Подкрепете ни!
Публикувано в 8Никола Змияров / 12 юни 2019

Удобната лъжа

Манипулации прикриват истинските конспиративни теории

Удобната лъжа
Цялата статия е публикувана в брой 3/2019 г. на Списание 8

Удобната лъжа

Манипулации прикриват истинските конспиративни теории


В голяма част от човешката дейност има прикрит, непубличен и конспиративен характер. Държавите и техните правителства грижливо пазят своите тайни, за да придобият икономическо, военно и технологично преимущество пред останалите. Корпорациите също крият своите планове, технологии и ноу-хау. Естествено, секретни са военните производства и шпионските технологии за следене и събиране на информация. В историята също има непонятни археологически паметници - например пирамидите по целия свят или каменните сфери, неразбираеми свещени текстове, които могат да бъдат тълкувани по най-различни начини, находки, които не съответстват на нашите представи за древните технологии, и много други...

Светът наистина е пълен с мистерии и загадки. А има и много хора, организации, общества и служби, които са заинтересовани от запазване на определени тайни. Същевременно съвсем естествен е човешкият стремеж да се надникне зад завесата и да се разбулят мистериите, да се преодолеят заблудите и противоречията и да се разкрият тайните. В това е същината на конспиративните теории. Те са опит за повдигане на завесата, но много от тях са нелогични, тенденциозни и глупави, като същевременно са много широко тиражирани и пропагандирани - явно служат за прикриване на истинските конспирации.

Въпроси, въпроси

Дали членовете на английската кралска фамилия не са всъщност извънземни рептили? Възможно ли е да са дошли на земята под прикритие, за да овладеят ресурсите на човечеството? Дали Земята не е плоска, а всички учени, астрономи и физици от XVI век насам не са направили чудовищен заговор, в който участват всички съвременни правителства, пилоти, космонавти и космически агенции, за да прикрият плоскостта є? Дали болестта СПИН не е нарочно създадено биооръжие, предназначено да изтрепе всички проститутки, наркомани, гейове и кръшкачи, които имат повече сексуални контакти, за да останат на света само благочестивите пуритани? Дали островърхите обелиски, стърчащи навсякъде в европейските столици, не са компоненти на психотронно оръжие за контролиране съзнанието на масите? Дали американците изобщо са ходили до Луната, или всичко е снимано в Холивуд? Какво става край Розуел?
Създаването на фалшиви конспиративни теории води началото си от инцидента в Розуел в щата Ню Мексико, САЩ, през 1947 година, когато фермер съобщава в местния вестник за катастрофа на летателен апарат с дисковидна форма близо до фермата си. Журналист идва на местопроизшествието, където заедно с фермера намират останки от катастрофиралата летяща чиния, която се е ударила в земята някъде близо до фермата, но е продължила полета си няколко километра по-нататък. Намерените останки са от много особен материал, наподобяващ метални листове с невероятна еластичност. Журналистът веднага публикува съобщението в местния вестник. Малко след това в градчето идват военни части, които започват издирване на падналия обект и забраняват на журналистите и фермера да говорят за произшествието, като конфискуват намерените отломки. Статията обаче вече е пусната и световната преса научава за катастрофата. Темата за извънземните пришълци започва широко да се коментира. Пентагонът излиза с официално становище, че е паднал метеорологичен балон. Повечето коментатори по темата обаче считат това за много нелеп опит за прикриване на истината, а тя е, че военните са намерили останки от извънземен космически кораб и дори мъртви тела на извънземни.

Как се ражда недоверието

По-нататък Пентагонът излиза с второ официално становище, което гласи, че става дума за секретен летателен апарат на военните, а не за извънземни, но пресата посреща и това твърдение с недоверие. Темата за извънземните пришълци става широко популярна. Появяват се очевидци и свидетели. На следващата година ескадрила от летящи чинии минава над Белия дом, а фотографиите и киноматериалите за това обикалят целия свят. Тогава американското правителство и военните създават секретната комисия „Маджестик 12“, която трябва да следи за подобни инциденти и да предотвратява тяхното разгласяване. Създаден е и специален проект за дискредитиране на темата за извънземните чрез фалшиви съобщения и дезинформация. Навсякъде в САЩ се появяват жълти издания, които пускат всевъзможни нелепи истории за контакти с извънземни пришълци. Съмнителни субекти, представящи се за контактьори, разказват с подробности как красавици са отвличани от извънземни и за приключения, изпълнени с вълнуваща еротика. Така се появяват и малките зелени човечета, които стават нарицателни по темата и за които не се споменава в нито един правдоподобен разказ за контакти с извънземни. Появяват се и многотомни съчинения на хора, контактуващи телепатично с извънземни цивилизации, които уж разкриват всички тайни на Вселената и се борят за разоръжаване. Започват и холивудските филми за извънземни нашествия.
 


Посмешище вместо разобличение

Още тогава майсторите по дезинформация осъзнават, че за да се прикрие някаква истина, е най-добре да се превърне в посмешище и абсурд, а не да се забранява открито. Точно този похват е основен при фалшивите конспиративни теории, в тях винаги има нещо абсурдно, нелепо, нелогично и противоречащо на фактите, което отблъсква мислещите хора, които търсят истината. Фалшивите конспиративни теории стават модерни жълти сензации, които чудесно дискредитират определени теми и са блестящо прикритие на истинските конспирации.
Затова сега хората с висок обществен статут и власт не говорят за извънземни. Преди години на брифинг в САЩ журналист зададе такъв въпрос на президента Барак Обама, като го попита дали правителството на САЩ има тайни договори с извънземни. Тогава Обама отговори шеговито в стил Джеймс Бонд: „Ако ви разкажа за това, ще трябва да ви убия“, което беше посрещнато с жизнерадостен смях в залата.

Ще дадем пример. В края на 70-те години на миналия век американски фотожурналист и бивш сътрудник на НАСА публикува книга, в която доказва, че официалните фотографии, заснети на Луната от лунната програма „Аполо“, са всъщност фалшиви и са заснети в студио. Той задава въпроса дали наистина американците са ходили до Луната, или това е само пропаганда от времето на студената война, че уж са надминали руснаците? Едновременно с това се оказва, че оригиналните фотоматериали, заснети на Луната, са изчезнали по тайнствен начин от хранилището на НАСА! Оттогава и досега има много хора, които се хващат на тази теория и считат, че американците никога не са пътували до Луната. Те обаче не се сещат, че съветските радиолокатори са следили много старателно американските космически полети. Затова Съветският съюз веднага щеше да разобличи американците за подобна измама, и то точно когато космическата надпревара между СССР и САЩ е в своя пълен разгар. Излиза, че и руснаците прикриват американците, които чрез полетите до Луната и програмата „Аполо“ се опитват да докажат своето предимство и надмощие над СССР. И така подпомагат американската пропаганда, което е очевидно нелепо. Тази фалшива конспиративна теория е създадена, за да прикрие нещо значително по-дълбоко и важно.

Истинската конспирация

Фотографиите от Луната наистина са фалшиви. Оригиналите обаче не са изгубени от хранилището на НАСА, а са засекретени, защото на тях се виждат изкуствени мегалитни съоръжения. ..

Цялата статия е публикувана в брой 3/2019 г. на Списание 8
Купи броя от тук
Ваклуш Толев: Няма еволюция без гърч Публикувано в 8

Ваклуш Толев: Няма еволюция без гърч

Каква е ролята на болестите, на природните катаклизми и социалните конфликти за човешката еволюция

Един светец от ХХI век Публикувано в 8

Един светец от ХХI век

Ръката му потъна в корема ми, нямаше болка

Питър Сейдж: Не съди за себе си по провалите си Публикувано в 8

Питър Сейдж: Не съди за себе си по провалите си

Прави това, което е за висше благо, и бъди смел. Историята облагодетелства тези, които поемат рискове

Земя на писмености Публикувано в 8

Земя на писмености

Тук се раждат най-древните писмени знаци в света - буквите на траките, старогерманската азбука на епископ Вулфила и славянската кирилица

Доц. д-р Екатерина Тодорова: „Дислексията не е болест” Публикувано в 8

Доц. д-р Екатерина Тодорова: „Дислексията не е болест"

Това е състояние, при което информацията се преработва по различен начин

Кан Тервел, спасителят на Европа Публикувано в 8

Кан Тервел, спасителят на Европа

Нека на днешния празник си припомним за този български военен подвиг

Доц. Благородка Велева: „Българското население е най-облъчено от Чернобил” Публикувано в 8

Доц. Благородка Велева: „Българското население е най-облъчено от Чернобил”

Щетите тук, освен Беларус и Украйна, са най-големи заради информационното затъмнение

Христос воскресе! Как? Публикувано в 8

Христос воскресе! Как?

Проф. Иван Манев предлага хипотеза за свръхестествените явления и дори... обяснява възкресението на Иисус с антигравитация

Досието на Иисус Публикувано в 8

Досието на Иисус

Историята предполага: Той наистина е живял, говорел е и гръцки, имал е брат близнак, а гробът на „баща“ му е в Германия

Инвестиция „Родолюбие“ Публикувано в 8

Инвестиция „Родолюбие“

С фондацията си д-р Милен Врабевски помага на младите хора да се гордеят, че са българи

Операция „Буря“ Публикувано в 8

Операция „Буря“

Сталин планира пръв да удари нацистка Германия, но Хитлер го изпреварва

Астрологът Гал Сасон: 2020 г. е врата към ново осъзнаване Публикувано в 8

Астрологът Гал Сасон: 2020 г. е врата към ново осъзнаване

Ще настъпи ли Ерата на Водолея и защо ни очаква свободно падане в стил „Скок на вярата“?

Коронованият ангел Публикувано в 8

Коронованият ангел

Царица Елеонора, втората съпруга на Фердинанд, спасява хиляди бежанци през войните и опазва от разрушение безценната Боянска църква

Радиовълните късат ли ДНК? Публикувано в 8

Радиовълните късат ли ДНК?

Някои честоти имат потенциала да вредят, но данните са недостатъчни и противоречиви

Внос на лукс в Тракия Публикувано в 8

Внос на лукс в Тракия

Владетелите високо ценели разкошните предмети. Получавали ги като данък или подаръци