Подкрепете ни!
Новини за 828 август 2019

Добави си свят

Първото българско списание с добавена реалност


На снимката: Екипът на ADIMARI STUDIO
На снимката: Екипът на ADIMARI STUDIO
Специално за читателите на Списание 8 ADIMARI STUDIO създаде приложението Osem AR, благодарение на което можете да се докоснете до света на добавената реалност. 

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ПРИЛОЖЕНИЕТО OSEM AR:
• Вземете печатния августовски брой на Списание 8
• Изтеглете Osem AR От APP Store безплатно
• Сканирайте маркираните илюстрации
• Забавлявайте се с добавената реалностЗагледани в безбройните интересни примери за добавена реалност и бъдещето, което очакваме от нея, може да пропуснем факта, че в някои области бъдещето е вече тук, в България. Пример за това е работата на Цветозар Сагов – архитект и създател на Adimari Studio – студио за архитектура, интериорен дизайн, 3D визуализации и интерактивни решения. То е сред водещите у нас, чиито проекти, базирани на тези нови и модерни технологии, се радват на голям успех.

Първите си стъпки в прилагането на интерактивните решения Цветозар и колегата му Цанислав правят, като представят интериорните си проекти чрез виртуална реалност. „Можеш да влезеш в 100 квадрата апартамент и да се разходиш, да разгледаш дизайна, който е направен до най-малкия детайл. Всичко това се случва на етап, преди да е започнало строителството на сградата“, разказва Сагов. „Преди 3 години правихме презентация в един мол и всеки, който стоеше повече от 3 минути с VR очилата, дотолкова се унасяше, че в един момент понечваше да седне на виртуалния диван и трябваше доста да внимаваме, за да няма инциденти“, усмихва се архитектът.

В ДОМ БЕЗ ДОМ

Първият проект, по който работи екипът на Adimari, е приложение, насочено към архитектурната 3D визуализация в добавена реалност. Благодарение на нея безупречно могат да се представят предимствата на крайния резултат от строителството и обзавеждането. Наличието є в практиката се оказва много по-изгодно като цена при строителството, защото намалява няколко пъти повторно извършената работа и избягва допускането на грешки. 

Само след няколко бързи клика върху телефона си читателите на Списание 8 могат да се докоснат до приложението, необходимо е само да имате пред вас печатното издание на августовския ни брой.  Сканирайки в него снимката на сградата на NV16SPR, пред вас на екрана ще изскочи  виртуален макет на кооперацията, чието строителство се очаква да започне в края на годината. Благодарение на разработената от екипа на Цветозар 3D визуализация ще видите позиционирането на един виртуален обект върху реалната среда. Може да я разгледате от всичките є страни, да видите с какви форми е и какви материали са използвани при изграждането є. 

И това не е всичко! Приложението позволява да разглобите сградата на отделни етажи само с едно скролване на показалеца си и да „влезете“ в демонстративен апартамент, където да разгледате разположението на стаите и примерния интериорен дизайн. Чрез симулация на целия строителен процес това приложение много помага при покупката на недвижим имот на „зелено“, т.е. преди построяването му. Бъдещите собственици могат да знаят до най-дребния детайл как ще изглежда жилището им и точно колко ще струва с всички детайли по интериорния дизайн. По този начин Adimari Studio успява да реализира всички идеи, заложени в проекта, съобразявайки се с предпочитанията на своите клиенти. Ето защо не е изненадващо, че ежедневно получават десетки запитвания, като вече имат редица успешно завършени проекти и доволни клиенти.  

ИСТОРИЯТА ОЖИВЯВА

В момента екипът работи основно по два проекта. Единият носи името History Around. Идеята за него се ражда, след като Цветозар вижда огромния успех на Pokemon Go. Играта успя да надмине по брой активни потребители на ден социалните мрежи Twitter и Snapchat, а по критерия прекарано време в използване на апликацията изпревари дори Facebook. „Всичко започна, защото искахме да направим приложение, насочено предимно към децата. Не да търсят покемони, а да търсят исторически обекти – да пресъздадем археологически и архитектурни паметници със световно, национално и регионално значение по начина, по който са изглеждали преди стотици и хиляди години“, споделя иновативният архитект. Така всъщност приложението ще представлява интерес за всеки любопитен към историята, културата и архитектурното наследство на България. 

Проектът History Around ще даде възможност човек да получи не просто снимка с възстановката на една сграда, а разхождайки се на екрана на мобилното си устройство, да разгледа цели улици с типичната за тях атмосфера; да чува звуци от отминали епохи и да получи виртуален гид, който ще разказва за мястото, на което се намира. Използвайки Osem AR имате възможност да видите демо версия на приложението.Използвайки History Around, оживяват исторически обекти, които в момента или са забравени под съвременния град, или са разкрити останки от тях, които не могат да дадат пълна представа за някогашния им вид. Това е възможно с напредъка в GSM индустрията и технологията „Добавена реалност - AR“.

Няколко общини в България вече са проявили интерес за виртуална възстановка на древни селища  в градовете им. Очаква се приложението да бъде безплатно и всеки лесно да може да го използва и да се наслади на преживяването.

Последвайте Adimari Studio във Facebook или Instagram, за да разгледате и другите интересни проекти, по които работят. А повече за модерната жилищна сграда NV16 Sandanski Park Residence ще откриете на www.nv-16.com. За допълнителни въпроси: office@nv-16.com и тел. +359 877 255 223​. 

Любопитни факти за технологичната революция на добавената реалност може прочетете в августовския брой на Списание 8.


Чети ни само за 2.94 лв.! Новини за 8

Чети ни само за 2.94 лв.!

Абонирай се онлайн за една година и избери 5 броя подарък! Предложението важи до края на месеца.

Учителя Петър Дънов в новия брой на Списание 8 Новини за 8

Учителя Петър Дънов в новия брой на Списание 8

За да преминем от мрачните векове към светла нова епоха на мира, ни бе изпратен той

Домът мечта в новия брой на Списание 8 Новини за 8

Домът мечта в новия брой на Списание 8

Как да превърнем в действителност копнежа на всеки за досег с природата, чистотата и здравето

Срещнете се със Списание 8 на фестивала „Здравей, здраве!“ в Троян Новини за 8

Срещнете се със Списание 8 на фестивала „Здравей, здраве!“ в Троян

В беседа на 8 юни 2024 г. Ганета Сагова ще разкаже за пътя на мечтите

Росица Якобс представя втората си книга на Пролетния панаир пред НДК Новини за 8

Росица Якобс представя втората си книга на Пролетния панаир пред НДК

Днес, от 18 ч., авторката ще сподели своите „12 рецепти за щастие“

Списание 8 с награда „Бранд на годината“! Новини за 8

Списание 8 с награда „Бранд на годината“!

Чаровните издателки на списанието бяха изненадани с престижната номинация

Списание 8 с нов дом Новини за 8

Списание 8 с нов дом

От 20 май редакцията ни ще се помещава в ж.к. „Лозенец“, ул. „Димитър Хаджикоцев“ № 35, вх. А

Силата на молитвата в новия брой на Списание 8 Новини за 8

Силата на молитвата в новия брой на Списание 8

Тя е нашето естествено душевно състояние, тя ни пази и облагородява до най-висша степен

Книгите за самолечение на инж. Пламен Бенински отново са налични в нашия магазин Новини за 8

Книгите за самолечение на инж. Пламен Бенински отново са налични в нашия магазин

Аз не бягам от отговорност, моите методи работят, твърди авторът им

Бъдете творци, а не жертви Новини за 8

Бъдете творци, а не жертви

Прочетете откъс от втората книга на Росица Якобс „12 рецепти за щастие“

Авторът на „Умрях, за да живея“ Росица Якобс с втора книга! Новини за 8

Авторът на „Умрях, за да живея“ Росица Якобс с втора книга!

„12 рецепти за щастие“ Роси пише по настояване на читатели

Александър Велики в новия брой на Списание 8 Новини за 8

Александър Велики в новия брой на Списание 8

На българите Александър Македонски поверява най-важната задача – да опазят човешкия род, а след това им „дарува Македония"

Пътищата на времето в новия брой на Списание 8 Новини за 8

Пътищата на времето в новия брой на Списание 8

Какво разказва Пол Динах за живота през 3906 г.? Участвал ли е Обама в опити за пътуване във времето?

Тайнствените алиани в новия брой на Списание 8 Новини за 8

Тайнствените алиани в новия брой на Списание 8

Те пазят тайната на тангризма и богомилите, наброяват 50 000 у нас, а не знаем нищо за тях