Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

„Джуно“ навлезе в орбитата на Юпитер

Сондата на НАСА се доближи до най-голямата планета в Слънчевата система. Каква информация очакваме от нея?

След почти пет години пътуване до най-голямата планета в Слънчевата система космическата сонда на НАСА „Джуно“ (Juno) успешно навлезе в орбитата на Юпитер. Мисията стартира на 5 август 2011 г. от Кейп Канаверал във Флорида и е част от програмата „Нови граници" на НАСА.

„Екипът се справи прекрасно. Космическият апарат се справи чудесно. Днес е голям ден!“, коментира Скот Болтън, главен изследовател по проекта „Джуно“ в Югозападния изследователски институт в Сан Антонио.

Основната цел на мисията е да събере информация за произхода и еволюцията на Юпитер. Сондата ще търси данни за наличието на твърдо планетно ядро и интензивно магнитно поле. „Джуно“ ще измери съдържанието на вода и амоняк в атмосферата и ще наблюдава сиянията на планетата. Мисията цели да допълни познанията ни за това как са се образували планетите гиганти и каква е ролята им в Слънчевата система. Като основен и най-близък до нас пример на гигантска планета, Юпитер може също да допринесе за опознаването на другите системи с планети гиганти.„Джуно“ достигна Юпитер със скорост от над 265 000 км/ч , което го направи най-бързата технология, създадена от човека. Пътуването му е и най-дългото за момента - сондата е изминала над 729 млн. км.

Източник: НАСА
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Инспектор Стрезов се завръща! (конкурс)

Търсим автора, който да продължи легендата... повече »

Личности
 
 
2

Ще погледне ли София към звездите

Проектът за най-големия планетариум на Балканите е готов. Търсят се 10 млн. евро и управници, които не си гледат само в краката повече »

Космос
 
 
3

Братовчед на Земята

Може би Gliese 581g е дом на живот в Космоса повече »

Космос
 
 
2
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане