Събития

Да помислим и за дивите животни

Любомила Кривошиева, създател на едноименната неправителствена организация, която се грижи за опазването на фауната

Да помислим и за дивите животни
Любомила Кривошиева е създател на неправителствената организация "Дивите Животни". Въпреки че няма образование в тази област, любовта към природата и дивите животни я отвежда до парка за птици Валсроде (Германия), където работи дълги години. Оказва се обаче, че политиката на организацията не пасва на нейните виждания, затова тя решава да поеме риска и да даде началото на "Дивите Животни". Тази година фондацията ѝ участва в благотворителната кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш", за да набере средства за доразвиване на дейността си. 
    
- Каква е дейността на фондация „Дивите Животни"?
- Състои се в спасяване, лечение и доотглеждане на пострадали и осиротели диви животни от всички местни видове и от цялата страна. Зад това кратко описание всъщност стоят огромни усилия, а в процеса много голям принос имат доброволците, които даряват от времето си за каузата. Няма да е преувеличено ако кажем, че наред със спасяването и лечението, нашата работа има много сериозен образователен ефект. Използваме различни канали, за да запознаваме хората с трудното съществуване на дивите животни. Целта е да се замислят за преките и косвени начини, по които ги нараняваме или намаляваме популациите им. Надяваме се това да ги направи по-социално отговорни по проблема.

- Какво се случва с животните, веднъж попаднали при вас?
- Нашата първа грижа е животното да пътува по начин, който ще му причини минимален стрес. Всеки човек, който подаде сигнал до нас, бива инструктиран какво може и какво не бива да прави с животното до пристигането на екип. Вече постъпили в клиниката, животните се преглеждат, за да се установи състоянието им и каква е първата помощ, която трябва да окажем. След това се оставят на спокойствие. За някои от тях трябват специфични грижи – да се хранят на 2 часа или да им се дава храната на ръка. Различните типове травми пък изискват храната да е поднесена така, че да може да се възползва от нея, в зависимост от травмата. Всички животни се обгрижват с минимален контакт с човека, включително визуален. Тези, които постъпват като бебета за доотглеждане, трябва да бъдат научени на всичко, което ще видят в дивия живот – храна, общуване с другите животни от своя вид, самосъхранение. Крайната ни цел е да помогнем на животните да се научат да оцеляват сами в дивото. 

- Участвате в кампанията на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш" с програмата „Храна и лекарства за дивите животни на България". Разкажете повече за нея?
- Организацията разчита единствено на дарения, за да развива дейността си - не получаваме никакви средства от държавата, именно затова решихме да се включим в кампанията и сме благодарни, че бяхме избрани. За нея разбрахме от наш доброволец, добре познаващ трудностите, пред които сме изправени като неправителствена организация, издържаща се единствено с дарения. Тъй като храненето е един от ключовите елементи в лечението и възстановяването на пострадалите диви животни, винаги се стремим да осигуряваме качествена и разнообразна храна, съобразена с нуждите на всеки вид и моментното му състояние. Голяма част от храните не може да се закупят от магазин, защото са крайно специфични. За някои поръчваме съставки от чужбина и ги приготвяме сами. Други са специализирани за определени възрасти и видове животни. Изключително важно е храната да е максимално близка по вид и състав до тази, която животните получават и избират в природата. Всичко това я прави изключително специфичен и скъп елемент от лечението. Чрез средствата от програмата „Избери, за да помогнеш" ние ще имаме много по-големи възможности за закупуване на тези важни за лечението на пострадалите животни храни, медикаменти и витамини, както и консумативи за лечението и специализирани инструменти. 

- Какво е посланието на „Дивите Животни", което искате да предадете?
- Често се сблъскваме с мнението на хора, които смятат, че опазването на дивата фауна не е нещо, което ги касае или пък е отвъд техните възможности. Други: че е достатъчно те самите да живеят максимално чисто от гледна точка на техния собствен организъм или бит, за да не вредят. Това обаче вече не е достатъчно. Проблемите на дивата фауна в по-голямата си част са провокирани от пряката или непряка дейност на човека и по-рядко от естествени природни бедствия. Някои от трудностите, с които се сблъскват дивите животни в града и извън него, лесно могат да бъдат премахнати или ограничени, стига да успеем да се научим да ги виждаме и да имаме желание за това, разбира се. Не е достатъчно да живееш природосъобразно, да ползваш само екологично чисти продукти и да не вредиш пряко с действията си на живите същества. Светът вече е в такъв етап, че самият начин по който е организирано всичко в човешкия свят вреди по невъобразими начини на животните около нас. Един асфалтов път и минаващите по него автомобили може да погубват десетки същества само за нощ. Една огледална фасада на сграда може да погуби хиляди птици за един-единствен ден, защото се блъскат в нея. От един електрически стълб може да умрат десетки птици за една нощ. Един ветрогенератор за „зелена енергия" убива хиляди животни всяка година. Смяна на дограма на апартамент или саниране могат да погубят стотици прилепи. Оставена непокрита кофа с машинно масло може да удави и отрови десетки животи, паднали в нея. Едно забравено на полето парче връв може да обрече на мъчителна смърт цяло люпило щъркелчета. Една изхвърлена консервена кутия може да погуби таралеж. Един най-обикновен изкопан трап може да стане смъртоносен капан за животни, паднали в него, които не могат да излязат. Един счупен прозорец може да „плени" десетки прилепи и да ги обрече на мъчителна гибел... Можем да променим много, но първо трябва да разберем, че всичко това се случва. Фейсбук страницата на „Дивите Животни“ изобилства от примери, с които сме се сблъсквали в практиката ни, както и съвети какво да правим в различни ситуации. Опазването на околната среда и нейните обитатели не е каприз, не е и занимание за малцина призвани, то е наш дълг и ангажимент като хора. Природата без човека може и ще продължи да съществува, но човекът без природата – не. Колкото повече животни загиват, колкото повече видове намаляват като численост и изчезват, толкова условията на живот за хората ще стават все по-немислими за оцеляване. Ние сме свързани и всички живи същества имат своята роля.  
 
- За какво ще използвате средствата и как ще помогнат на работата ви?
- Те ще бъдат използвани за закупуването на специализирани храни, медикаменти и съоръжения, необходими за спасяването, лечението и отглеждането на пострадали или осиротели диви животни. В динамична дейност като нашата, в която обстоятелствата се променят непрекъснато, винаги тичаме по спешни сигнали и приемаме тежко пострадали животни. Спокойствието, че можем да сме подготвени за нуждите на всяко едно животно, попаднало при нас, е нещо изключително ценно.


Нов дом на Opel в София Събития

Нов дом на Opel в София

„Ню Ийст" отвори врати с впечатляваща церемония

Осмото издание на „ФантAstika“ е вече тук! Събития

Осмото издание на „ФантAstika“ е вече тук!

Включете се в конкурса за разкази „Изгревът на следващото" – посветен на желаното бъдеще

Беседа за латиноамериканската поезия Събития

Беседа за латиноамериканската поезия

Между 17 и 19 април в София, Пловдив и Бургас

Велопоход „ЗАЕДНО” Събития

Велопоход „ЗАЕДНО"

Начинание в подкрепа на хората с хемофилия

„Бъдещи лидери в действие сега!” от 13 до 15 април Събития

„Бъдещи лидери в действие сега!" от 13 до 15 април

Трети семинар „Успешен млад лидер" с Гуру Йоги Тан

Вътрешно дете + зряла жена = неуспешна връзка Събития

Вътрешно дете + зряла жена = неуспешна връзка

За синдрома „Искам мъж, веднага го искам" (част втора)

Не на стреса Събития

Не на стреса

Национална кампания се бори с прекомерния стрес и последиците от него

Фермерски фестивал в Часа на Земята `18 Събития

Фермерски фестивал в Часа на Земята `18

Тази събота отново гасим лампите за час, за да се замислим за природата

Пролетта във Виена иде с 1 млн. лалета и нарциси Събития

Пролетта във Виена иде с 1 млн. лалета и нарциси

Шест великденски базара с 225 щанда в австрийската столица

Рецепта на успеха с вход свободен Събития

Рецепта на успеха с вход свободен

Списание 8 на фестивала „Здравей, Здраве“ в Пловдив на 21-22 април

Гуру Йоги Тан: Лъвът ще изреве! Събития

Гуру Йоги Тан: Лъвът ще изреве!

Ретрит на светлината в с. Огняново, 21-29 април

Отвъд границите на класиката Събития

Отвъд границите на класиката

Потопете се в атмосферата на вълшебното дуо Лиса Джерард и Йордан Камджалов

„Следваща цел: Марс” Събития

„Следваща цел: Марс"

На 23 март в София идва Бас Лансдорп, лидер на „Марс Уан“

ПроТекст 3x3 Събития

ПроТекст 3x3

Платформата за съвременна драматургия за девети път ви очаква в София

„Приказки за Юнаци и злодеи: втори” Събития

„Приказки за Юнаци и злодеи: втори"

Задружният сборник е 28-ото издание в поредицата „Човешката библиотека"