Теорията на Дарвин за оцеляването на най-приспособимите организми е поставена под съмнение в статия, публикувана във вчерашния брой на списание "Нейчър".
Учените доказват, че биоразнообразието може да еволюира там, където не се е смятало за възможно досега. Изследването показва нов начин за изучаване на еволюцията, който може да доведе до по-добро разбиране на разнообразието на бактерии, причиняващи болести.
Според разбиранията ни до момента за всяка ниша има група организми, които са най-добри в приспособяването и с течение на времето ще доминират над останалите. Еколозите често наричат това "принцип на конкурентното изключване", който предсказва, че за поддържането на разнообразни и богати популации е нужна и сложно устроена среда.
Професор Робърт Биърдмор от университета Екстър обяснява: "Микробиолозите са проверили този принцип, създавайки много проста среда в лаборатория, за да видят какво се случва след стотици поколения еволюция на бактериите, или около 3000 човешки години. Смяташе се, че геномът само на най-приспособените бактерии ще оцелее, но експериментът показва неочаквано генетично разнообразие." До момента това изследване се считаше за доста противоречиво, но новите открития показват, че то не е аномалия.
Според професор Лорънс Хърст от университета Бат, "ключ към новото разбиране е осъзнаването, че количеството енергия, което организмите набавят от храната си, зависи от това колко храна е налична. Ако е в изобилие, те я използват неефективно. Когато комбинираме това с идеята, че организмите, използващи храната по различен начин, са повлияни от различни генетичните мутации, откриваме нов принцип, при който и най-приспособимите и неприспособимите могат да съществуват неопределено време."
"По-приспособимите организми използват храната добре, но те не са особено гъвкави при мутации, докато по-малко ефикасните, неприспособими индивиди се запазват благодарение на устойчивостта си към мутации. Ако има по-ниско ниво на мутации, първите оцеляват, но ако нивото на мутации е по-високо, може да се запази голямо разнообразие", обяснява д-р Ивана Гудел.
Източник: Science Blog