Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Черните дупки - врати към други светове?

Нова теория на учените от Университета на Валенсия

Какво ли има от другата страна на черните дупки? Според учените от Университета на Валенсия в Испания може би те са своеобразни врати към други светове.

Преди учените мислели, че цялата материя във вътрешността на черната дупка е унищожена и няма връщане обратно. Но новото проучване предполага, че тя е врата или тунел... като във фантастичните романи.

В черните дупки материята е смачкана от гравитацията до такава плътност, че познатите законите на физиката не важат.

Новата теория отхвърля идеята, че в центъра на черната дупка времето и пространството се изкривяват до безкрайна точка, наречена  сингулярност, а материята е разрушена. Вместо това предполага, че невъртящата се черна дупка действа като врата или тунел през времето и пространството. Във филма „Интерстелар" екип от астронавти преминават точно през такъв тунел в търсене на нов дом за човечеството.

Д-р Гонзало Олмо от Университета на Валенсия казва: „Нашите теории разрешават естествено проблемите в разбирането за електрически заредени черни дупки. Според нас в центъра им има своеобразен портал, през който времето и пространството преминават."

Според изчисленията на учените той е по-малък от атомно ядро, но става по-голям, когато има повече електрически заряд в черната дупка.

ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Инспектор Стрезов се завръща! (конкурс)

Търсим автора, който да продължи легендата... повече »

Личности
 
 
2

Защо не избухна Големият взрив

Противоречията, свързани с него, са толкова много, че е време да го изтрием от физиката повече »

Наука
 
 
37

Джурасик гафове

В култовата поредица от филми има сериозни неточности. Тиранозавърът е имал пера, а размерите на гигантските гущери драстично се различават от показаното повече »

Наука
 
 
8
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане