Подкрепете ни!
Публикувано в 8Мария Бончева, снимки Добрин Кашавелов и архив / 23 октомври 2019

Десислава Попова: Нуждаем се от истинска среща със себе си

Гещалт терапията се отличава от другите клонове на психотерапията

на снимката: Десислава Попова
на снимката: Десислава Попова
Десислава Попова е магистър психолог, член на Дружеството на психолозите в България. От осем години работи с клиенти като консултант, а от четири и като практикуващ психотерапевт. Специализира в областта на индивидуалната и груповата терапия и в консултирането на двойки по пътя им към хармония във взаимоотношенията. Завършила е четиригодишно сертифицирано обучение към българския институт по гещалт терапия, сертифициран терапевт към Европейската асоциация по гещалт психотерапия. В момента преминава през четиригодишно обучение за супервайзър към Украинското гещалт съобщество. Обучена е и в специфичния метод за преработване на травми ЕMDR терапия, който ползва при необходимост. Повече за Десислава Попова можете да научите от интернет страницата ù www.peace-of-mind.info или да се свържете с нея на телефон 0898 677 727.

- Десислава, какво ви накара да се обърнете към гещалт терапията? С какво тя се отличава от другите клонове на психотерапията?
- Гещалт подходът е еклектичен, събрал е идеи от различни философски направления. На мен ми харесва това, че се работи в автентична терапевтична връзка, през погледа на настоящето. Терапевтът присъства в контакта такъв, какъвто е, жив, естествен и не е нужно да бъде в позиция на всезнаещ или емоционално недостъпен. Харесва ми феноменологичният подход, при който просто се описват някои наблюдавани явления, без да им се прикачва съответен смисъл. Той се оставя на клиента. Например, докато говори човек нещо тъжно и си стиска юмрука, терапевтът може да попита: „Виждам, че си стискаш юмрука, какво значи това за теб?“. Така стимулира другия сам да открие смисъла, да свърже съответно емоцията (гнева) с конкретната история.

- Какво ви носи работата като терапевт? И каква е вашата лична формула да сте успешен терапевт? 
- Работата като психотерапевт ми носи удовлетворение - срещата с всеки човек ме обогатява, прави ме по-земна. Радвам се, когато виждам положителна промяна в хората. Аз се старая да съм колкото ми е възможно изцяло потопена във всяка сесия, с всеки човек. За мен е важно да работя с хора, с които се получава контакт, чувствам свързване. Не вземам клиенти, ако усещам, че не мога да бъда искрена и открита с тях. Това е принципно положение за мен.

- Според хуманистичните направления в психологията човек по природа има ключовете към своето здраве и щастие, заложени в себе си. Но мисля, че не всеки би повярвал на това безусловно. Защо нямаме достъп до това изконно знание? И как да се научим да черпим от своя потенциал? 
- Ако погледнем на човешкия опит през перспективата на неговите преживявания, колкото повече от тях той е успял да завърши докрай, да интегрира като част от себе си, толкова по-здрав душевно е. Когато има много моменти от личната история, спомените за които са съпроводени със силно негативни емоции и дори отричане, забравяне и всякакви избягвания от темата, тогава това затруднява свободния достъп до потенциала, за който спомена. Човешката психика е изключително изобретателна в намиране на методи за „избягване“ на неприятни и неудобни неща. От пълното отричане на болката, забравяне и измисляне на всевъзможни причини за това, което се случва, до отчуждаване, отдръпване, омаловажаване, дейности, с които се разсейваме и т.н. Те не са непременно лоши, но ако се случват, без да знаем за тях, ако са автоматичен и единствен отговор на ситуацията, тогава са ригидни. Психотерапията води човек към гъвкавост, към разбиране и творческа възможност да избира.
Особено важно за човек е да разгледа и осмисли ситуациите, които се повтарят в живота му, или според гещалт терминологията „незавършените гещалти“. Много от тях носим като незавършени задачи на детското развитие и повтаряме цял живот, без да си даваме сметка за това. Например, ако човек в детството си не е получил достатъчно фрустрация и едновременно с това достатъчно поддръжка, той не успява да се отдели от симбиотичната връзка с майката (или важния възрастен), да изгради автономност, независимо дали закрилата или фрустрацията са били в излишък. Тогава, в зрелия си живот, той ще се стреми да възстанови тази връзка на сливане с партньора си и ще бъде склонен към формиране на зависими отношения, които са изпълнени с драматизъм и страдание.

- Кое е най-важното в отношенията между терапевт и клиент?
- Автентичните, истински отношения, които се формират в защитеното терапевтично пространство. Те са почвата, основата, която поддържа и подпомага всички други аспекти в терапията - разглежданите теми, проблемите, затрудненията. Независимо дали сесията ще протече под формата на разговор, или ще се ползват допълнителни методи, внасящи яснота в преживяването - рисунки, работа с въображение, упражнения за телесно осъзнаване, ролеви диалози и движения, работа със сънища.

- Какво представлява психосоматиката? Напоследък доста се говори и пише за това?
- Психосоматиката е интересно явление, при което в тялото на човек се появяват болестни симптоми или истински болести вследствие на психологични трудности. Има хора, които са склонни да избягват преживяването на вътрешните си конфликти и да ги прехвърлят върху тялото напълно несъзнателно. Така тялото „отразява“ противоречията, „преживява“ неудобните емоции, поема товара върху себе си. Вместо да преживее тревога например, човек го заболява стомах. Или ако не може си позволи гневна реакция, вдига кръвно. И така симптомите говорят за неизказани чувства, вътрешни конфликти, „замръзнали“ травмиращи спомени. Когато те биват разбулени и извадени на повърхността, постепенно изчезват. Тук искам да отворя задължителната скоба, че винаги първо трябва да се изключи органичната причина.

- В кои случаи може да бъде полезна психотерапията? 
- Полезна е при житейски затруднения, конфликтни, преживени травматични събития, загуби, раздяла, сложност във взаимоотношенията, ниска самооценка, депресия, тревожност, паникатаки, ОКР, страхове и във всеки случай, при който човек иска да надникне повече в себе си. Все повече хора използват психотерапията за разкриване на нови аспекти, развитие на потенциала си. Това е вълнуващ път на самопознание, подобряване качеството на живот, развиване на устойчивост, способност за осъзнато преживяване на емоции, спонтанност, пъстрота в нюансите, отстояване на собствените граници. Психотерапията е процес, изискващ търпение, отдаденост и смелост. Вярвам, че всеки човек е уникален и дълбоко в себе си носи нуждата от истинска среща със себе си.

- Когато ежедневието ви преминава в подпомагане на другите, в отдаване на чуждите нужди и истории, как успявате да се отърсите и да намерите време за баланс на собствения живот? 
- Намирам баланс. Обичам движението, доста ходя по планини. Там мога да остана насаме със себе си, с мислите и чувствата си, да дишам свежия въздух. Освен това отделям време за семейството, за сина ми, за приятелите, за сутрешното кафе на спокойствие … 

- Каква е вашата рецепта за щастие?
- Щастието за мен може би е най-близо до понятието смислено съществуване, нещата и дейностите, в които виждам смисъл, ме правят щастлива... може би и това е основната причина да работя като психотерапевт. 

Повече за гещалт може да прочетете в бр.9/2019
Народът, който прие словото на Бог Публикувано в 8

Народът, който прие словото на Бог

Първата литургична писменост в света е българска, а азбуките ни са признати за „словенски”. Не славянски!

Ваклуш Толев: Няма еволюция без гърч Публикувано в 8

Ваклуш Толев: Няма еволюция без гърч

Каква е ролята на болестите, на природните катаклизми и социалните конфликти за човешката еволюция

Един светец от ХХI век Публикувано в 8

Един светец от ХХI век

Ръката му потъна в корема ми, нямаше болка

Земя на писмености Публикувано в 8

Земя на писмености

Тук се раждат най-древните писмени знаци в света - буквите на траките, старогерманската азбука на епископ Вулфила и славянската кирилица

Кан Тервел, спасителят на Европа Публикувано в 8

Кан Тервел, спасителят на Европа

Нека на днешния празник си припомним за този български военен подвиг

Доц. Благородка Велева: „Българското население е най-облъчено от Чернобил” Публикувано в 8

Доц. Благородка Велева: „Българското население е най-облъчено от Чернобил”

Щетите тук, освен Беларус и Украйна, са най-големи заради информационното затъмнение

Христос воскресе! Как? Публикувано в 8

Христос воскресе! Как?

Проф. Иван Манев предлага хипотеза за свръхестествените явления и дори... обяснява възкресението на Иисус с антигравитация

Досието на Иисус Публикувано в 8

Досието на Иисус

Историята предполага: Той наистина е живял, говорел е и гръцки, имал е брат близнак, а гробът на „баща“ му е в Германия

Инвестиция „Родолюбие“ Публикувано в 8

Инвестиция „Родолюбие“

С фондацията си д-р Милен Врабевски помага на младите хора да се гордеят, че са българи

Операция „Буря“ Публикувано в 8

Операция „Буря“

Сталин планира пръв да удари нацистка Германия, но Хитлер го изпреварва

Астрологът Гал Сасон: 2020 г. е врата към ново осъзнаване Публикувано в 8

Астрологът Гал Сасон: 2020 г. е врата към ново осъзнаване

Ще настъпи ли Ерата на Водолея и защо ни очаква свободно падане в стил „Скок на вярата“?

Коронованият ангел Публикувано в 8

Коронованият ангел

Царица Елеонора, втората съпруга на Фердинанд, спасява хиляди бежанци през войните и опазва от разрушение безценната Боянска църква

Радиовълните късат ли ДНК? Публикувано в 8

Радиовълните късат ли ДНК?

Някои честоти имат потенциала да вредят, но данните са недостатъчни и противоречиви

Внос на лукс в Тракия Публикувано в 8

Внос на лукс в Тракия

Владетелите високо ценели разкошните предмети. Получавали ги като данък или подаръци

Професор Янаки Караджов: Зелева чорба против рак Публикувано в 8

Професор Янаки Караджов: Зелева чорба против рак

Десетки са се излекували с рецептата, която ни завеща един истински човеколюбец