Подкрепете ни!




Събития6 април 2015

Хуманни педагогики

Форум Хармония с децата – Творци на хуманна педагогика


Докато общественото мнение се фокусира предимно върху размишления над упадъка на българското образование, реалните алтернативи за обучение и образование никнат като гъби. Валдорфските детска градина и училище са факт, системата Монтесори също е добре позната. Демократичното училище отвори врати през 2014 г. Двете български системи слънчевата педагогика и сугестопедия набират стремглаво скорост и съмишленици. Макар да боравят с различни подходи, във всички тези педагогики се преплитат като основни нишки липсата на насилие, уважението към детето, любовта, красотата, хармонията с природата. С една дума могат да се обобщят като хуманни. 

Ето че дойде и времето цялото това „човеколюбие" да се събере на едно място в двата дни на първия по рода си у нас Форум Хармония с децата – Творци на хуманна педагогика. Форумът се организира от Любов Миронова, Фондация ФРУД – Фондация Родители Учители Деца, и ще се проведе в София на 18 и 19 април. Мероприятието е насочено към родители, учители и радетели за промяна в образованието. Посланието на организаторите е красноречиво: „Ако това, което предлага традиционното образование не удовлетворява родители и учители, то този форум дава възможността да изберат и назоват какво искат, не само какво не искат" – казва Любов Миронова. 

За тази цел по време на събитието ще бъдат представени и съпоставени различните образователни алтернативи по разбираем за родители и учители начин, предоставяйки на родителите и учителите възможност за информиран избор. „Участниците ще могат да намерят формат, който най-добре пасва на нуждите им. Някои от педагогическите системи са по-скоро за хора с практични и рационални разбирания, други - за родители, които намират за нужен елемента на духовно израстване" – обяснява организаторката Любов Миронова. И допълва, че тъй като хората са различни и търсят себеподобни, особено по сърдечни теми като образованието на децата си, вторият основен фокус на форума е създаването на социална мрежа от контакти между участниците. Целта е всяка система да привлече родители и учители, които резонират със съответните ѝ ценности и да се натрупа една критична маса, която постепенно да доведе до създаването и утвърждаването на нов тип училища, съответстващи на нуждите на съвременните деца. 

Също както днешните деца, програмата на форума е динамична, предоставяща възможност за среща и разговори с над 20-те лектора. 

Всеки час от двата форумни дни е разделен на три 15-минутни лекции и почивка. Всяка педагогика ще бъде представена в 4 отделни части, всяка посветена на важен аспект на образователния процес:   

1. Къде? - Среда -Средства от средата, които подкрепят учебния процес – обзавеждане, материали, инструменти, кабинети, опитни полета и др. 

2. За кого? - Дете. Философия. - Ролята на детето. Философията на педагогиката относно детето. 

3. Как? - Програма. Резултати. - Предмети. Разпределение във времето. Резултати при децата.

4. Кои? - Учители. Родители - Как се избират учители? Как се развиват? Как се оценяват? Какво е участието на родителите?    

Сред лекторите са: Александър Радонов; Анна Евстатиева; Венета Нейнска; Деница Илчева; Диана Манова; доц.д-р Моника Богданова; Кристина Димова; Любов Миронова; Маги Благоева; Мариела Шверчина; Невена Чирпанлиева; Петя Гиева; проф. Емилия Василева; проф. Яна Мерджанова; Ралица Мерджанова; Росица Кунева; Светла Славова; Слав Славов; Теодора Урдева; Юлия Пъшкина; Юлияна Янкова.   

Организаторите на Форум Хармония с децата – Творци на хуманна педагогика възнамеряват събитието да се превърне в ежегодно. „Това са нашите малки стъпки, уверено водещи към цялостна трансформация на образованието" – споделят организаторите.  

Още преди форумът пък представителите на педагогическите системи са предоставили в систематизиран вид материали за вида образователна система, с която се занимават. Представяне на педагогиката, линкове към книги, центрове, детски градини и училища, както и курсове за учители можете да намерите на www.frud.bg   

КОГА: 
18 април 2015/9:30 – 18:30
19 април 2015/9:30 – 13:30 

КЪДЕ: 
Хотел Експо, София, зала „Панорама"
бул. „Цариградско шосе" 149, 1784 София
Метростанция „Интер Експо Център – Цариградско шосе" 

Това е първият от поредицата форуми, организирани от ФРУД с обединяваща ги тема „Хармония с децата". 
www.frud.bg  
Премахни твоите вътрешни бариери! Събития

Премахни твоите вътрешни бариери!

С програмата Квантов спринт ще преработиш негативните си родови парични сценарии

Национален туристически фестивал на Мальовица от 19 до 21 юли Събития

Национален туристически фестивал на Мальовица от 19 до 21 юли

БТС събира любителите на природата, планините и туризма в България на мащабен фестивал

Фестивал на мисълта среща хора на ума в Синеморец Събития

Фестивал на мисълта среща хора на ума в Синеморец

На 1 и 2 юли 2024 г. морският град ви посреща с кинопрожекции и беседи

Подарете си вечер с Бетовен, Моцарт и Брамс Събития

Подарете си вечер с Бетовен, Моцарт и Брамс

Нов симфоничен оркестър ви кани на концерт на 1 юли 2024 в зала „България“

В 12 ч. се молим за мир! Събития

В 12 ч. се молим за мир!

Това свято дело не дели хората нито по религия, нито по цвят, нито от коя страна на конфликта са. Искаме всички синове да бъдат живи!

III издание на бутиков фестивал СТРЕМЕЖ – посветен на музикалното бъдеще на България Събития

III издание на бутиков фестивал СТРЕМЕЖ – посветен на музикалното бъдеще на България

Фондация „Йордан Камджалов“ представя в Царския Дворец Врана за трета поредна година част от музикалното бъдеще на България

3 юни – парад на 6 планети Събития

3 юни – парад на 6 планети

Юпитер, Меркурий, Уран, Марс, Нептун и Сатурн ще се построят в редичка

Александър Миланов ви очаква на щанда на Списание 8 Събития

Александър Миланов ви очаква на щанда на Списание 8

Заповядайте на 2 юни на Пролетния панаир на книгата, за да се срещнете с автора на „Завръщането на свещеното познание на катара”

Честит празник! Събития

Честит празник!

Днес за четвърти път честваме празника с новото му име - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Открийте тайните на древните мъдреци! Събития

Открийте тайните на древните мъдреци!

На 26 май започва интензивен онлайн курс по ведическа астрология

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024 Събития

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024

Откриването е на 15 май в „Кино Кабана”

Гледайте онлайн „Истината“ – среща с духовните учители гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш Събития

Гледайте онлайн „Истината“ – среща с духовните учители гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш

В youtube канала ни днес ще можете да станете свидeтели на тази изключителна среща на двамата учители

Честит празник! Събития

Честит празник!

Гергьовден е един от най-големите и тържествени празници