В обичайната си среда, т.е. във въздуха, яйцата (преди да се превърнат в пиленца) имат най-общо две състояния – твърдо, с черупка и на каша, без черупка. Но на 18 метра под повърхността на океана има и трета опция, която досега никой не е пробвал или поне не е снимал.
Дълбоко под водата счупеното яйце не се разпада веднага на съставните си части, а белтъкът и жълтъкът остават заедно. Заобикалящата вода играе ролята на черупка, оказвайки достатъчно налягане върху яйцето (2,8 пъти атмосферното), така че да го държи непокътнато.
Този феномен представлява интересна и занимателна гледка, тъй като яйцето се гъне и променя формата си, но не и целостта. Във видеото, което следва, можете да видите всичко описано дотук, заснето като част от сериите на Бермудския институт по океански науки „Water Moves":
Източник: lifeslittlemysteries