ЗдравеМария Бончева / 13 януари 2016

Пренареди Матрицата!

Какво предтсавляват техниките за емоционална свобода?

Техниката за емоционална свобода (ТЕС) е част от т.нар. енергийна психология и се оценява като един от най-големите пробиви за последното столетие в областта на лечението на тяло-ум. Базира се върху стимулирането на конкретни акупунктурни точки чрез почукване, докато се мисли за даден проблем или заболяване. Наглед толкова прост и усвоим буквално от всеки за минути, методът успява да постигне невероятни резултати в почти всяка сфера на човешките проблеми – от емоционални и психологически, до чисто физически заболявания.

От началото на 80-те години на миналия век западни професионалисти от областта на психичното здраве започват да експериментират с прилагането на познанието за 14-те енергийни меридиана на тялото, използванo в китайската медицина от хилядолетия, съвместно с методите на психологията. Психолозите търсят работещи практики, които се базират върху факта, че енергията е планът, инфраструктурата на нашето тяло. То се състои от енергийни пътища и центрове, които взаимодействат динамично с клетките, органите, мислите, настроенията. Така се ражда т.нар. енергийна психология – съвсем млад подход, който обаче стремглаво набира популярност поради бързите и трайни резултати. Сред най-популярните в тази област е ТЕС - техники за емоционална свобода (на английски: EFT® – Emotional Freedom Techniques). Наричана още психологическа акупунктура, тя е създадена от Гари Крейг, ученик на един от основоположниците на енергийната психология, д-р Роджър Калахан. Крейг е преуспяващ бизнесмен с диплома на инженер от Станфордския университет, със силно влечение към опознаване на човешката психика. След дълги години работа, през 1996 г., той успява да създаде метод, отговарящ на изискванията на практическия му инженерен ум – да бъде едновременно ефективен и лесноприложим, да подпомага емоционалното здраве и всеки да може да го използва не само с помощта на обучен терапевт, но и самостоятелно. Така се ражда ТЕС, който днес оттеглилият се в пенсия Крейг буквално подарява на света – на интернет страницата си той предоставя подробно и безплатно ръководство за прилагането на техниката. 

Основополагащото откритие на Крейг и на цялата енергийна психология е, че отрицателните емоции се предизвикват от разстройство в енергийната система на тялото, а не от самите отрицателни мисли, както традиционните терапии смятат. Затова стимулирането на енергийните точки върху кожата, съчетано със специфични умствени дейности, може много бързо и трайно да промени електрохимията на мозъка.

Акупунктурната точка е зона върху кожата със значително по-ниско електрическо съпротивлениe, в която има по-висока концентрация на рецептори. Когато са стимулирани, те изпращат сигнали към мозъчни зони, асоциирани с емоциите. В книгата на Гари Крейг „Обещанието на енергийната психология" е описано как чрез ядреномагнитен резонанс се вижда, че игла, поставена в крака на човек, действа директно върху кръвната активност на мозъка, макар да не е известно да съществуват нервни, съдови или други физически връзки. Друго изследване с ядрено-магнитен резонанс демонстрира, че стимулирането на специфични точки също деактивира зони в мозъка, които са включени в преживяването на страх и болка. Освен чрез акупунктура, точките могат да се стимулират и чрез натискане (акупресура) или почукване. 

Известно е, че стресиращите събития от всякакъв вид се запечатват в съзнанието и подсъзнанието ни. Оставайки там, стресиращото събитие блокира част от енергията и намалява капацитета ни. Освен това споменът от травмата се задейства при появяването на гледка, миризма, звук, чувство, мисъл или друг стимулант, който напомня на случилото се. Например, ако някой е преживял тежка катастрофа, впоследствие миризмата на бензин или пък видът на същия автомобил като предизвикалия катастрофата, действа като сигнал за реална заплаха, все едно отново ще катастрофира. Всичко това се случва в една малка област на мозъка, наречена амигдала или бадемовидно ядро.

Свързва се с негативните емоции на страх, тревожност и с чувството на удоволствие в отрицателен смисъл, т.е на агресия. Състояния като гняв, отбягване и определени защити се активират благодарение на амигдалата. Лошото ѝ функциониране е свързано с тревожността, аутизма, депресията, посттравматичния стрес, фобиите, шизофренията.

При усещането на сигнала за тревога амигдалата изпраща импулси към автономната нервна система, които задействат реакцията „борба, бягство или замръзване". Химикали като адреналин, кортизол, норадреналин се освобождават в кръвта и предизвикват ускоряване на сърдечния ритъм, вдигат кръвното налягане и други драматични промени в организма. Физическите усещания на реакцията на тревога се преживяват като подобни на гняв – борба, подобни на страх – бягство, или неспособност да се предприеме действие – замръзване. 

Реакцията на бадемовидното ядро е бърза, първична и мощна; мрежата от неврони на амигдалата буквално блокира мислещия, рационален мозък и способността му да реагира.

 

ТЕС е ключ към прекъсване на нервните връзки между образа и тревожната реакция. Човек извиква в съзнанието си задействащия образ, предизвикващ негативната емоция, и започва да почуква по определени акупунктурни точки (виж илюстрацията най-горе). Те изпращат импулси директно до амигдалата и потискат тре вогата. Едновременно с това, докато почуква, човек изрича фраза, с която назовава проблема и го приема, приема и себе си. Например: „Макар да изпитвам панически страх от високото, аз съм добър човек и дълбоко приемам и обичам себе си." Така се редуцира броят нервни връзки между образа и тревожната реакция. След определен брой повторения образът може да се изведе в съзнанието или да се преживее директно, без да предизвиква тревожна реакция. По този начин ТЕС успява да излекува напълно или да облекчи трайно всякакви емоционални проблеми, физически заболявания, алергии, пристрастявания, наднормено тегло, зрителни трудности. Използва се още за постигане на високи резултати във всякакви области на живота, като се неутрализират негативни емоции, свързани с постигането на определена цел, които стоят в основата на вътрешен (неосъзнат) саботаж. Чак тогава визуализациите се усилват чрез включване на емоционално енергиен заряд. Същевременно с това ТЕС може да се използва и за много по-прости ситуации в ежедневието - напрежение, стрес, моментно неразположение, физическа болка.

За да разбера как реално действа ТЕС, се срещам с Ирена Рельовска. Ирена е един от хората, открили своето призвание. След дълги години работа в банка попада на ТЕС, започва да се обучава в чужбина и днес се е посветила изцяло на практикуването му. В предварителния разговор по телефона ме посъветва да си намисля някакъв емоционален проблем, който имам и с който да работим. 

Настанихме се в предразполагаща и уютна стая, в която провежда сеансите. Щяхме да се занимаваме с нещо на пръв поглед доста елементарно – притеснение да пея пред публика. Започва се с тест, в който трябва да оцениш колко точно е силен проблемът по десетобалната система След това Рельовска реши да използва Пренареждане на Матрицата (на английски: Matrix Reimprinting) – техника, базирана върху ТЕС, но влизаща по-дълбоко в подсъзнанието и изваждаща оттам неподозирана информация. Единственият дипломиран терапевт по Пренареждане на Матрицата у нас започва да почуква последователно по класическите ТЕС акуточки. Целта - да може другият да се отпусне и да съсредоточи цялото си внимание навътре. Още след първите няколко почуквания усещам, че вече съм в полето на алфа-вълните и пътувам все по-дълбоко в собствения си вътрешен свят. Чувам гласа на Ирена: „Макар да се притеснявам да пея пред публика, аз съм много добър човек и напълно приемам себе си." Повтарям след нея, докато тя почуква последователно точките по ръцете, лицето и гръдния ми кош. Влизам все по-навътре и по-навътре. Изведнъж ме подканя да си припомня и да визуализирам ситуация, в която наистина много съм се притеснила да пея пред публика. Трябва да я наблюдавам отстрани, без да я преживявам отново. Връщам се около година и половина назад. Насочва ме да видя колкото се може повече детайли - обстановката, как съм облечена, колко хора има. Връщат се не само образите, но и емоциите. Тогава си представяш, че вземаш дистанционното и спираш на пауза филма. Всички наоколо замръзват, само моят образ отпреди година и половина остава жизнен. „Започни да почукваш по точките на по-младата Мaрия, така както аз почуквам по твоите" – насочва Ирена. Тя почуква и повтаря вече познатите утвърждения: „Макар че се притесняваш да пееш пред всички тези хора, ти си прекрасен човек, пълен с много любов." След известно време Ирена ме насърчава да попитам онази Мaрия от миналото дали иска да покаже друга случка, да ме заведе някъде. Моментално изниква ситуация от по-далечното минало. Отново се повтаря процесът с почукването, съпътстван от утвържденията – Ирена върху мен, аз – върху моята по-млада версия. Тези неща не са случайни, показал опитът на Карл Досън, откривателя на Пренареждането на Матрицата. За да ни предпази от болката на преживяването, част от съзнанието ни се откъсва и бива изтласкана в подсъзнанието. Досън нарекъл тази част ЕХО (от английски: ECHO – Energy Consciousness Holograms). „Стресиращите случки не оставят просто спомени, а и силен емоционален заряд" – обяснява Ирена. – „Те са моменти, когато не сме били подготвени или не сме разполагали с вътрешните ресурси да се справим с изникналото на пътя ни предизвикателство. Непреработените емоции остават в енергийните ни полета като замръзнала енергия, блокиращи енергийния поток на „чи" и намаляващи капацитета на енергийната система на тялото." С ТЕС тази енергия се разблокира и става реален ресурс в настоящето ни. 

Прескачайки от спомен в спомен, т.е. от ЕХО на ЕХО, и повтаряйки всеки път почукванията и утвърждението, стигнахме до момент от най-ранното детство, някъде около 3-4-годишна възраст. Оказа се, най-неочаквано, че ядрото на проблема е в една раздяла, която на пръв поглед няма ни най-малка връзка с притеснението от пеене. След поредното почукване отново попитах моята вече доста по-млада версия дали иска да ме заведе някъде. Не се появи нов спомен. Явно наистина бяхме достигнали до възможната дълбина на първопричината. Тогава идва моментът на Пренареждането на Матрицата – първичната енергийна решетка, обединеното енергийно поле, свързващо всичко и всички. След като съм помогнала на моето ЕХО да преработи негативния емоционален заряд на спомена, той се заменя с положителен, който не се е случил действително. Запечатвайки го дълбоко в подсъзнанието, където се намирах в този момент, то успява да се намести на мястото на травмиращата случка и да прекъсне гореописаните връзки между стимулант и тревожна реакция.

Тази методика ми беше добре позната – същата практика се прилага и в класическата система на усуи рейки, само че при ТЕС процесът е допълнително задълбочен. Изходната позиция за това пренаписване на личната история е, че за мозъка няма съществена разлика между случващото се и представата. След това Ирена постепенно ме връща чрез напътствията си към реалността тук и сега. На лицето ми грее усмивка, чувствам се пълна с енергия и щастлива. За финал повтаряме теста. Отново отговарям на същите въпроси, както в началото: колко е притеснението; колко е страхът; колко - срамът и т.н. Цифрите, които изричам с лекота, са доста по-малки от първоначалното. „Дали ще остане така и с течение на времето?" – е първата мисъл, която ми минава.

Оказа се, че процесът в моя случай продължи още няколко дни. Избистриха се и други взаимовръзки, свързани с ранното стресиращо събитие на раздя лата. Вървейки по улиците, из никваха спомени, предизвикващи емоции. Трябваше да се скривам някъде, за да почукам. Ефектът идваше дори след едно преминаване през точките – емоцията си отиваше, а за мен оставаше една приятна яснота за разбиране на собствения път. 

След още няколко дена заминах за фестивал сред природата. Не се самозабравих в пеенето, но песните се лееха навън с много по-голяма лекота. 

За повече информация за метода ТЕС, както и за Пренареждането на Матрицата: www.eft4success.eu

Материалът е публикуван в брой 9/2011 г. на Списание 8
Природен детокс с бентонит преди празниците Здраве

Природен детокс с бентонит преди празниците

Терапевтичната глина Bento Health предпазва от преяждане и препиване

Билка № 1 за имунитет Здраве

Билка № 1 за имунитет

Ехинацея спасява дори от ухапване от змия, „Хербалкан“ я култивира и в Берковица

Дланите говорят за здравето ни Здраве

Дланите говорят за здравето ни

Гергана Метева от център „Здравословен и щастлив живот“: „Лекуваме първоизточника на проблема, а не симптомите"

Пиете много антибиотици? Внимавайте за Паркинсон! Здраве

Пиете много антибиотици? Внимавайте за Паркинсон!

Съсипва се микробиалната екосистема на червата

Лиз Бурбо: Болестите са травми от отхвърляне и изоставяне Здраве

Лиз Бурбо: Болестите са травми от отхвърляне и изоставяне

Скритите послания, които организмът ни изпраща чрез заболяванията

Биохакинг за начинаещи Здраве

Биохакинг за начинаещи

Как лесно да се „хакнем", за да удължим живота си и да сме по-здрави

Как да не вдишаме всички микроби на света Здраве

Как да не вдишаме всички микроби на света

5 съвета как да избегнем заразата в нездравословна среда

Умори умората! Здраве

Умори умората!

Синдром на надбъбречната умора е болестта на ХХI в. Според специалиста Милена Коцева има как да я преодолеем

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото Здраве

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото

Александра Алексиева от тибетски център Monchara разкрива лечебната сила на Ку Ние масажа

Глад по часовник - що е то фастинг? Здраве

Глад по часовник - що е то фастинг?

Въздържането от храна през две трети от денонощието (фастинг) сваля килограми и лекува болести

Неизмитите ръце са по-опасни от яденето на сурово месо Здраве

Неизмитите ръце са по-опасни от яденето на сурово месо

Търкайте със сапун 30 секунди, а не 6 както е обичайното времетраене на процеса

Почиствайте в дома си само с оцет, сода и вода! Здраве

Почиствайте в дома си само с оцет, сода и вода!

Ако ползвате веднъж седмично химически препарати все едно пушите цигари

Какво не знаем за зъбите Здраве

Какво не знаем за зъбите

Д-р Атанасиос Куцюрубас обяснява как се мият зъбите, защо са опасни фасетите и дъвките, и каква е ползата от избелването

250 млн. ще са затлъстелите деца през 2030 г., днес са 150 млн. Здраве

250 млн. ще са затлъстелите деца през 2030 г., днес са 150 млн.

Наднормено тегло при малчуганите се бори не с диети, а с истинска храна и твърда любов

Alka® Minerals зарежда организма с жизнено важни съставки Здраве

Alka® Minerals зарежда организма с жизнено важни съставки

Добавката влияе добре на кожата, хрущялната тъкан, мускулите и подпомага имунната система

Пералнята е като тоалетната чиния Здраве

Пералнята е като тоалетната чиния

Влажните кърпи са рай за ешерихия коли