Подкрепете ни!
Здраве10 юни 2016

Музиката ни прави по-умни

Подпомага развитието на младия мозък и побеждава стреса. 9 състояния, при които лекарите препоръчват любимите трели

Музиката е доказала неведнъж, че е изключително важна част от човешката култура. От своето ритуално минало до превръщането ѝ в модерно средство, което специалистите „предписват“ за лична мотивация, концентрация и подобряване на настроението, тя е и си остава мощно лекарство за душата. 
Въпреки че традиционната музикална терапия включва определен набор от конкретни методи, истината е, че днес лекарите и психолозите препоръчват все по-широкото използване на музиката като средство, полезно за тялото и душата. Което може да е особено подходящо за тези 9 здравословни състояния. 

На музиката и връзката ѝ с растенията е посветена водещата тема в новия брой на Списание 8.

1. Музиката помага за контролиране на кръвното налягане и сърдечните смущения
Според Сърдечносъдовата асоциация във Великобритания слушането на определена музика с един и същи ритъм, продължаващ поне 10 секунди, може да намали кръвното  и да забави сърдечния ритъм. Плюс това класическите произведения с подходящ ритъм могат да бъдат използвани, за да поддържат сърдечната честота под контрол. Проучване на Оксфордския университет показва, че „слушането на музика с повтарящ се 10-секунден ритъм води до намаляване на кръвното налягане и понижаване на сърдечния ритъм - по този начин може да се предотврати хипертонията". 

2. Слушането на музика лекува стрес и депресия 
Става ли дума за човешкия мозък, музиката е едно от най-добрите „лекарства“. Проучване на университета в МакГил, Канада, разкри, че слушането на приятни трели увеличава произвеждането на полезни мозъчни химични вещества като хормона на „зависимостта" допамин. Понякога именно той е най-същественият елемент от системата в мозъка ни, повишаваща удоволствието. Повишаването му води до чувство на радост и блаженство. 
Слушането на музика има позитивен ефект и върху стреса и депресията - може да го потвърди всеки меломан. Фондация „Нам“ е съставила подробен списък с още предимства, които то ни носи и те включват понижаване на стреса както на емоционално, така и на молекулярно ниво. Възрастните хора, които свирят на музикален инструмент, се повлияват така, че тялото им започна да произвежда повече от човешкия хормон на растежа, отговорен за здравината на мускулите и костите, за регулирането на телесните течности, захарта, мазнините и дори сърдечната дейност. 

3. Музикалната терапия помага при Алцхаймер
Музикотерапията терапия е правила чудеса с пациенти, които страдат от болестта Алцхаймер. В напредналата ѝ фаза хората губят способностите си да комуникират. Според изследвания на фондация „Алцхаймер Америка“, „когато се използва по подходящ начин, музиката може да промени настроението, да се справи с предизвиканата от стрес тревожност, да стимулира позитивните взаимодействия, да улесни познавателната функция и да координира двигателните способности"

4. Музиката ни помага да учим
Слушането на музика от ранна възраст увеличава пластичността на мозъка, помагайки на мозъчната дейност така, че да се справя по-лесно с процесите на учене и промяна. Проф. Джеймс Катерал анализира академичните постижения на 6500 студенти с ниски доходи. И стигнал до извода, че когато те са били в 10-и клас, 41.4% от тези, които са посещавали курсове по изкуства, са взели поне половината си изпити с отличен в сравнение с едва 25% от тези без интереси към изкуствата. Други изследвания показват, че децата, които се занимават с музика, се справят много по-добре в училище. 

5. Свиренето на китара помага след силен стрес
Американското министерство на ветераните публикува проучване, при което бивши военнослужещи, страдащи от посттравматичен стрес, се опитали да облекчат състоянието си, учейки се да свирят на китара. Организацията, осигурила музикалните инструменти - „Китари за ветерани", предлага на всички бивши военнослужещи безплатни китари и музикално обучение. Методът прилича на традиционна музикална терапия, при която пациентите са насърчавани да правят музика като част от лечебния процес. Но китарата съвсем не е единственият музикален инструмент, който може да помогне при посттравматично стресово разстройство.

6. Музиката подпомага развитието на младия мозък
Научно изследване на Ливърпулския университет в областта на неврологията доказва полезните ефекти от слушането на музика в ранните години. Дори половин час дневно се оказва достатъчен, за да увеличи притока на кръв в лявото полукълбо на мозъка, което пряко влияе върху детското развитие. 
Както обясняват специалистите от симфоничния оркестър на Портланд, „свиренето на музикален инструмент активира много части от централната (мозък и гръбначен мозък) и периферната нервна система. Докато един музикант свири, двигателните системи в мозъка контролират и грубите, и фините движения, необходими му за да възпроизведе звук. Звукът се обработва от слуховите системи в мозъка, което от своя страна регулира работата на двигателните центрове. В допълнение, сензорната информация от пръстите и ръцете се изпраща до мозъка за обработка и интерпретиране. И накрая, но не на последно място, мозъкът обработва емоционалните отзвуци на музиката". 

7. По-добри уменията по четене
Изданието „Психология на музиката" съобщава следното: „Децата, изкарали едногодишна програма за музикална подготовка, включваща обучение на все по-сложни ритмични, тонални и практически умения, показват изключителни постижения в уменията си по четене в сравнение с техните другарчета, които не са имали такава подготовка". В началните етапи на обучение и развитие музиката предизвиква слухови, емоционални, познавателни и визуални отзвуци, подпомага двигателното развитие. Доказано е също, че песните ефективно подобряват изучаването на чужди езици.

8. Музика за сън
Според Центъра по сърдечно-съдови заболявания в Китай, слушането на музика преди и по време на сън значително помага на хората, които страдат от хронични нарушения на съня. „Отпускащата музика" може да бъде използвана, за да лекува и остри, и хронични нарушения на съня от всякакъв характер.

9. Свирене на диджериду срещу сънна апнея
Проучване, публикувано в „Бритиш медикал джърнъл“ показва, че хората, страдащи от сънна апнея, могат да намерят облекчение, свирейки на австралийския духов инструмент диджериду. Пациентите, които се посветили на екзотичната музика за 30 минути на ден, 6 дни в седмицата, забелязали значително подобрение в качеството на съня си, а след 3 месеца практика се наблюдавало и рязко понижаване на умората през деня. Доктор Джордън Щерн от „Блу Слийп" твърди, че „побеждаването на сънната апнея е голямо предизвикателство, защото няма определено лекарство, което действа ефикасно при всеки. Диджеридуто обаче вече е доказано средство и то е ефективно, защото укрепва мускулите в областта на гърлото и езика, от които зависи дали съществува апнеята"

Превод: Марина Тодорова
Източник
При някои хора Covid-19 удря зъбите и венците Здраве

При някои хора Covid-19 удря зъбите и венците

Повечето стоматолози обаче засега са скептични, че вирусът сам по себе си може да причини стоматологични симптоми

Водата за уста убива ли коронавируса? Здраве

Водата за уста убива ли коронавируса?

Последният обнадеждаващ тест е направен от учени в университета в Кардиф

Инициативата Мисия Супердок продължава до края на 2020 г. Здраве

Инициативата Мисия Супердок продължава до края на 2020 г.

Проектът на superdoc.bg и фармацевтичната компания Ведра Интернешънъл ще отличи най-обичаните ангели в бели престилки

Нови мистерии с нулевия пациент на пандемията от коронавирус Здраве

Нови мистерии с нулевия пациент на пандемията от коронавирус

Италиански учени: Инфекцията е пренесена от Китай в Италия още през септември 2019-а

Борбата за ваксината се ожесточава Здраве

Борбата за ваксината се ожесточава

„Модерна“ „изравни” резултата срещу „Пфайзер“

Covid-ваксината на Pfizer: 11 неща, които трябва да знаете Здраве

Covid-ваксината на Pfizer: 11 неща, които трябва да знаете

Още не е ясно дали е подходяща за 65+ и 18-, маски ще се носят въпреки всичко

Направиха най-точния 3D модел на коронавируса Здраве

Направиха най-точния 3D модел на коронавируса

Европейският център за профилактика и контрол: Норките не са опасни за хората

Учени: Носещият маска с клапан не предпазва другите Здраве

Учени: Носещият маска с клапан не предпазва другите

Матю Стаймейтс: Нося маска, защото може да съм безсимптомен и да разпространя вируса, без дори да знам

Има ли лек панацея? Здраве

Има ли лек панацея?

INFINITY стига до всички клетки, помага им да дишат, да се хранят и да се пречистват от токсини

Втората вълна излезе...цунами Здраве

Втората вълна излезе...цунами

ОПЛ Милен Чолаков за тежката обстановка и за благодарността, която дължим на самоотвержените лекарски екипи

Учени: Смъртността от COVID-19 e по-висока в богатите държави с по-старо население Здраве

Учени: Смъртността от COVID-19 e по-висока в богатите държави с по-старо население

0,23% е коефицентът на леталност в страни с по-младо и бедно население

Тежкият физически труд способства за развитие на деменция Здраве

Тежкият физически труд способства за развитие на деменция

Досега се смяташе, че бъхтенето с лопатата помага на мозъка

Светът бавно, но неумолимо „затваря” Здраве

Светът бавно, но неумолимо „затваря”

Какви са новите мерки за ограничаване на COVID-19 в различните държави към този момент?

ВМА търси студенти по медицина за доброволци Здраве

ВМА търси студенти по медицина за доброволци

Различни организации предлагат каузи, просто си изберете и правете добро

7:0 за хората срещу зависимостите Здраве

7:0 за хората срещу зависимостите

Спортен проект опитва да преодолее социалните граници по отношение на зависимите

Правиш гаргара 60 секунди и разбираш дали имаш коронавирус Здраве

Правиш гаргара 60 секунди и разбираш дали имаш коронавирус

Виенски учени са категорични, че новият тест е толкова надежден, колкото и традиционния PCR с памучните тампони