Съществува още една причина, макар и егоистична, да се притесняваме от глобалното затопляне. Оказва се, че климатичните промени оказват негативно влияние и върху състава и разнообразието на хранителните продукти на масата ни. Затоплянето може не само да затрудни набавянето на храни, а и те ще променят и вкуса си.
По нови сведения учени от Мелбърнския университет са съставили списък с храни,които са заплашени от промени в състава и качеството си при покачването на температурите. Проучването е най-вече фокусирано върху Австралия, която изтърпява изгарящи топлинни вълни в последните години. Държава добива около 93% от хранителния си запас от своята територия. Това означава, че каквато и да е климатична промяна драстично ще въздейства върху хранителните им ресурси.
„Определено би било сигнал за събуждане, ако чуете, че тостът с малиново сладко за закуска ще се окаже дефицитен след 50 години" – казва професор Ричард Екард от Мелбърнския университет.
Екард и колегите му отбелязали сериозните промени, които биха настъпили при по-горещи температури в бъдеще:
• Цвеклото и морковите не се развиват добре в горещо и сухо време. Очаква се те да са с по-лош вкус и неприятна текстура, а цвеклото да е с по-блед цвят.
• На места с повече влажност и горещ въздух има по-голям риск картофите да развият неприятна болест, караща ги да гният по-бързо.
• Месото също не е имунизирано срещу горещите вълни. Пилетата, кравите и други животни могат да бъдат също толкова стресирани от високите температури, колкото и хората. За съжаление, те нямат възможност да се охлаждат. По-високите температури могат да повлияят и на апетита им. Това означава, че по-дребните животни, като пилетата, ще растат недохранени и слаби, а месото им ще е жилаво и безвкусно.
• Много животни се снабдяват с необходимите питателни съставки от семената. За съжаление нарастването на температурите и сушите могат да доведат до спиране на растежа на пшеницата и други житни растения, което пък ще повиши цените не само на зърнените, а и на животинските продукти.
• Едни от най-драстичните промени ще бъдат забелязани при добива на млечни продукти. Учените са открили,че силните топлинни вълни ще намалят добива на краве мляко от 10 до 25% и до 40% в по-екстремни температури.