Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Житейските правила на съвременната котка

Инструкция за съвместно съществуване на видовете

Авторът смее да се надява, че това повърхностно изследване може да се окаже полезно в текущия исторически момент, във връзка с прогресиращия интерес на широката публика към въпросите, свързани със самопознание, хармонични комуникации и здрав баланс в пределите на обозримата Вселена. Тази инструкция е адресирана не до котката и не е написана от нея, но някои правила за взаимодействие, използвани от споменатия вид, могат да намерят приложение в човешкия живот – в битов, емоционален и духовен план. 
Единствено и само с цел да се направи по-просто възприятието на текста, е използван псевдо-битов език. Авторът се обръща към котката. С термина „те“ са обозначени хората, които влизат в пряка комуникация с обекта. Авторът изразява огромна благодарност на всички котки, споделили през годините заедно с него времето и пространството и предоставили му богат материал за изследване. И така, на вашето внимание: избрани методики, решения и инструменти, които могат да бъдат определени като „Житейските правила на съвременната котка“.

 • Никога не се преструвай. Не бъди добра, благодарна, радостна, нуждаеща се – ти не си куче. Бъди себе си. Сами ще дойдат при теб, сами ще ти донесат каквото ти трябва.
 • Това, което ти носят – не го вземай. Нека си помислят, че нещо не е наред. Защото първо на първо все нещо няма да е както трябва. И второ на второ – те трябва да има за какво да мислят.
 • Не се тъпчи с нищо, ако не ти се яде. Ни-що. Ако те ти носят скъпа храна и ти я подават направо от дланта си – не се поддавай. Те са свикнали да нагъват всякога, те са хора. Затвори очи и си обърни главата на другата страна.
 • Яж каквото ти се иска. Салам, пакет с остатъци от кайма, картофена салата, мандарини, дунапренчета за педикюр. Изближи стария тиган. Това се нарича мъдростта на тялото. Ако те започнат да викат по теб, не им обръщай внимание – това им е нещо като обичай. Да крещят по тези, които обичат. Колкото по-силно крещят, толкова по-силно обичат.
 • Теб ще те обичат. Можеш да търпиш, можеш да си вдигнеш чукалата. Ако някой иска да те погали – това още не е повод за погалване.
 • Ще те обичат всякаква, защото си котка. Но ще се опитат да те променят, защото са хора. Не се поддавай.
 • Спи. Колкото се може повече – минимум 80% от времето. Сънят е полезен. Всичкото време, което ти е свободно от сън, използвай както ти се прииска.
 • Когато се събудиш – не ставай веднага. Лежи си, примигвай, протягай се. Когато те гледат от прага, облечени в палта и шапки, готови за тръгване – знай че си им добър пример. Пример за това, как да си прекарват времето, в което не спят.
 • Намери портал. Обикновено той се намира на пресечката на стратегически маршрути в един отделно взет апартамент. Намери го и седни там. Лови сигнали, гледай в една точка, потръпвай. Ако те се опитат да те изгонят от мястото ти – не мърдай никъде. Това е твоят портал.
 • Понякога дъвчи цветя. Даже ако не ти е много вкусно. Можеш да поспиш в саксията, можеш да разхвърляш пръст наоколо. Е, това не е като сред природата, разбира се. Но все пак прилича.
 • Всичко, с което искаш да си играеш, е подходящо за игра. Желанието е главният критерий. Ако те искат да си играят със специалните играчки, които казват че са купили за теб – нека си играят. Не ги спирай.
 • Понякога си играй с тях с топката. Най-добре – рано сутрин, докато в апартамента е по-свободно. Ако викат – да не ти пука. При тях е прието да благодариш за подаръците. Ти го правиш по своя си начин.
 • Не използвай специален инвентар. Дай им да разберат, че няма да успеят да ти ограничат свободата. Вместо в котешката къщичка – спи на дивана. Вместо с мишки, си играй с кабелите, вместо котешката трева – хапни фикус. Бъди методична.
 • Направи опит да напуснеш дома. Хубавичко разузнай душейки и си направи изводите – нужно ли ти е това, или не. Ако да – направи нов опит, този път успешен.
 • Всичко, което ти се прави – прави го веднага, не чакай съвети и разрешение от никого. Те няма да ти предложат нищо, което да си струва освен да хапнеш и да поиграеш с топката от магазина. Захвани се за работа. Раздери тапетите, наакай пердето.
 • Те с нищо не са ти длъжни. Освен: да ти дават храна, покрив над главата, топло легло, залепено за радиатора, всякакви меки постелки, да ти затварят и отварят вратата, когато пожелаеш и колкото пъти пожелаеш, да ти сменят пясъка в тоалетната, да ти направят играчка от кашон, да проверяват дали прозорците и балконските врати са затворени, да си гледат под краката, за да не те настъпят, да не изхвърлят никакви кутии, за да си играеш с тях.... С всичко останало ще се справиш и сама.
 • Ако те затворят в кошницата за пътуване – реви колкото имаш сили. Или отиваш на вилата, или ще ти отрежат яйцата. За по-сигурно – викай, какъвто и да е твоят случай.
 • В колата се дръж както искаш. Можеш да повърнеш, да раздереш тапицерията, да лежиш на задното стъкло и да гледаш звездите. Твоя е волята какво да правиш при дълго пътуване.
 • Когато те кастрират – знай, това е цената на комфорта. Техният комфорт. Но плащаш ти, с яйцата си. Така е прието при тях. Не се разстройвай, да се обиждаш няма смисъл. Ако ти живееш с хора знай – кастрирана си в името на човешката грижа и любов.
 • Можеш да срещнеш човек, който е като портал. Те не са много, но ги има. Ти веднага ще го усетиш, а той - теб. С него всички горни правила се отменят, защото той няма правила за теб. Можеш да се държиш даже като куче. Да вървиш след него, да седиш мълчаливо в чантата, с която те пренася, да не късаш пердета, да легнеш върху болното му място, да влезеш заради него в сбиване. Не е ясно че ще срещнеш този човек през този ти живот. Но в единия от деветте ти – задължително...
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Най-дългата котка в света

Това е Стюи: достигнал цели 123,2 сантиметра повече »

Събития
 
 
1

Снежен леопард и бебето му

Скрити камери в Афганистан заснеха уникална снимка на потайните котки повече »

Събития
 
 
5

Камера улавя убийствената страна на котките

Доминацията на домашните любимци застрашава множество видове повече »

Събития
 
 
7
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане