Подкрепете ни!
Публикувано в 8Дони Калчева / 09 август 2019

Кой е прасето всъщност?

Розовите дебеланковци са едни от най-умните и чисти животни на планетата

Кой е прасето всъщност?
пълният текст е публикуван в бр.3/2010 г. на Списание 8

Кой е прасето всъщност?

Прасетата могат да помнят името си още на 2-3-седмична възраст и идват при повикване. Те са любвеобилни и мили и се възпитават по-бързо дори от кучетата.


Впрочем още преди хилядолетия французите са се възползвали от тази им възприемчивост и са ги използвали като водачи в горите, за да търсят трюфели. Никой друг не може да ги замести в този доходоносен бизнес.  Поради силното си обоняние прасетата откриват и разравят скъпите гъби безпогрешно.
Проф. Стенли Къртис (от Университета в Илинойс) пък научил прасета да управляват със зурлата си джойстик, който мести курсора на екран.  Розовите животни безпогрешно маркирали картинки, които са  им били показвани по-рано. Научили се да изпълняват тази задача след 5-10 опита. Много бързо – точно като при  шимпанзетата, отбелязва Къртис пред онлайн изданието ResearchPennState.

Прасетата умеят да работят и в екип
съобщава пък проф. Кен Кефарт. Наблюдавайки хората, те могат да си отворят вратата на клетката и да я задържат, докато и другите излязат, казва изследователят. Точно по този начин се измъкнали животните на американски фермер, който с изненада ги открил на сутринта да се разхождат на свобода.

Смята се, че едно прасе може да помни до 30 себеподобни
Дебелаците имат  нужда да общуват помежду си и когато са на свобода, живеят на комуни до 20 индивида – една или няколко майки, заедно с малките си.
През октомври към тях се присъединяват и мъжките, защото тогава започва любовният им период. През останалото време господата предпочитат да се справят сами. Дамите раждат до два пъти годишно, като често две или повече свине майки се комбинират да си помагат в отглеждането на поколението

Два-три дни преди самото раждане бъдещата майка се отделя от групата и става агресивна към вече поотрасналите си деца. Доста време є отнема избирането на подходящо място, където да направи удобно родилно гнездо. Свинята го покрива и подравнява с листа, клони и трева. Обикновено ражда 5-6 прасенца, като всяко идва на бял свят през 15-ина минути. За разлика от другите чифтокопитни животни не облизва малките си и не им помага да станат. Прасчовците гордо се изправят сами минути след раждането и бързо развиват стабилен дневен режим. Когато дойде времето за кърмене, майка им ги подканя с нежно грухтене. При ставане и лягане тя се движи особено внимателно, за да не смачка някое от прасенцата. Малчуганите се събират на едно място, готови за хранене, а тя ляга на една страна. Ако случайно някое бъде затиснато, това се разбира по силното квичене, а майката веднага сменя позата си.

Прасенцатаподдържат телесната си температура, като се сгушват до майка си
В първите дни тя почти не става. След това постепенно тръгва на разходки, а  по-късно и децата започват да и правят компания. В този период майката е много агресивна към всякакви натрапници. На третата седмица семейството се завръща при групата, която се запознава с новите си членове.
На свобода прасетата са особено активни рано сутринта и привечер. Почиват след здрач, въпреки че са развили и нощни навици, за да избягват срещи с хората.

Периодите на почивка и хранене се синхронизират между членовете на групата. Често се чешат в стволовете на дърветата, което им помага да поддържат четината в изрядно състояние. Изразът „потиш се като прасе“ изобщо не отговаря на истината, тъй като свинете нямат потни жлези. Именно това е причината в горещите летни дни те да се опитват да се разхладят, като се въргалят и търкат в калта.

Прасетата обичат и физическия контакт помежду си

По време на почивка или сън често се събират заедно и се гушат едно до друго. По този начин намаляват загубата на топлина.
Те са всеядни. Отнема им доста време да намерят храна, богата на фибри, защото ядат много корени. Обикновено ровят земята, като преди да хапнат нещо, дълго време го душат и дъвчат.
Прасетата са доста чисти същества и „ходят до тоалетна“ далече от местообитанието си.
Затварянето им в кочини е познато още от Римската империя. Въпреки това производството на свинско стига промишлени размери чак през 50-те години на ХХ век. Днес прасетата се раждат, отглеждат и заколват в индустриални комплекси.

С времето пространството за отглеждане на едно животно постоянно се свива,
за да се намалят разходите и да се улесни работата на фермерите. Всяко животно е поставено в толкова малко отделение, че то не може да се обърне, нито дори да легне в него. Прасетата често са наредени под наклон, така че върху задните им крака да пада по-голяма тежест, за да наедреят бутовете. Отделенията пък са върху решетъчни подове, през които урината и изпражненията падат в яма. Решетките увреждат двукопитния крак на прасето, а изпаренията от ямите и миризмите му действат зле, тъй като по природа прасето е чистофайник и има много изострено обоняние. В свинефермата част от животните се разбесняват и отхапват опашките на съседите си. Но големите производители и на това са му намерили цаката - режат опашките или пилят зъбите. Който е живял на село, сигурно го знае, но за гражданите едва ли е известно, че често без упойка на прасетата се прави и друга манипулация – кастриране, за да се ускори наддаването...

Стремежът за растеж на печалбите като че ли е взел връх над разбирането за това, че трябва да търсим компромис между доброто отглеждане на животните и апетитите си.
В ЕС ежегодно се отглеждат над 15 млн. свине майки и 250 млн. прасета за месо

През 1997 г. обаче Протоколът от Амстердам определя животните като чувстващи същества и постановява при въвеждането на селскостопанските практики на ЕС да се вземат предвид и техните нужди. Правилата предвиждат в кочините да се слагат сено и други неща, позволяващи на животните да спазват естественото си поведение и по-този начин да се намалят стресът и агресията,
породени от липсата на пространство.

За съжаление това „обогатяване“ често се прави меко казано несериозно – фермерите слагат до прасетата вериги, въжета и гумени играчки, които по никакъв начин не им помагат да се чувстват добре. Рязането на зъби и опашки в Европа е забранено, но то не е и необходимо, ако животните се гледат в добри условия. Хирургическата кастрация може да се прави с упойка или да се замени с имунна и така да се спести още една болезнена процедура.

Вкарването на бременните в малки кутийки, наричани боксове, ще бъде забранено от 2013 г., но не се въвежда срок, в който майките да кърмят сукалчетата.Интензивното животновъдство е довело до много проблеми за животните и природата. То кара все повече потребители да станат вегетарианци, а останалите – да търсят чисти и хуманно произведени месни продукти
 
В Европа вече масово се създават ферми, където прасетата са на открито, в почти естествена среда. Постепенно и потребителите свикват да търсят месо от естествените ферми. Такива алтернативи доказват още веднъж, че при добри условия за отглеждане свинете не проявяват агресивност,  нито мачкат малките си – основните проблеми, които свиневъдите изтъкват като оправдание за манипулациите.

След всичко казано дотук вероятно вече сте убедени, че наричайки някого прасе, всъщност не го обиждаме. Но дали и самите ние, хората, заслужаваме да носим гордото си име, зависи от отношението ни към животните. Още повече към едни от най-близките до всекидневието, тези, които ни хранят.

В Египет и Индия ги свързват с боговете
Древен Египет
Нут – звездната богиня на нощта, често е описвана като небесна свиня, вечната майка на звездите, асоциирани с хиляди прасенца.
Могъщият Сет, богът на пустинята, се почита с жертвоприношение на прасета. В една от гробниците в Сахара може да се види релеф от ХХІІ в. пр.Хр., който показва как свинар храни с ръка малко прасенце. Когато Сет е заместен в митологията от Озирис, значението на прасетата намалява, а на свинарите дори е отказан достъп до храмовете.

Древна Гърция
Съществувал е празник, отбелязващ отпътуването на богинята Персефона от дома на майка є Деметра за подземния свят при любимия є Хадес.
На този ден в земята се заравяли специално отгледани прасенца. Телата им се изравяли на следващата година и се смесвали със семената за посев. Келтите практикували подобен ритуал в чест на Каридвен, богинята свиня.
При завръщането си от Троя Одисей се скрива при своя свинар Евмей, който не го разпознава. По време на пътешествията Евмей е отгледал 50 свине и 360 шопара и страда, че Одисей няма да види какво е направил той за господаря си. Мъжът коли най-хубавото си прасе в чест на непознатия гост. Малко по-късно открива кой е той и му помага да убие всички кандидати за ръката на Пенелопа.

Юдаизъм и ислям
Евреите и мюсюлманите смятат свинското месо за мръсно и забраняват не само консумацията, а дори и допира до него. Свинското повече от всеки друг вид месо има лоша репутация. Тората и Коранът го заклеймяват като мръсно.
Изискването за неядене на свинско се приема за божествен закон, в който не се търси обяснение или логика. Възможно е ограничението да е наложено, тъй като в топлите страни свинското може да е опасно при неправилно съхранение. Друг довод може да е, че прасетата са всеядни и поглъщат много боклуци и отпадъчни храни.

Индия
Едно от многото превъплъщения на бог Вишну (Защитникът) е Вараха – изобразяван като глава на глиган. Битката на Вараха с Хиранякша (демон, превзел света) продължава 1000 години. Глиганската глава вероятно била символ на смелост.

Християнство
Християнството не се произнася за това дали едно животно е чисто, или не. Въпреки това в различни цитати от Библията се поощрява доброто отношение към животните.
„Праведният се грижи и за живота на добитъка си, а сърцето на нечестивците е жестоко.“
Притчи, 12:10
„По-добре ястие от зеленчук, и с него любов, нежели угоен вол, и с него омраза.“
Притчи, 15:17
 
Китай
Смята се, че китайците първи са опитомили прасето, което формира важна част от хранителната им култура. Животното се свързва с плодородието и раждаемостта. Смята се, че децата, родени в годината на прасето по китайския зодиак, са особено щастливи, богати и честни.

Нова Гвинея
Преди векове богатството на човека се определяло по броя на прасетата, които притежавал. Харченето се измервало в прасета, а хората, които не ядат свинско, били смятани за езичници.


Статията е публикувана в в бр. 3/2010 г.
Купи броя от тук

Народът, който прие словото на Бог Публикувано в 8

Народът, който прие словото на Бог

Първата литургична писменост в света е българска, а азбуките ни са признати за „словенски”. Не славянски!

Ваклуш Толев: Няма еволюция без гърч Публикувано в 8

Ваклуш Толев: Няма еволюция без гърч

Каква е ролята на болестите, на природните катаклизми и социалните конфликти за човешката еволюция

Един светец от ХХI век Публикувано в 8

Един светец от ХХI век

Ръката му потъна в корема ми, нямаше болка

Земя на писмености Публикувано в 8

Земя на писмености

Тук се раждат най-древните писмени знаци в света - буквите на траките, старогерманската азбука на епископ Вулфила и славянската кирилица

Кан Тервел, спасителят на Европа Публикувано в 8

Кан Тервел, спасителят на Европа

Нека на днешния празник си припомним за този български военен подвиг

Доц. Благородка Велева: „Българското население е най-облъчено от Чернобил” Публикувано в 8

Доц. Благородка Велева: „Българското население е най-облъчено от Чернобил”

Щетите тук, освен Беларус и Украйна, са най-големи заради информационното затъмнение

Христос воскресе! Как? Публикувано в 8

Христос воскресе! Как?

Проф. Иван Манев предлага хипотеза за свръхестествените явления и дори... обяснява възкресението на Иисус с антигравитация

Досието на Иисус Публикувано в 8

Досието на Иисус

Историята предполага: Той наистина е живял, говорел е и гръцки, имал е брат близнак, а гробът на „баща“ му е в Германия

Инвестиция „Родолюбие“ Публикувано в 8

Инвестиция „Родолюбие“

С фондацията си д-р Милен Врабевски помага на младите хора да се гордеят, че са българи

Операция „Буря“ Публикувано в 8

Операция „Буря“

Сталин планира пръв да удари нацистка Германия, но Хитлер го изпреварва

Астрологът Гал Сасон: 2020 г. е врата към ново осъзнаване Публикувано в 8

Астрологът Гал Сасон: 2020 г. е врата към ново осъзнаване

Ще настъпи ли Ерата на Водолея и защо ни очаква свободно падане в стил „Скок на вярата“?

Коронованият ангел Публикувано в 8

Коронованият ангел

Царица Елеонора, втората съпруга на Фердинанд, спасява хиляди бежанци през войните и опазва от разрушение безценната Боянска църква

Радиовълните късат ли ДНК? Публикувано в 8

Радиовълните късат ли ДНК?

Някои честоти имат потенциала да вредят, но данните са недостатъчни и противоречиви

Внос на лукс в Тракия Публикувано в 8

Внос на лукс в Тракия

Владетелите високо ценели разкошните предмети. Получавали ги като данък или подаръци

Професор Янаки Караджов: Зелева чорба против рак Публикувано в 8

Професор Янаки Караджов: Зелева чорба против рак

Десетки са се излекували с рецептата, която ни завеща един истински човеколюбец