Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Защо котките обичат кутии?

За симпатичните животни нито една играчка не може да се сравни с простото прикритие

Защо котката ви толкова се интересува от всякакви закрити предмети - кутии, чанти, кошове за пране, куфари, раници?

Търсенето на затворени пространства е инстинктивно поведение за котките. В дивата природа такива обекти позволявали на животните както да се крият от хищници, така и тайно да дебнат плячката си.

„Котките харесват кутии, защото обичат да се крият", казва Стивън Завистовски, научен съветник в Американското дружество за предотвратяване на жестокостта към животни. „Кутията е мястото, което им дава усещане за безопасност и сигурност“.

Докато са вътре, котките знаят, че не могат да бъдат издебнати скришом отзад или отстрани - всичко, което иска да се приближи до тях, трябва да се появи директно в тяхното полезрение. Скривалищата им позволяват да гледат на света около тях, без самите те да бъдат забелязани.

И ако нещо интересно минава пред котката - било то плячка или играчка - очаквайте рязко изскачане на домашния ви любимец, за да „залови“ набелязания обект, а след това бързо да се върне обратно в своето безопасно място.

Кутиите също така предоставят безопасно място за спане, което е много важно, имайки предвид, че някои котки могат да спят до 20 часа на денонощие.

ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Музиката ни прави по-умни

Подпомага развитието на младия мозък и побеждава стреса. 9 състояния, при които лекарите препоръчват любимите трели повече »

Здраве
 
 
0

Весели рисунки в Котел

Детското отделение на болницата за рехабилитация се сдоби с тях като част от „Българската Коледа" повече »

Събития
 
 
7

Заповядайте на Карнавал!

Да се повеселим заедно тази събота и неделя в Габрово повече »

Събития
 
 
0
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане