Наука

Житейските правила на съвременната котка

Инструкция за съвместно съществуване на видовете

Житейските правила на съвременната котка
Авторът смее да се надява, че това повърхностно изследване може да се окаже полезно в текущия исторически момент, във връзка с прогресиращия интерес на широката публика към въпросите, свързани със самопознание, хармонични комуникации и здрав баланс в пределите на обозримата Вселена. Тази инструкция е адресирана не до котката и не е написана от нея, но някои правила за взаимодействие, използвани от споменатия вид, могат да намерят приложение в човешкия живот – в битов, емоционален и духовен план. 
Единствено и само с цел да се направи по-просто възприятието на текста, е използван псевдо-битов език. Авторът се обръща към котката. С термина „те“ са обозначени хората, които влизат в пряка комуникация с обекта. Авторът изразява огромна благодарност на всички котки, споделили през годините заедно с него времето и пространството и предоставили му богат материал за изследване. И така, на вашето внимание: избрани методики, решения и инструменти, които могат да бъдат определени като „Житейските правила на съвременната котка“.

 • Никога не се преструвай. Не бъди добра, благодарна, радостна, нуждаеща се – ти не си куче. Бъди себе си. Сами ще дойдат при теб, сами ще ти донесат каквото ти трябва.
 • Това, което ти носят – не го вземай. Нека си помислят, че нещо не е наред. Защото първо на първо все нещо няма да е както трябва. И второ на второ – те трябва да има за какво да мислят.
 • Не се тъпчи с нищо, ако не ти се яде. Ни-що. Ако те ти носят скъпа храна и ти я подават направо от дланта си – не се поддавай. Те са свикнали да нагъват всякога, те са хора. Затвори очи и си обърни главата на другата страна.
 • Яж каквото ти се иска. Салам, пакет с остатъци от кайма, картофена салата, мандарини, дунапренчета за педикюр. Изближи стария тиган. Това се нарича мъдростта на тялото. Ако те започнат да викат по теб, не им обръщай внимание – това им е нещо като обичай. Да крещят по тези, които обичат. Колкото по-силно крещят, толкова по-силно обичат.
 • Теб ще те обичат. Можеш да търпиш, можеш да си вдигнеш чукалата. Ако някой иска да те погали – това още не е повод за погалване.
 • Ще те обичат всякаква, защото си котка. Но ще се опитат да те променят, защото са хора. Не се поддавай.
 • Спи. Колкото се може повече – минимум 80% от времето. Сънят е полезен. Всичкото време, което ти е свободно от сън, използвай както ти се прииска.
 • Когато се събудиш – не ставай веднага. Лежи си, примигвай, протягай се. Когато те гледат от прага, облечени в палта и шапки, готови за тръгване – знай че си им добър пример. Пример за това, как да си прекарват времето, в което не спят.
 • Намери портал. Обикновено той се намира на пресечката на стратегически маршрути в един отделно взет апартамент. Намери го и седни там. Лови сигнали, гледай в една точка, потръпвай. Ако те се опитат да те изгонят от мястото ти – не мърдай никъде. Това е твоят портал.
 • Понякога дъвчи цветя. Даже ако не ти е много вкусно. Можеш да поспиш в саксията, можеш да разхвърляш пръст наоколо. Е, това не е като сред природата, разбира се. Но все пак прилича.
 • Всичко, с което искаш да си играеш, е подходящо за игра. Желанието е главният критерий. Ако те искат да си играят със специалните играчки, които казват че са купили за теб – нека си играят. Не ги спирай.
 • Понякога си играй с тях с топката. Най-добре – рано сутрин, докато в апартамента е по-свободно. Ако викат – да не ти пука. При тях е прието да благодариш за подаръците. Ти го правиш по своя си начин.
 • Не използвай специален инвентар. Дай им да разберат, че няма да успеят да ти ограничат свободата. Вместо в котешката къщичка – спи на дивана. Вместо с мишки, си играй с кабелите, вместо котешката трева – хапни фикус. Бъди методична.
 • Направи опит да напуснеш дома. Хубавичко разузнай душейки и си направи изводите – нужно ли ти е това, или не. Ако да – направи нов опит, този път успешен.
 • Всичко, което ти се прави – прави го веднага, не чакай съвети и разрешение от никого. Те няма да ти предложат нищо, което да си струва освен да хапнеш и да поиграеш с топката от магазина. Захвани се за работа. Раздери тапетите, наакай пердето.
 • Те с нищо не са ти длъжни. Освен: да ти дават храна, покрив над главата, топло легло, залепено за радиатора, всякакви меки постелки, да ти затварят и отварят вратата, когато пожелаеш и колкото пъти пожелаеш, да ти сменят пясъка в тоалетната, да ти направят играчка от кашон, да проверяват дали прозорците и балконските врати са затворени, да си гледат под краката, за да не те настъпят, да не изхвърлят никакви кутии, за да си играеш с тях.... С всичко останало ще се справиш и сама.
 • Ако те затворят в кошницата за пътуване – реви колкото имаш сили. Или отиваш на вилата, или ще ти отрежат яйцата. За по-сигурно – викай, какъвто и да е твоят случай.
 • В колата се дръж както искаш. Можеш да повърнеш, да раздереш тапицерията, да лежиш на задното стъкло и да гледаш звездите. Твоя е волята какво да правиш при дълго пътуване.
 • Когато те кастрират – знай, това е цената на комфорта. Техният комфорт. Но плащаш ти, с яйцата си. Така е прието при тях. Не се разстройвай, да се обиждаш няма смисъл. Ако ти живееш с хора знай – кастрирана си в името на човешката грижа и любов.
 • Можеш да срещнеш човек, който е като портал. Те не са много, но ги има. Ти веднага ще го усетиш, а той - теб. С него всички горни правила се отменят, защото той няма правила за теб. Можеш да се държиш даже като куче. Да вървиш след него, да седиш мълчаливо в чантата, с която те пренася, да не късаш пердета, да легнеш върху болното му място, да влезеш заради него в сбиване. Не е ясно че ще срещнеш този човек през този ти живот. Но в единия от деветте ти – задължително...
Гигантът отблизо Наука

Гигантът отблизо

Астрономическите явления от 8 май до 7 юни

„Букви“ на 7000 години Наука

„Букви“ на 7000 години

Вижте използваните от авторите източници към водещата тема на майския брой

Кан Тервел – Спасителят на Европа Наука

Кан Тервел – Спасителят на Европа

Отбелязваме 1300 години от победата на владетеля над арабите при Константинопол

Конференция за криптовалутите в София Наука

Конференция за криптовалутите в София

Идват водещи експерти от 6 държави

Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх Наука

Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх

Когато стигнеш до края на въжето, завържи възел и се дръж здраво

Единствено любовта дава смисъл на всички неща Наука

Единствено любовта дава смисъл на всички неща

Бъдете внимателни с всички и сурови със себе си

Дъжд от Лириди Наука

Дъжд от Лириди

Астрономическите явления от 8 април до 7 май

Не мисли, че има грешка - мисли как да я поправиш Наука

Не мисли, че има грешка - мисли как да я поправиш

Тайната на успеха е в умението да разбирам гледната точка на другите

Българче смята с лекота сложни математически задачи (ВИДЕО) Наука

Българче смята с лекота сложни математически задачи (ВИДЕО)

Благодарение на менталната аритметика децата се справят бързо с трудни задачи. Още за метода четете в новия брой на Списание 8

МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА: Еднопосочен билет до Марс Наука

МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА: Еднопосочен билет до Марс

Колонизацията на Червената планета звучи като сюжет на фантастичен филм, но за един човек и неговия екип това е недалечното бъдеще

Как изглеждат любимите ни храни, преди да стигнат до магазина Наука

Как изглеждат любимите ни храни, преди да стигнат до магазина

Знаете ли, че сусамът е цъфтящо растение, а от плода на кашуто се прави сладка напитка?

Жената е най-могъщото същество в света Наука

Жената е най-могъщото същество в света

Най-сигурният признак, по който може да се познае истинският мъдрец, е търпението

Бас Лансдорп: Към Марс тръгват хора с гена на изследователя Наука

Бас Лансдорп: Към Марс тръгват хора с гена на изследователя

Основателят на Mars One в специално интервю за Списание 8 дни преди да дойде в София!

Как ще живея без теб? Наука

Как ще живея без теб?

Просто повечето време няма да живееш...

Човекът амфибия Наука

Човекът амфибия

Ихтиандър е героят на Александър Беляев, който показа връзката между света под и над морското равнище