Подкрепете ни!




Събития18 април 2016

Тишината на залата

Послание от проф. Дамян Попхристов след края на форума „Българският дух в Европа през вековете" във Велики Преслав


От 8 до 10 април във Велики Преслав се проведе форумът „Българският дух в Европа през вековете", иницииран от фондация „Български център „Просветление“ – Дамян Попхристов". За начинанието му разказахме на страниците на мартенския брой на Списание 8. Ето какво разказа след събитието известният изследовател проф. Попхристов:

Скъпи приятели,
Дойде времето за равносметката. Изминаха няколко дни от приключването на Форума „Българският дух в Европа през вековете" във Велики Преслав, а емоциите и вълнението от преживяното не ни напускат. 
Статистиката е ясна – през трите дни на форума присъстваха над 800 души. 318 от тях Йорданка Хаджийска успя еднолично да настани в 22 различни бази, в това число и частните квартири в града. Проведе се церемонията по побратимяването на Велики Преслав с град Челе ди Булгерия в Италия, което отвори нови хоризонти за сътрудничество в много области, беше поставена основата на едно истинско приятелство, то ще продължи и с откриването на паметник на кан Алцек в Челе ди Булгерия в началото на юни; откриха се една художествена и две фотоизложби, в два дни се проведе голяма научна дискусия на тема „Богомилското учение и възходът на Европа", където презентации направиха 7 видни учени от чужбина – проф. Хари Салман (Холандия), Ги дьо Вилньов (Франция), Кристиян Кониг и Пиер Кортина (Франция), д-р Паскуале Карели (Италия), Койоте Кардо (Италия) и Горчин Диздар (Босна) и 14 от България – акад. Антон Дончев, докторант Елица Димова, проф. Дамян Попхристов, Йорданка Хаджийска, д-р Светла Балтова, Мария Арабаджиева, Тодор Ялъмов, проф. д-р Илина Абаджиева, доц. Веселина Вачкова, доц. Константин Златев, Христо Нанев, д.ф.н. Мария Кисова, проф. Добринка Райнова, проф. Живко Желев; състоя се двучасов концерт с отлични изпълнители в различни жанрове и стилове – формация „Светоглас“, дуо Далчеви и дуо „МузиКанто“, хор „Дъга" от Пловдив, Йоана Стратева и Диана Дафова; проведоха се и няколко уъркшопа, форумът завърши с концерт на Илия Луков и масово хоро на площада в града. 

Но това е само статистиката. Тя е впечатляваща, но не казва най-важното, а то е, че в тези няколко дни постигнахме целта си – изграждането на духовни мостове между нас. 

350-те седящи места в зала „Тържествена" на община Преслав се оказаха крайно недостатъчни, много от гостите трябваше да слушат прави, седнали на  земята или от фоайето, но тишината в залата беше впечатляваща, тя беше заредена с огромна положителна енергия, защото притаили дъх вие дишахте с един ритъм, споделяхте едно общо вълнение, което ни обединяваше, „повдигаше" нас - лекторите, с поне няколко педи над земята, защото вашето съпричастие беше заредено не просто с разбиране, интерес и добронамереност, но и с Любов. Това беше най-голямото признание и награда за нашия немалък труд и усилия. 

Благодарим ви от сърце и душа! Вие придадохте смисъл на този форум.
Тук не може да не отбележим с благодарност и цялостната подкрепа от община Преслав и лично на кмета ѝ д-р Александър Горчев, на зам. кмета д-р Милена Димитрова и на Дарина Минева, на директора на Археологическия музей Пламен Славов, на кмета на град Челе ди Булгерия – г-н Джино Марота, и членовете на неговата делегация, на съпричастието, изразено в посланието към форума на българския посланик в Италия г-н Марин Райков, както и на посолството на Република Италия в България, на културното аташе г-жа Луиджина Педди и почетния консул на Италия във Варна г-н Антонио Таркуинио, на българското училище в Рим в лицето на Венета Ненкова и Детелина Кирилова, както и на областния управител на Шумен г-жа Донка Иванова.

Благодарим сърдечно на всички наши гости и лектори от чужбина и България за високо професионалното им отношение към форума, беше очевидно за всички, че всеки от тях може още много и много да говори по своята тема, но те се съобразиха с регламента, като оставиха в нас категоричното желание да се срещнем отново и да продължим дискусиите в бъдеще.

Специални благодарности за нашите партньори от НПО „ОБУС" и особено на Пламен Цонев и Румяна Митева за тяхната всеотдайна работа, на Вера и Боб от фондация „Vortex", които с доброволния си труд почистиха терена на Манастирския комплекс в археологическия резерват, на кмета на град Шумен - г-н Любомир Христов, за обяда и вниманието към нашите чужди гости; благодарим на прекрасния колектив от читалище „Просвета – 1905" и на техния ръководител Мария Андонова, на Мариана Витанова и нейните ученици от Плевен, на Национално дружество „Традиция" с регионален ръководител Мирослав Сланев, на читалищното ръководство на града и техническия екип, както и на Славка Славова от Преслав и целия неин „отбор" от местни доброволци, без чиято безкористна помощ координацията на толкова много събития щеше да е невъзможна; не можем да не благодарим и на д-р Недялка Христонова от Пловдив и на нейния всеотдаен екип за осъществяването на изложбата на големия български художник Борис Георгиев; благодарим на всички вас – наши приятели и съмишленици, които до последния момент ни предлагахте помощта си и участвахте с труда и вдъхновението си в осъществяването на мероприятията, тук специални благодарности на нашите медийните партньори от „Портал 12" и Списание 8, на Афродита Пеева за прекрасните афиши и програми, на Делян Арабаджиев за дизайнерската работа, на Теодора Савова и Димитър Илиев за медийното отразяване, както и на Светльо и Снежи, които с двудневния си труд превърнаха живия квас в прекрасни слънчеви питки от лимец; и накрая не можем да подминем и нашите домакини и хазяи от всичките къщи за гости, хотели, частни квартири и ресторантите, които с отношението и гостоприемството си направихте престоя на гостите ни приятен и безпроблемен.

Вдъхновяваща за нас е безкористната помощ на всички наши спомоществуватели и дарители, благодарение на които този форум е вече факт. Поклон на най-искрена благодарност!

Постигнатото – ЕДНО СЪРЦЕ, ЕДИН ДУХ, ЕДНА МИСЪЛ В ИМЕТО НА ЛЮБОВТА, НА МИРА И ЕДИНЕНИЕТО се осъществи благодарение на Вас, скъпи приятели.

Обичаме ви,
До нови срещи!
„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман) Събития

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман)

13-ото издание на състезанието за планинско бягане и колоездене включва и нова XCM дистанция 66 км

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април Събития

Ваклуш Толев: Възкресението е само на 8 април

Ден преди това – на 7 април в Камерната зала „България“ в София от 14:00 ч. ще бъде представен албумът „Ваклуш“

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци Събития

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци

Волята на дарителите е фиданките да не се продават и който ги вземе - да се грижи с любов за тях

Сънуващият пророк видя атентата в Русия Събития

Сънуващият пророк видя атентата в Русия

Той предсказа събитието с невероятна точност. На 27 април идва в България с подробности за предстоящи природни бедствия.

Време е за полет на звезди Събития

Време е за полет на звезди

Единственият по рода си български конкурс Wings for stars отново набира участници, както и спомоществователи

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“ Събития

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“

Разберете кои са най-важните послания на Съюза на Пазителите към човечеството през последните 25 години

Опитайте над 150 вина от цял свят Събития

Опитайте над 150 вина от цял свят

Петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс ще се проведе на 15 март

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес се връщаме във времена, когато нашите прадеди са били по-близо до природата

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си Събития

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Отхвърлиха предложение да им се компенсират загубите от вноса на украинско жито, но само срещу финансов отчет