Подкрепете ни!
Публикувано в 828 август 2019

Добави си свят

Първото българско списание с добавена реалност

На снимката: Екипът на ADIMARI STUDIO
На снимката: Екипът на ADIMARI STUDIO
Специално за читателите на Списание 8 ADIMARI STUDIO създаде приложението Osem AR, благодарение на което можете да се докоснете до света на добавената реалност. 

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ПРИЛОЖЕНИЕТО OSEM AR:
• Вземете печатния августовски брой на Списание 8
• Изтеглете Osem AR От APP Store безплатно
• Сканирайте маркираните илюстрации
• Забавлявайте се с добавената реалностЗагледани в безбройните интересни примери за добавена реалност и бъдещето, което очакваме от нея, може да пропуснем факта, че в някои области бъдещето е вече тук, в България. Пример за това е работата на Цветозар Сагов – архитект и създател на Adimari Studio – студио за архитектура, интериорен дизайн, 3D визуализации и интерактивни решения. То е сред водещите у нас, чиито проекти, базирани на тези нови и модерни технологии, се радват на голям успех.

Първите си стъпки в прилагането на интерактивните решения Цветозар и колегата му Цанислав правят, като представят интериорните си проекти чрез виртуална реалност. „Можеш да влезеш в 100 квадрата апартамент и да се разходиш, да разгледаш дизайна, който е направен до най-малкия детайл. Всичко това се случва на етап, преди да е започнало строителството на сградата“, разказва Сагов. „Преди 3 години правихме презентация в един мол и всеки, който стоеше повече от 3 минути с VR очилата, дотолкова се унасяше, че в един момент понечваше да седне на виртуалния диван и трябваше доста да внимаваме, за да няма инциденти“, усмихва се архитектът.

В ДОМ БЕЗ ДОМ

Първият проект, по който работи екипът на Adimari, е приложение, насочено към архитектурната 3D визуализация в добавена реалност. Благодарение на нея безупречно могат да се представят предимствата на крайния резултат от строителството и обзавеждането. Наличието є в практиката се оказва много по-изгодно като цена при строителството, защото намалява няколко пъти повторно извършената работа и избягва допускането на грешки. 

Само след няколко бързи клика върху телефона си читателите на Списание 8 могат да се докоснат до приложението, необходимо е само да имате пред вас печатното издание на августовския ни брой.  Сканирайки в него снимката на сградата на NV16SPR, пред вас на екрана ще изскочи  виртуален макет на кооперацията, чието строителство се очаква да започне в края на годината. Благодарение на разработената от екипа на Цветозар 3D визуализация ще видите позиционирането на един виртуален обект върху реалната среда. Може да я разгледате от всичките є страни, да видите с какви форми е и какви материали са използвани при изграждането є. 

И това не е всичко! Приложението позволява да разглобите сградата на отделни етажи само с едно скролване на показалеца си и да „влезете“ в демонстративен апартамент, където да разгледате разположението на стаите и примерния интериорен дизайн. Чрез симулация на целия строителен процес това приложение много помага при покупката на недвижим имот на „зелено“, т.е. преди построяването му. Бъдещите собственици могат да знаят до най-дребния детайл как ще изглежда жилището им и точно колко ще струва с всички детайли по интериорния дизайн. По този начин Adimari Studio успява да реализира всички идеи, заложени в проекта, съобразявайки се с предпочитанията на своите клиенти. Ето защо не е изненадващо, че ежедневно получават десетки запитвания, като вече имат редица успешно завършени проекти и доволни клиенти.  

ИСТОРИЯТА ОЖИВЯВА

В момента екипът работи основно по два проекта. Единият носи името History Around. Идеята за него се ражда, след като Цветозар вижда огромния успех на Pokemon Go. Играта успя да надмине по брой активни потребители на ден социалните мрежи Twitter и Snapchat, а по критерия прекарано време в използване на апликацията изпревари дори Facebook. „Всичко започна, защото искахме да направим приложение, насочено предимно към децата. Не да търсят покемони, а да търсят исторически обекти – да пресъздадем археологически и архитектурни паметници със световно, национално и регионално значение по начина, по който са изглеждали преди стотици и хиляди години“, споделя иновативният архитект. Така всъщност приложението ще представлява интерес за всеки любопитен към историята, културата и архитектурното наследство на България. 

Проектът History Around ще даде възможност човек да получи не просто снимка с възстановката на една сграда, а разхождайки се на екрана на мобилното си устройство, да разгледа цели улици с типичната за тях атмосфера; да чува звуци от отминали епохи и да получи виртуален гид, който ще разказва за мястото, на което се намира. Използвайки Osem AR имате възможност да видите демо версия на приложението.Използвайки History Around, оживяват исторически обекти, които в момента или са забравени под съвременния град, или са разкрити останки от тях, които не могат да дадат пълна представа за някогашния им вид. Това е възможно с напредъка в GSM индустрията и технологията „Добавена реалност - AR“.

Няколко общини в България вече са проявили интерес за виртуална възстановка на древни селища  в градовете им. Очаква се приложението да бъде безплатно и всеки лесно да може да го използва и да се наслади на преживяването.

Последвайте Adimari Studio във Facebook или Instagram, за да разгледате и другите интересни проекти, по които работят. А повече за модерната жилищна сграда NV16 Sandanski Park Residence ще откриете на www.nv-16.com. За допълнителни въпроси: office@nv-16.com и тел. +359 877 255 223​. 

Любопитни факти за технологичната революция на добавената реалност може прочетете в августовския брой на Списание 8.


Народът, който прие словото на Бог Публикувано в 8

Народът, който прие словото на Бог

Първата литургична писменост в света е българска, а азбуките ни са признати за „словенски”. Не славянски!

Ваклуш Толев: Няма еволюция без гърч Публикувано в 8

Ваклуш Толев: Няма еволюция без гърч

Каква е ролята на болестите, на природните катаклизми и социалните конфликти за човешката еволюция

Един светец от ХХI век Публикувано в 8

Един светец от ХХI век

Ръката му потъна в корема ми, нямаше болка

Земя на писмености Публикувано в 8

Земя на писмености

Тук се раждат най-древните писмени знаци в света - буквите на траките, старогерманската азбука на епископ Вулфила и славянската кирилица

Кан Тервел, спасителят на Европа Публикувано в 8

Кан Тервел, спасителят на Европа

Нека на днешния празник си припомним за този български военен подвиг

Доц. Благородка Велева: „Българското население е най-облъчено от Чернобил” Публикувано в 8

Доц. Благородка Велева: „Българското население е най-облъчено от Чернобил”

Щетите тук, освен Беларус и Украйна, са най-големи заради информационното затъмнение

Христос воскресе! Как? Публикувано в 8

Христос воскресе! Как?

Проф. Иван Манев предлага хипотеза за свръхестествените явления и дори... обяснява възкресението на Иисус с антигравитация

Досието на Иисус Публикувано в 8

Досието на Иисус

Историята предполага: Той наистина е живял, говорел е и гръцки, имал е брат близнак, а гробът на „баща“ му е в Германия

Инвестиция „Родолюбие“ Публикувано в 8

Инвестиция „Родолюбие“

С фондацията си д-р Милен Врабевски помага на младите хора да се гордеят, че са българи

Операция „Буря“ Публикувано в 8

Операция „Буря“

Сталин планира пръв да удари нацистка Германия, но Хитлер го изпреварва

Астрологът Гал Сасон: 2020 г. е врата към ново осъзнаване Публикувано в 8

Астрологът Гал Сасон: 2020 г. е врата към ново осъзнаване

Ще настъпи ли Ерата на Водолея и защо ни очаква свободно падане в стил „Скок на вярата“?

Коронованият ангел Публикувано в 8

Коронованият ангел

Царица Елеонора, втората съпруга на Фердинанд, спасява хиляди бежанци през войните и опазва от разрушение безценната Боянска църква

Радиовълните късат ли ДНК? Публикувано в 8

Радиовълните късат ли ДНК?

Някои честоти имат потенциала да вредят, но данните са недостатъчни и противоречиви

Внос на лукс в Тракия Публикувано в 8

Внос на лукс в Тракия

Владетелите високо ценели разкошните предмети. Получавали ги като данък или подаръци

Професор Янаки Караджов: Зелева чорба против рак Публикувано в 8

Професор Янаки Караджов: Зелева чорба против рак

Десетки са се излекували с рецептата, която ни завеща един истински човеколюбец