Подкрепете ни!
Наука12 ноември 2019

Стани електроцентрала

С фотоволтаици на покрива си независим, получаваш евтин и екологично безвреден ток. Допълнителен бонус е, че ПроКредит Банк дава рамо за изграждането на 30 KW фотоволтаична инсталация

снимки: iStock и Добрин Кашавелов
снимки: iStock и Добрин Кашавелов

Материалът е публикуван в брой 10/2019 на Списание 8


Стани електроцентрала

С фотоволтаици на покрива си независим, получаваш евтин и екологично безвреден ток. Допълнителен бонус е, че ПроКредит Банк дава рамо за изграждането на 30 KW фотоволтаична инсталация


Идва ти да забегнеш да живееш вдън горите, но не искаш да се лишаваш от благините на цивилизацията. Закъде си без ток – едно кафе не можеш да си направиш? Или ти е писнало от номерата на енергото, но не можеш да се откачиш от него по същата причина. Да си хем енергийно независим, хем да имаш ток „на корем”, е възможно. На ход са фотоволтаиците.
Виждали сме фотоволтаични панели по покривите на някои сгради и сме чували, че с тях токът излиза по-евтино, но знаем ли как работят всъщност и защо сметката е по-тънка?

Асен Гинев е инженер, завършил е в Берлин. Специалист е по възобновяеми енергийни източници и по-специално с акцент върху солари, вятърна енергия и биомаса. Работи за компания - глобален лидер в производството на оборудване и софтуер за соларна енергия. Офисът є в България е хъб за специалисти - инженери и IT – за развойна дейност и поддръжка.

ФОТОН И ЕЛЕКТРОН
Най-общо казано, фотоволтаиците имат способността да превръщат слънчевата светлина в ток. В основата е фотоволтаичният ефект, демонстриран за пръв път от Едмънд Бекерел през 1839 г., а фотоелектричният ефект, с който се обяснява това явление, е изведен от Алберт Айнщайн през 1905 г., за което той получава Нобелова награда. А как точно това става на практика, обяснява младият инженер Асен Гинев, специалист по възобновяеми енергийни източници. 

„Фотоните взаимодействат с електрони. На базата на това знание през 50-те години е изобретена фотоволтаичната клетка, чийто принцип се използва и сега. Тя се състои от полупроводников материал. Фотоволтаичният ефект започва в момента, в който фотон удари електрон от силициев полупроводник. Този електрон получава енергията, с която е пътувал фотонът. Тя му помага да премине от валентния слой на фотоволтаичната клетка в нейния проводящ слой. Лавината от такива електрони се движи и това създава постоянен ток. За да стане той такъв, какъвто е в електрическата мрежа, трябва да се преобразува в променлив. Затова фотоволтаиците се нуждаят от инвертор.“

Както вече стана дума, в основата на фотоволтаичната клетка е силициевият материал, който е изобилен и с голямо производство. В естествен вид той съществува под формата на силициев диоксид и се намира в пясъка. Сега индустрията залага на моно- или поликристални клетки и тенденцията е това да е основният тип. Но има и тънкослойни панели със сплави от други материали – различни от силиция. Бъдещето принадлежи на монокристалните силициеви клетки, които имат висока производителност и ниска цена.

ПАЗИ КЛИМАТА
От казаното дотук веднага стават ясни две неща: за производството на ток с фотоволтаици не е нужно да се горят въглища и други фосилни горива, което спестява замърсяването на атмосферата. Нито пък се използва ядрена реакция, което прави добива на енергия напълно безопасен.
„Сега е много рентабилно да се инвестира във фотоволтаици, защото цените са най-ниски и тенденцията е да падат още. Изгодно е да се правят и покривни инсталации, и големи паркове."
Тези инвестиции трябва да продължават, защото е изключително важно за околната среда – това е решение, ако искаме да се вместим до 1,5 градуса - търпимата граница на затопляне за климата. В момента обаче има забавяне на ръста на соларите в Европа и то е по политически причини. Ако тази тенденция не се преодолее, има опасност да влезем в лош сценарий за климата. Заради зависимостта на тази индустрия от политиката фотоволтаичният бизнес вече не е зависим от субсидиите, а върви към търгове.

От Франция до Узбекистан има тръжни програми за привличане на инвестиции във фотоволтаиците. Дори в Арабския свят, където доскоро почти ги нямаше, сега се правят много големи инсталации – в Обединените арабски емирства се изграждат инсталации с мощност от над 1 гигават (колкото има 1 блок на централа като АЕЦ „Козлодуй“). Огромни инвестиции се правят и в Южна Америка, а Китай вече е световен лидер, следван от САЩ и Германия“, разказва Асен Гинев.

НЕЗАВИСИМ
Ние обаче искаме да знаем как обикновеният човек може да се възползва от предимствата на тази технология. Най-лесният начин е да си инсталира фотоволтаична система на покрива. И тук има 2 варианта:  чрез нея да снабдява с ток само дома си и/или да продава тока, който е произвел в повече. Второто за България е все още сложно в административно отношение.

Иначе фотоволтаиците са чудесен вариант за извънградска къща, до която няма електропреносно трасе. Токът може да се складира в батерия и така се осигурява постоянно захранване с електричество. Идеята е, че си независим от енергийната мрежа. Има и друга опция - включваш се към енергийната мрежа и продаваш излишъка. Това е особено изгодно, защото продаваш ток на по-висока цена от тази, на която го купуваш от електроразпределителя.

Средно 4-членно домакинство има нужда от между 5 и 10 киловатчаса на ден. За да си ги осигури, трябва да инсталира една фотоволтаична система от минимум 5 киловата. Тази система се състои от панели, оптимизатори и инвертор. В слънчев летен ден тя осигурява енергия от поне 30 киловатчаса. Такава система струва около 10 хил. лв. Тя обаче не може да складира ток. За целта е нужна батерия. Тя струва още толкова. Може да се купят и по-евтини акумулаторни батерии, те обаче трябва да се сменят често. Като цяло инвестицията в еднофамилна къща сега у нас си заслужава и ще се възвърне за 8-9 години (без батерия).

ДЪЛГОСРОЧНИ ПОЛЗИ
В България няма много такива системи, защото хората не могат да си позволят такава инвестиция или не са осъзнали ползите от нея. Тези, които я правят, са две категории: хора с пари, които искат да са енергийно независими; хора, които имат възможност да отделят тези пари и го правят заради убедеността си, че трябва да пазят околната среда и в името на екологичната кауза са склонни да чакат с години да им се върне вложението. Инвестицията в еднофамилна къща сега у нас си заслужава и ще се възвърне за 8-9 години.

За сравнение, в Германия тези две категории хора са многобройни, затова там е голям делът на тока, произведен от домашни фотоволтаици. А в Испания цената на тока от фотоволтаици вече е само 24 евро на мегаватчас и е по-евтина, отколкото да си купуваш от мрежата.
Перспективи за развитие на фотоволтаиците в България обаче има - както за малките инсталации поради падащите цени, така и за големите. С либерализирането на енергийния пазар търсенето на алтернативи расте, а соларната енергия носи така необходимата ликвидност през деня.

БЕЗ ТЕЦ И АЕЦ
Ползите от фотоволтаиците са няколко и много важни: неизчерпаема енергия, по-евтина, екологично безвредна, която осигурява гъвкавост и децентрализация – всяко домакинство може да е ФвЕЦ (фотоволтаична електроцентрала). Така големите ТЕЦ и АЕЦ ще се окажат излишни.
Като всяко нещо и тази технология има недостатъци. Все още е лукс - поне спрямо доходите на българина. А в по-широк мащаб остава казусът с отпадъците от фотоволтаичните панели. Тук решението е в рециклирането.

Важна обаче е перспективата. „През 2050 г. може да сме затворили приблизително всички ядрени и въглищни централи, а ФвЕЦ и други възобновяеми източници може да ги заменят – има капацитет за това“, категоричен е Асен Гинев. И подчертава, че понеже този бизнес е много конкурентен, в него има много иновации. SolarEdge например се специализира в оптимизирането на добива от фотоволтаиците чрез допълнителни хардуерни и софтуерни подобрения. Освен това пазарът на електромобили се разраства – соларната енергия ще трябва да го захранва. Затова се развиват нови умни мрежи, които наблюдават домашното производство и потребление на всеки потребител. Развива се и бизнесът с батериите за солари. Tesla на Илон Мъск например предлага Powerwall – литиево-йонни батерии за съхранeние на енергията от фотоволтаична инсталация. Държиш си ги в гаража и ползваш акумулирания ток. Усилията са да станат достатъчно евтини, за да са широкодостъпни.

С грижа за природата


ПроКредит Банк дава рамо за изграждането на 30 KW фотоволтаична инсталация. Инвестицията в нея е 60 000 лв. Можете да я реализирате с кредит от банката при 1000 лв. месечна вноска за 5 години без първоначални разходи (самоучастие). Получавате и 25-годишна гаранция за производителност на модулите! Средната цена на електроенергията от фотоволтаичната инсталация за периода е 0,08 лв./kWh. При това ежегодно се спестяват около 24 тона въглеродни емисии. Инвестицията се изплаща напълно за 5,5 години. За 10 години експлоатация на фотоволтаичната централа ще спестите 117 569 лв. от електроенергия и ще сте на печалба от над 50 000 лв. Кредитът за фотоволтаичната централа включва проектиране; окомплектоване на документацията; изграждане на покривна конструкция; закупуване и доставка на оборудването; монтаж и въвеждане в експлоатация; непрекъснат мониторинг; ежегодна профилактика през първите 5 години.

За да кандидатствате за кредит за фотоволтаична инсталация на ПроКредит Банк, се свържете с Контактния център на ПроКредит Банк на 0700 1 70 70 или попълнете формата за контакт на www.procreditbank.bg.

Анастас Колев, „Експрес сервиз ООД“, Русе:

Енергийно неутрален!

С подкрепата на ПроКредит Банк Локомотивният завод в България ще е първият такъв в света


-  Наскоро инвестирахте в продукта на ПроКредит Банк за 30 kW собствена фотоволтаична система. Какво ви подтикна да реализирате такъв проект?
- Ние сме единственият локомотивен завод в България. Стоим добре на европейския пазар, сградите ни са сравнително нови и енергийно ефективни. Гордеем се с минималната консумация на електроенергия. Ежегодно инвестираме в мерки за енергийна ефективност – покривите ни осигуряват естествена светлина, осветлението ни е изцяло LED. Месечната ни консумация на електроенергия е едва 12MW - добър показател за завод като нашия. Целта ни е да го намалим още, а в бъдеще да станем и първият енергийно неутрален локомотивен завод в света.
 
- Как банката и изпълнителят „Соларити БГ“ ООД спомогнаха за цялостното изпълнение на проекта?
- На първо място ПроКредит Банк ни представи по апетитен и импониращ на зелените ни политики  начин идеята за тази инвестиция. Не е без значение и изгодната кредитна схема. „Соларити БГ“ направиха инсталацията с вещина и доказаха големия си опит. В момента се възползваме от новата система за енергиен мениджмънт, която ни инсталираха.
 
- Какъв очаквате да е ефектът от изграждането на фотоволтаичната централа?
- Очакваме понижаване на мрежовата консумация на електроенергия. Надяваме се електропотреблението на един от цеховете ни да падне с 40%. Внимателно ще следим и анализираме данните от системата за енергиен мениджмънт. При доказан успех на начинанието ще разширим проекта и ще започнем да издаваме на клиентите ни сертификати за пожизнен зелен произход на енергията, която потребяват доставяните от нас акумулаторни локомотиви.

Купете броя от тук


Още по темата:

Защо е важно първото впечатление да е добро Наука

Защо е важно първото впечатление да е добро

И да се провини, пак ще повярваме на човек, който веднъж е спечелил доверието ни

Нашата реалност не е физическа Наука

Нашата реалност не е физическа

Защо академичната наука упорито бяга от теорията за менталната вселена

Дърво на 20 милиона години намерено в Гърция Наука

Дърво на 20 милиона години намерено в Гърция

Невероятната находка се намира във вкаменената гора на Лесбос

Напълнелите в зряла възраст живеят най-дълго Наука

Напълнелите в зряла възраст живеят най-дълго

Постепенното качване на килограми е най-здравословно (но без затлъстяване )

Възможен е диалог в реално време със сънуващ човек Наука

Възможен е диалог в реално време със сънуващ човек

Откритието може да помогне на хора с постоянни кошмари

Тайната на червената планета ще бъде разбулена Наука

Тайната на червената планета ще бъде разбулена

Гледайте на живо марсиански хроники!

Астероид, прах или нова близка екзопланета? Наука

Астероид, прах или нова близка екзопланета?

Астрономите още гадаят какво е яркото петно близо до Алфа Кентавър

Жените по-добре „четат мисли” от мъжете Наука

Жените по-добре „четат мисли" от мъжете

Психолози разработиха първия по рода си „Въпросник за четене на мисли“

Защо нашите предци са строили кръгли къщи Наука

Защо нашите предци са строили кръгли къщи

Ако ще си правите вила - нека да е с формата на юрта

Дубай създава „космическо съдилище” за търговски спорове извън Земята Наука

Дубай създава „космическо съдилище" за търговски спорове извън Земята

Сондата на ОАЕ ще стигне до Марс следващата седмица

В нощите преди пълнолуние хората си лягат по-късно и спят по-малко Наука

В нощите преди пълнолуние хората си лягат по-късно и спят по-малко

Ново обширно изследване обобщава влиянието на кръглата луна и електричеството

Чипирана маймуна стана геймър Наука

Чипирана маймуна стана геймър

Илон Мъск планира да чипира хора с увреждания, за да управляват устройства със силата на мисълта

Вижте януарската вълча Луна Наука

Вижте януарската вълча Луна

Кървавата ще изгрее на 26 май

Скоро ще можем да чатим и говорим с любимите си покойници Наука

Скоро ще можем да чатим и говорим с любимите си покойници

Проект на Microsoft за чат бот дава възможност за визуализация по база данни

Клетки - живи роботи Наука

Клетки - живи роботи

Новаторските Xenobots предоставят нови възможности, но и повдигат някои етични въпрси