г. Пушкин е извикан на дуел от артилерийския офицер Владимир Соломирский. Причина: дамата на офицера, София, към която поетът проявил сексуален интерес. Дуелът е отменен.

1828 г. Пушкин е извикан на дуел от министъра на просвещението Александър Голицин. Причина: Пушкин написал дръзка епиграма против министъра и той го извикал на разпит. Дуелът се отменя.

1828 г. Пушкин вика на дуел секретаря на френското посолство в Петербург Лагрен. Причина: неизвестна девойка на един дипломатически бал. Дуелът е отменен. 

1829 г. Пушкин вика на дуел чиновника от министерството на външните работи Хвостов. Причина: Хвостов изразил публично недоволството си от епиграмите на Пушкин, в частности тази епиграма, в която Александър Сергеевич оприличава Хвостов на свиня. Дуелът се отменя. 

1836 г. Пушкин вика на дуел княз Николай Репин. Причина: последният е недоволен от стиховете на Пушкин, в които се говори за него. Дуелът е отменен. 

1836 г. Пушкин вика на дуел чиновник от министерството на външните работи Семьон Хлюстин. Причина: Хлюстин изразил недоволство от стиховете на поета. Дуелът е отменен.

1836 г. Пушкин вика на дуел Владимир Сологуб. Причина: нелицеприятните изказвания на Сологуб за жената на поета, Наталия. Дуелът се отменя. 

1836 г. Пушкин вика на дуел френския офицер Жорж Дантес. Причина: анонимно писмо, в което уж се твърдяло, че жената на Пушкин му изневерява с Дантес. Дантес по това време е бъдещ зет на Пушкин, поетът, вероятно силно засегнат от слуховете, кара французина да се ожени за балдъзата му. Дантес казва, че ще го направи, ако поетът си оттегли искането за дуел, защото иначе ще излезе, че французинът е страхливец и избира сватбата пред двубоя. Пушкин обаче не се отказва от двубоя. 
Дуелът се осъществява на 29 януари 1837 г. Пушкин е убит. По време на дуела и двамата са ранени, но Пушкин смъртоносно. Той умира два дни по-късно. Всъщност Пушкин е улучен смъртоносно по случайност. Поетът се цели дълго време в своя опонент и накрая Дантес изгубва търпение и стреля. Вместо да уцели Пушкин в крака, както е било планирано, той го уцелва в корема, което за жалост се оказва фатална грешка.


Худ. Адриан Маркович Волков

Източник

Гигантът отблизо Наука

Гигантът отблизо

Астрономическите явления от 8 май до 7 юни

„Букви“ на 7000 години Наука

„Букви“ на 7000 години

Вижте използваните от авторите източници към водещата тема на майския брой

Кан Тервел – Спасителят на Европа Наука

Кан Тервел – Спасителят на Европа

Отбелязваме 1300 години от победата на владетеля над арабите при Константинопол

Конференция за криптовалутите в София Наука

Конференция за криптовалутите в София

Идват водещи експерти от 6 държави

Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх Наука

Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх

Когато стигнеш до края на въжето, завържи възел и се дръж здраво

Единствено любовта дава смисъл на всички неща Наука

Единствено любовта дава смисъл на всички неща

Бъдете внимателни с всички и сурови със себе си

Дъжд от Лириди Наука

Дъжд от Лириди

Астрономическите явления от 8 април до 7 май

Не мисли, че има грешка - мисли как да я поправиш Наука

Не мисли, че има грешка - мисли как да я поправиш

Тайната на успеха е в умението да разбирам гледната точка на другите

Българче смята с лекота сложни математически задачи (ВИДЕО) Наука

Българче смята с лекота сложни математически задачи (ВИДЕО)

Благодарение на менталната аритметика децата се справят бързо с трудни задачи. Още за метода четете в новия брой на Списание 8

МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА: Еднопосочен билет до Марс Наука

МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА: Еднопосочен билет до Марс

Колонизацията на Червената планета звучи като сюжет на фантастичен филм, но за един човек и неговия екип това е недалечното бъдеще

Как изглеждат любимите ни храни, преди да стигнат до магазина Наука

Как изглеждат любимите ни храни, преди да стигнат до магазина

Знаете ли, че сусамът е цъфтящо растение, а от плода на кашуто се прави сладка напитка?

Жената е най-могъщото същество в света Наука

Жената е най-могъщото същество в света

Най-сигурният признак, по който може да се познае истинският мъдрец, е търпението

Бас Лансдорп: Към Марс тръгват хора с гена на изследователя Наука

Бас Лансдорп: Към Марс тръгват хора с гена на изследователя

Основателят на Mars One в специално интервю за Списание 8 дни преди да дойде в София!

Как ще живея без теб? Наука

Как ще живея без теб?

Просто повечето време няма да живееш...

Човекът амфибия Наука

Човекът амфибия

Ихтиандър е героят на Александър Беляев, който показа връзката между света под и над морското равнище