Драстични промени в земеделските практики и хранителните навици на цялото човечество ще бъдат нужни когато населението на Земята стигне 9 милиарда души през 2050 г., предупредиха френски учени.
"Световното селско стопанство е изправено пред големи предизвикателства" каза Жерард Матерон, президент на Международния кооперативен център за селскостопански изследвания и развитие и един от участниците в изследването.
За по-малко от 40 години светът ще трябва да направи земеделието по-продуктивно, но и по-независимо от вредните химикали, да намали хранителните загуби, да защити околната среда и да ограничи уязвимостта от катастрофални ценови промени. Това става ясно седмица след като ФАО - Организацията за храните и селското стопанство на ООН съобщи, че цените на храната са ударили най-високите си стойности в историята. А президентът на Световната банка Робърт Зелик предупреди, че повишаващите се цени са заплаха за глобалния растеж и социално развитие.
Проблемите в тази посока стават все по-чести. Само преди дни в Алжир петима бяха убити, стотици ранени и над 1000 са в затвора след бунтове за намаляване цените на храните. Според проучването Северна Африка и Близкия Изток, Азия и Субсахарна Африка, където населението нараства най-бързо, ще бъдат тежко зависими от вносната храна през 2050 г.
Има два сценария за решаването на проблема. При продължаване на досегашните практики с фокус върху бизнеса, всички части на света ще имат силен икономически растеж и ще инвестират в иновации, образование, здраве и инфраструктура. При липса на фокус върху околната среда обаче този сценарий води до сериозни вреди на екосистемите.
При втория вариант околната среда а основен приоритет. За да бъде постигнат, богатите страни ще трябва да намалят прекомерната консумация, която води до масово затлъстяване и да се справят с големите загуби при производството и дистрибуцията на храна, които в момента са около 25%.
Световното стопанство ще трябва да намали използването на изкопаеми горива и химикали, което ще изисква иновации и социална промяна, каза Бруно Дорин, един от авторите на изследването. Ще бъде нужна и сериозна намеса от науката при подбора на сортове и оптимизиране на земеделието. Промени в международните търговски закони пък са наложителни, за да осигурят снабдяването и по-стабилните цени.