Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Бяла лунна вечер, нереален слънчев прах...

Две седмици ще можем да гледаме любопитно небесно явление

През следващите две седмици - до средата на март, след здрачаване, ако ви провърви, ще можете да наблюдавате слаба зодиакална светлина в плоскостта на еклиптиката в равнината на земната орбита, пише gismeteo.ru.

Зодиакална светлина се нарича отразената слънчева светлина от праховия диск в равнината на еклиптиката в Слънчевата система. Казва се така, защото следва зодиакалните съзвездия, които очертават еклиптиката. Понякога тя може да е по-ярка и от ивицата на Млечния път.

Слънчевата система, образувана преди повече от 4,5 милиарда години, представлявала въртящ се около новата звезда гигантски облак от газ и прах. От този облак се формирали днешните планети и астероиди, а част от праха се запазил по периферията на Слънчевата система. Този междупланетен прах става видим, когато Земята минава близо до него и малките частици (метеори) изгарят в горния слой на атмосферата, оставящи светеща следа.


© Luis Argerich

Космическият прах в Слънчевата система се разпилява в равнината на еклиптиката (равнината, в която се движат планетите около Слънцето). Слънчевата радиация "разнася" най-малките прахови частици извън границите на планетната система, а по-големите частици се задържат от слънчевата гравитация и оформят плосък диск в еклиптичната равнина във вътрешната част на Слънчевата система. 

Частиците в този прахов диск са с големина между 0.1 и 100 микрона. Прахът в диска отразява слънчевата светлина и може да се види от Земята като конус от дифузна светлина.

Явлението може да се наблюдава предимно в тъмна безлунна нощ, особено в тези периоди на годината, когато еклиптиката (която се възприема от Земята като път на Слънцето по небето) достигне максимален ъгъл с хоризонта.

Зодиакалната светлина се вижда най-добре на нощното небе през февруари и март по време на отиваща си луна, която не се вижда преди полунощ. Мястото за наблюдение трябва да е сред пълна тъмнина, далеч от населените места.

ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Семинарите на Алекс Орбито през 2016-а

Вижте програмата му и научете как да се регистрирате повече »

Личности
 
 
8

Сезонът на звездопадите стартира през април

Вижте разписанието на невероятните метеорни спектакли през 2014-а повече »

Наука
 
 
4

Небесните феникси

Догодина кометата C/2012 S1 ще прелети близо до нас и е възможно да заеме половината небе повече »

Космос
 
 
1
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане