Античните гръцки мореплаватели са продавали много по-голям асортимент от стоки – не само вино, както доскоро повечето историци считаха. Това показва ДНК анализът на съдържанието на гръцки амфори, извадени от потънал кораб. Амфорите са били използвани за транспортни съдове на хранителни продукти за продан по чужди пристанища.
Комбинираното изследване на археолози и генетици засега обхваща девет от съдовете, станали символ на Древна Елада, събрани от потънали кораби в Средиземно море между петото и третото столетие преди Христа.
Учените очаквано открили ДНК следи от грозде – търговията с вино е отдавна исторически потвърдена, но също и така маслинени – доказателство, че съдовете са съдържали зехтин. Други следи от продукти показват, че древните гърци са продавали на съседите си също някои бобени растения, джинджифил, орехи, както и подправки като мента, мащерка и риган.
Дъното на цялото Средиземно море е осеяно с хиляди амфори, но огромна част от тях са намирани празни и немаркирани.
Сега плановете на изследователския екип предвиждат да сравнят чрез ДНК анализ съдържанието на потънали амфори от различни векове, за да могат постепенно да изградят картината и картата на развитие на търговията в Средиземно море. Така ще знаем кога различните продукти са популяризирани и кога отделните пристанища са се включвали в общия средиземноморски пазар.
Източник: scientificamerican