Твоят космос

Не казвай нищо 24 часа

Отлагането на реакцията при гняв е единственото разумно действие

Не казвай нищо 24 часа
„Искате ли да научите тайната как да приемате жизненоважни решения? Как да реагирате на обидата и критиката по ваш адрес? Как да постъпвате, за да не съжалявате по-късно за казани думи или действия? Ето какво разказва Бхагаван Шри Раджниш - Ошо в книгата си „Пътят на мистика“. Отговорът на всички тези въпроси е - 24 часа. 

Когато Гурджиев бил само на 9 години, баща му умрял. Бащата бил беден. На смъртния си одър извикал Гурджиев и му казал:

- Нямам какво да ти оставя като наследство. Беден съм и моят баща също беше беден, но ми даде едно нещо, което ме направи най-богатият човек на света, въпреки че отвън останах беден. Мога да ти предам това нещо.

Това е съвет. Може би си твърде млад и няма да можеш да го следваш още от сега, но го запомни. Когато можеш да действаш според този съвет, действай. Съветът е простичък. Ще го повторя и тъй като умирам, слушай внимателно, повтаряй след мен, за да си отида удовлетворен, че съм ти предал послание, което може би в продължение на векове е минавало от баща към син. 

Поел си за последно дъх, после продължил:
- Ако някой те оскърбява, дразни, провокира, просто му кажи: „Разбрах твоето послание, но обещах на баща си, че винаги ще отговарям 24 часа по-късно. Разбрах, че си гневен. Ще дойда и ще ти отговоря след 24 часа“. И така, за всичко прилагай отлагането с 24 часа.

Деветгодишното момче повторило точно съвета на баща си – дума по дума и баща му затворил очи, но предаденото в този момент послание се запечатало в съзнанието му завинаги. Когато повторило думите точно, бащата за последно промълвил:

- Добре. Нека да е с теб моята благословия. Сега мога да умра в мир.

И предал Богу дух. Гурджиев, макар, че бил само на 9 години, започнал да практикува бащиния завет. Ако някой го оскърбявал, той отвръщал така:

- Ще дойда и ще ти отговоря след 24 часа, защото така обещах на баща ми преди да умре. Точно сега не мога да ти отговоря. 
Понякога, когато някой го биел, той казвал:

- Можеш да ме удряш – точно сега не мога да ти отвърна. След 24 часа ще дойда и ще ти отговоря, защото това съм обещал на баща си на смъртния му одър. По-късно, след години, разказвал на учениците си:

- Това простичко послание ме трансформира напълно. Човекът ме удряше, но аз не можех да отвърна на ударите в същия момент. Нищо друго не ми оставаше освен да наблюдавам. Сега ме биеха, а аз трябваше да съм просто зрител! Не можех да направя нищо в близките 24 часа.

Наблюдението на биещия ме човек създаваше у мен един нов вид кристализиране. През тези 24 часа можех да виждам по-ясно. Моите очи в началото бяха пълни с гняв. Ако бях отвърнал в същия миг, би трябвало да се боря с този човек, да го ударя – и всичко това би било неосъзната реакция. Но след 24 часа можех да мисля за случилото се много по-спокойно, по-тихо. 

Човекът или е бил прав - което означава, че съм направил нещо неправилно и съм заслужил да ме удрят и оскърбяват, - или е бил абсолютно неправ. Ако е бил прав, нищо не ми оставаше освен да се върна при него и да му благодаря. Ако ли пък е бил абсолютно не прав… тогава няма смисъл да се боря с човек, който е толкова глупав и върши напълно неправилни неща. Това е безсмислено, просто празно губене на време. Той не заслужава отговор. И след 24 часа всичко заставаше по местата си. Идваше яснотата.
С тази яснота и наблюдателност на мига, Гурджиев се е превърнал в едно от най-уникалните същества на онзи век. И това е бил фундаментът на кристализиране на цялото му същество.

Ти винаги си отвън. Просто наблюдавай!

Поискайте и ще ви се даде Твоят космос

Поискайте и ще ви се даде

Астрологична прогноза за 23 април

Ден за пречистване на душата и тялото Твоят космос

Ден за пречистване на душата и тялото

Астрологична прогноза за 22 април

Бъдете упорити, дисциплинирани и смирени Твоят космос

Бъдете упорити, дисциплинирани и смирени

Какво ни носи до 6 септември ретроградният Сатурн

Ден за прошка Твоят космос

Ден за прошка

Астрологична прогноза за 20 април

Лъчезарната Фаетон и астрологичните богини Твоят космос

Лъчезарната Фаетон и астрологичните богини

Това ще е темата на запомняща се среща на 23 април във Военния клуб. Вход свободен!

Смело проявете своите емоции Твоят космос

Смело проявете своите емоции

Астрологична прогноза за 19 април

Погледнете не към учителя, а към урока - II Твоят космос

Погледнете не към учителя, а към урока - II

Много болести идват от погрешната мисъл, че някой ви източва енергията, а се блокирате самите вие

Ден за планове и мечти Твоят космос

Ден за планове и мечти

Астрологична прогноза за 16 април

Не споделяйте плановете си Твоят космос

Не споделяйте плановете си

Астрологична прогноза за 15 април

Прилив на енергия Твоят космос

Прилив на енергия

Астрологична прогноза за 14 април

Нежни преживявания Твоят космос

Нежни преживявания

Астрологична прогноза за 13 април

Мълчанието на мъжете Твоят космос

Мълчанието на мъжете

Тайната на семейното благополучие

Да бъдеш самия себе си е най-големият страх на човека Твоят космос

Да бъдеш самия себе си е най-големият страх на човека

Продължаваме да търсим и да търсим, когато всичко е вече вътре в нас