Подкрепете ни!
Публикувано в 8Виолета Василева, снимки Добрин Кашавелов / 16 ноември 2020

Великият предел

Не ни е необходимо много, за да сме здрави – трябват ни само чист въздух, балансирано хранене и повече движение, казва тай чи учителят Силви Велев

Великият предел
Тай дзи цюан, тай дзи или тай чи – кое е правилното? И какво е значението на името на това източно изкуство?
И трите варианта са правилни, става въпрос по-скоро за коректното произношение от китайски език. Този звук на китайски е между „дзъ“ и „джъ“, тоест нещо като „тай джзи“, което за нас е трудно за изговаряне, а и не може да се предаде точно в писмен вид с нашата азбука. Руското изписване е „тай дзи“, докато в Западна Европа и в Америка най-често се ползва „тай чи“. Що се отнася до това дали да използваме цялото наименование „тай дзи цюан“, или по-кратките форми, частицата „цюан“ или „чуан“ се добавя, за да обозначи бойните изкуства т.е. „тай дзи чуан“ ще рече просто “бойното изкуство тай чи“. Като значение тай чи няма буквален превод, означава „велик предел“.Тай чи е пределът между хаоса и реда, движението и покоя, то е черната точка в бялото и бялата точка в черното. Но тук вече навлизаме във философската основа на тай чи – дао, а тя не може да се обясни с думи.

Как възниква тай чи и какво представлява – лечебна гимнастика, бойно изкуство или духовна практика... често е наричано „китайската йога“?
Легендата гласи, че тай чи е създадено като бойно изкуство в планината У Дан от даоисткия монах Джан Сан Фън. Някои източници твърдят, че тай чи формата му се дава по време на сън, а според други източници монахът създава бойното изкуство, като наблюдава битка между змия и жерав и имитира техните движения.

В днешно време тай чи се използва и като бойно изкуство, и като лечебна гимнастика, и като енергийна практика, подобна на други източни практики като йога. Зависи от практикувания стил, както и от това на кой аспект ще наблегне учителят. Има няколко различни стила тай чи, които носят името на конкретните фамилии, в които се предават от поколение на поколение. Най-разпространени са Чън стил, Ян стил, два вида У стил, Сун и Хао стил. Стиловете се различават по форма, но се базират на едни и същи принципи.

В последните години бяха публикувани изследвания, според които редовните тренировки по тай чи оказват благотворно влияние при редица здравословни проблеми. Какви са основните ползи от тай чи за здравето?
Тай чи оказва най-силно благотворно влияние върху опорно-двигателния апарат, някои хронични вътрешни заболявания и такива вследствие от стрес. Тай чи  работи с индивидуалната жизнена енергия, като се насочва чи по енергийните меридиани на тялото. Чрез определени движения центровете по тези меридиани се активират подобно на стимулацията при акупунктура или акупресура.

Има ли подходяща възраст човек да започне да се занимава с тай чи?

Няма ограничения на възрастта, тай чи става за всеки, защото не е агресивна система, не натоварва прекалено тялото за разлика от други спортове, които не са толкова щадящи. Човек трябва да прецени обаче какво търси – дали иска да изучава бойното изкуство, или търси ползи за здравето. На начинаещите препоръчвам да проучат и да изберат най-подходящия за тях стил. Може да се каже, че Ян стилът е по-медитативен, с малко по-плавни движения и по-често се използва за здраве и за постигане на релаксация и покой, докато формата на фамилия Чън е малко по-експлозивна. В Чън стил има някои типове движения, клякания и подскоци, които са по-натоварващи за възрастните или за хора с вече разклатено здраве, но пък може би се струват по-ефектни на млади хора, които веднага търсят бойния елемент.

В нашия клуб са идвали и много възрастни хора, и деца. Най-възрастният ми ученик беше на 82-83 години. Идваше на тренировки с колело, практикуваше и йога, като цяло търсеше ползите за здравето, а и му харесваха заниманията, добре се справяше.

Децата много бързо усвояват движенията, но им е трудно да се фокусират за дълго време. Особено при Ян стила ги затруднява този медитативен елемент. За тренировките по тай чи не е нужна специална подготовка или екипировка, достатъчно е да има желание. Тренира се с широко спортно облекло и спортни обувки, за да му е удобно на човек при загрявката и при упражненията, да може тялото да се движи свободно.Шъфу Силви Велев е учител по бойното изкуство тай чи с дългогодишна практика. Сертифициран е от Световната Тай чи асоциация по Ян фамилен стил, с глава на фамилията майстор Ян Дзюн. Велев е основател на Тай чи академия “Небесен дракон”в София, занимава се също така с китайска живопис и калиграфия.

Прочетете цялото интервю в брой 11/2020 г. на Списание 8
Купете броя от тукГледайте тук срещата ни със Силви Велев в LIVE В 8 със Списание 8
Народът, който прие словото на Бог Публикувано в 8

Народът, който прие словото на Бог

Първата литургична писменост в света е българска, а азбуките ни са признати за „словенски”. Не славянски!

Ваклуш Толев: Няма еволюция без гърч Публикувано в 8

Ваклуш Толев: Няма еволюция без гърч

Каква е ролята на болестите, на природните катаклизми и социалните конфликти за човешката еволюция

Един светец от ХХI век Публикувано в 8

Един светец от ХХI век

Ръката му потъна в корема ми, нямаше болка

Земя на писмености Публикувано в 8

Земя на писмености

Тук се раждат най-древните писмени знаци в света - буквите на траките, старогерманската азбука на епископ Вулфила и славянската кирилица

Кан Тервел, спасителят на Европа Публикувано в 8

Кан Тервел, спасителят на Европа

Нека на днешния празник си припомним за този български военен подвиг

Доц. Благородка Велева: „Българското население е най-облъчено от Чернобил” Публикувано в 8

Доц. Благородка Велева: „Българското население е най-облъчено от Чернобил”

Щетите тук, освен Беларус и Украйна, са най-големи заради информационното затъмнение

Христос воскресе! Как? Публикувано в 8

Христос воскресе! Как?

Проф. Иван Манев предлага хипотеза за свръхестествените явления и дори... обяснява възкресението на Иисус с антигравитация

Досието на Иисус Публикувано в 8

Досието на Иисус

Историята предполага: Той наистина е живял, говорел е и гръцки, имал е брат близнак, а гробът на „баща“ му е в Германия

Инвестиция „Родолюбие“ Публикувано в 8

Инвестиция „Родолюбие“

С фондацията си д-р Милен Врабевски помага на младите хора да се гордеят, че са българи

Операция „Буря“ Публикувано в 8

Операция „Буря“

Сталин планира пръв да удари нацистка Германия, но Хитлер го изпреварва

Астрологът Гал Сасон: 2020 г. е врата към ново осъзнаване Публикувано в 8

Астрологът Гал Сасон: 2020 г. е врата към ново осъзнаване

Ще настъпи ли Ерата на Водолея и защо ни очаква свободно падане в стил „Скок на вярата“?

Коронованият ангел Публикувано в 8

Коронованият ангел

Царица Елеонора, втората съпруга на Фердинанд, спасява хиляди бежанци през войните и опазва от разрушение безценната Боянска църква

Радиовълните късат ли ДНК? Публикувано в 8

Радиовълните късат ли ДНК?

Някои честоти имат потенциала да вредят, но данните са недостатъчни и противоречиви

Внос на лукс в Тракия Публикувано в 8

Внос на лукс в Тракия

Владетелите високо ценели разкошните предмети. Получавали ги като данък или подаръци

Професор Янаки Караджов: Зелева чорба против рак Публикувано в 8

Професор Янаки Караджов: Зелева чорба против рак

Десетки са се излекували с рецептата, която ни завеща един истински човеколюбец