Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Плодовете и зеленчуците преди да ги опитомим...

Как е изглеждала динята, преди са стане диня, и как сме променили прасковите, за да са ни удобни за ядене

 
 
Следващият път, когато отхапете парче диня или зрънца царевица, помислете за това: тези познати плодове и зеленчуци не винаги са изглеждали така и не винаги са били такива на вкус.

Генномодифицираните храни (или ГМО) провокират силни реакции в днешно време, но хората са променяли генетиката на растенията в продължение на хилядолетия. Макар и по много по-безвреден начин...

ГМО най-често се изразява в заменянето на гени с такива от други организми (като бактерии), които да дадат на растенията желаните черти – обикновено устойчивост на вредители. Селективното размножаване е по-бавен и близък до естествения процес, при който фермерите избират и разсаждат растенията с търсените черти в течение на времето. От банан до патладжан - ето някои храни, които са изглеждали тотално различни, преди хората за първи път да решат да ги ползват за храна.


Дива диня

 

Това е картина от XVII век от Джовани Станчи, изобразяваща диня, която изглежда поразяващо различно от днишните. Напречно сечение на динята в картината, нарисувана между 1645 и 1672 г. показва, че тя има завити форми, вградени в 6 триъгълни парчета.


Модерната диня

 

През годините хората отгледали дини с червен цвят и месеста текстура – което всъщност е своеобразна плацента – като тази на картинката. Някои хора смятат, че динята на Станчи може би е просто неузряла или неполивана, но черните семена предполагат, че не е така, а наистина това растение е изглеждало по коренно различен начин, преди човешката селекция.


Див банан

 
Първите банани може би са култивирани преди цели 10 000 години в Папуа-Нова Гвинея. Модерните банани идват от две диви разновидности - Musa acuminata и Musa balbisiana, които имали големи, твърди семена като на снимката.


Модерен бананХибридът дал вкусния, модерен банан с неговата удобна, разбираема форма и обелващо се покритие. В сравнение с предшественика си плодът има много по-малки семена, по-хубав вкус и е зареден с хранителни вещества.


Див патладжанПатладжаните идват в палитра от разновидности на форми и цветове, като бялo, лазурно, лилаво и дори жълто - като тези на снимката. Някои от най-ранните патладжани са култивирани в Китай. Първите варианти имали бодли на мястото, където стъблото се свързва с цвета.


Модерен патладжан

 

Но селективното размножаване ни спасило от бодлите и ни е дало по-голям и познат дълъг, лилав зеленчук, който можете да намерите в повечето магазини. 


Див морков

 

Най-ранно познатите моркови растели през Х век в Персия и Мала Азия. Смятало се е първоначално, че са лилави или бели с тънък, раздвоен корен – като показаните тук . Но загубили лилавия си пигмент и станали жълти.


Модерен морков 

 

Фермерите опитомили тези тънки корени с двугодишни цветове, които имали силен аромат, и ги превърнали в големите, вкусни оранжеви корени, едногодишни зимни култури.

Дива царевица

 

Може би най-емблематичният пример за селективно размножаване е северноамериканската сладка царевица, която е създадена от едва годни за ядене растения. Първоначалната царевица е показана тук, опитомена е през 7000 пр. Хр. 


Модерна царевица

 

Днес царевицата е 1000 пъти по-голяма отпреди 9000 години и много по-лесна за белене и отглеждане. 6,6% от нея за захари, сравнено със само 1,9% в естествената царевица. Част от тези промени са се случили след XV век, когато европейските заселници започнали да я култивират. 


Прасковите

Те били малки, черешоподобни плодове с малко пулпа. Първоначално били опитомени около 4000 г. пр.Хр. в Китай, а на вкус били земни и леко солени като леща. Но след това фермерите започнали да ги селектират и прасковите сега са 64 пъти по-големи, 27% по-сочни и 4% по-сладки. 
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане