Здраве

Слънчева подправка

Едно от най-тачените източни растения – куркумата, помага в отслабването, предпазва от възпаления и рак и прочиства тялото

Слънчева подправка
Жълтата подправка като че ли е събрала в себе си най-ярките слънчеви лъчи и е готова да ги предаде на почти всяко ястие на вашата трапеза. Основната съставка, която придава цвета на кърито, е позната от хилядолетия, но едва напоследък и науката потвърждава: куркумата е не само подправка, а и естествено лекарство. А в списъка със здравословни проблеми, срещу които се изправя, попадат наднорменото тегло, болки, причинени от различни проблеми. Има мощен антибактериален ефект, прочиства черния дроб и е доказана профилактика срещу някои видове рак.

Понякога на пръв поглед нещо незначително и познато се оказва, че има много по-голям потенциал, чакащ да бъде открит. Сещате ли се коя е куркумата? Онзи ароматен прашец, който, ако поставите дори само на върха на лъжичка в ориза, ще го оцвети и ще му придаде мистичния аромат на Изтока. Че е чудесна подправка с много приложения, никой не спори. И въпреки че ни е позната от 5 хилядолетия, ето че едва през последните години, макар и все още малобройните изследвания на полезните ѝ свойства, потвърждават онова, което разказва още Аюрведа – куркумата може и да лекува. Древната индийска система не случайно също я смята за огнен елемент, който би могъл да има положително въздействие и върху трите телесни типа хора, наричани доши. 

ЗА ДЖОБА

Някога я наричали „шафрана на бедните", но нека си припомним, че невинаги богатите слагат най-здравословните неща на трапезата си. Защото освен многобройните положителни страни на куркумата, за които ще ви разкажем, голямо нейно предимство е и достъпността.



Въпреки слънчевите си цветове тя всъщност идва изпод земята. Създава се от корените на източно растение, което днес не може да бъде видяно в дива форма и вероятно произхожда от Индия. Ботанически жълтата подправка е доста близък братовчед на също много полезния джинджифил. Тя е многогодишно тревисто растение, което се закрепва към земята с безценното си, силно разклонено коренище, а от него директно излизат листата. Щом те пожълтеят, коренът е готов за вадене. Декоративни варианти се продават и у нас, защото растението е красиво и не се нуждае от много грижи – достатъчно е да е на светло и да го поливате напоително от ранна пролет.

Нашата източна суперхрана и днес е елемент от много ритуали в тази част на света – и будистки, и индуистки. Робите на будистките монаси по традиция били оцветявани именно с куркума. Тя била особено подходяща, тъй като цветът ѝ се асоциира със Слънцето и бог Вишну. Но е част и от общуването с друг важен бог – Ганеша. Почти във всяка церемония, свързана с него, в началото се прави своеобразно изображение на божеството от смес на жълтата подправка с вода. В Бенгал ден преди сватбата семействата на младоженците се рисуват символично едни други с куркума като знак за бъдещото общо щастие. 

Освен в аптечката подправката може да е и в козметичната чантичка – добавена в пастата, тя има способността да избелва зъбите. Прибавите ли зехтин пък, можете да измиете косата си - ще е по-здрава и пърхотът ще бъде победен. 

Куркумата може да се яде и сурова подобно на джинджифила, и да се слага в салатите. В някои индийски щати се използват и листата, но бързо вехнат.

Най-популярният вариант  обаче си остава под формата на хапчета или прах - както в готварството, така и като хранителна добавка. Коренът на куркумата се вари, суши и стрива на жълтата пудра, на която е време да обърнем внимание...

ЗА ТЯЛОТО

Както вече стана ясно, второто споменато приложение е сравнително по-ново за западния човек. А ако се пие сутрин и вечер преди сън, тя започва да показва истинските си възможности като наш добър приятел. 

Най-важната ѝ активна съставка се нарича куркумин. Макар че е само 2-5% от сухите корени, точно той е пигментът, „виновник" за жълтеникавия вид. Едно от безспорно доказаните му действия е, че подобрява обмяната на веществата и изгарянето на калории – режимът на хранене, при който сутрин и вечер приемате по малко куркума, ще подпомогне метаболизма ви и дори в известна степен апетитът да се увеличи, без усилие ще можете да свалите някой и друг излишен килограм.

Този ефект се допълва, ако в комбинацията се включи и малко черен пипер, който помага за усвояването на куркумина. Пиперин, основният алкалоид в каращата ни да кихаме любима подправка, помага за до 20 пъти по-добро „посрещане" на главния ни герой. Куркумата стимулира потенето и не случайно бабите казват, че това е най-доброто решение срещу болежките... което днес бихме свързали и с изхвърлянето на токсините.

Ефектът в тази посока е допълнен и от положителното влияние върху черния дроб – изследвания показват, че куркумата му помага да работи по-добре и да се освободи от натрупаните отрови. Полезна е и за жлъчката. Нормализира работата ѝ и помага да се подобри изработването на жлъчни сокове. Но хората с тежки проблеми в този орган трябва да са по-внимателни и не бива да прекаляват с куркумата – добра е само в разумни граници. Същото важи и за бременните.

Мощно оръжие в битката с възпаленията – с това е позната жълтата подправка в китайската медицина, а отскоро го потвърждават и западни изследвания. Защото куркумата успешно контролира синтеза на цикооксигеназа-2 и липоксигеназа - два от водещите ензими при инфекции. Научно изследване показва и ползите ѝ срещу артрит. Италиански учени я давали на страдащи от проблема и 58% от болните почувствали облекчение след включването ѝ в менюто. Някои дори спрели тежките лекарства.

Подправката се справя и с кожни проблеми като псориазис, а в комбинация с алое е чудесна срещу изгаряния. Смесите ли я пък с топло мляко, ще ви помогне при традиционните за зимния сезон болки в гърлото и кашлица.

Куркуминът е и мощен антиоксидант. Чрез полифенолите в състава си помага да се спре стареенето, причинено от натрупването на свободни радикали. На това се дължи и ефектът му върху кожата – прави я по-гладка и свежа, изравнява тена, ако бъде приеман два пъти дневно.

Жълтата подправка е особено препоръчителна и за диабетиците, тъй като помага за сваляне на кръвната захар – но внимавайте, ако приемате и медикаменти за това, тъй като ефектът може да стане дори прекалено силен.

И за финал в дългия списък от полезни ефекти на куркумата: все повече са изследванията, които ясно показват ефекта ѝ срещу някои онкологични заболявания. Противотуморното действие се дължи на способността ѝ без да засяга здравите клетки да предизвиква смъртта на раковите. На клетъчно ниво им пречи да се размножават. Доказано е и значението ѝ като профилактика на рак на простатата, а ефектът се умножава при комбинирането с... карфиол. Има и хипотеза, че ограничава метастазите, като спира притока на кръв към туморите.

ЗА МОЗЪКА

Изследвания върху мишки пък показват, че слънчевата подправка се бори и с болестта на Алцхаймер, като потиска образуването на амилоидни плаки и помага за изхвърляне на вече натрупаното. Според учените това е и причината неврологичният проблем да се среща много по-рядко в източните страни. 

Няколко пък са проучванията, които свързват употребата на куркумата и с подобрени мозъчни функции като цяло. С 30% спада рискът от мозъчен кръвоизлив. Плодови мушици, захранвани с подправката, живеели 75% по-дълго от останалите. 

Помага и срещу болки – част от веществата в куркумата са природни анестетици, които притъпяват неприятното усещане от зъбни проблеми, менструални оплаквания и от всякакъв друг характер. Значително по-природен, безвреден, пък и евтин вариант от хапчетата... Не случайно продължава разработването на лекарства, които използват за база действието на куркумина.

ЗА ТРАПЕЗАТА

Разбира се, едно от най-популярните приложения на жълтата благина е включването ѝ в гозбите. Може да се добавя към почти всичко. Ястията с ориз, картофи, яйца, всякакви по-тежки манджи също ще се освежат от ориенталския ѝ полъх. Идеална е за светли сосове (а и за горчица), салати, морски дарове. Пилешкото буквално придобива друг вкус.

Според Университета на Канзас включването на куркума при топлинна обработка на месо – при пържене и печене на скара, намалява канцерогенните съединения в него.

Но не прекалявайте с количеството! Както и с другите подправки, е добре да се има едно наум, защото иначе вкусът ще стане твърде силен, а и не е чак толкова полезно за тялото. Приятният аромат би станал остър и горчив. Четвърт чаена лъжичка е достатъчна за овкусяване на 4 порции. 

Куркумата осигурява на организма ни много полезни вещества. Богата е на желязо, витамин В6, фибри, калий и магнезий (а важността на този елемент е огромна – вижте брой 7/2013 г.). 
Иначе куркумата може да се срещне и в много други храни – дори се е сдобила с почетен номер в класификациите на добавките, където можете да я намерите като Е100. И тук оправдава слънчевото си определение, защото освен че ги оцветява в искрящото си жълто, помага хранителните продукти да се съхранят по-дълго, изложени на светлина. 

Така или иначе, жълтата подправка може само да ви е от полза, решите ли да я включите в менюто си като хапче или подправка – за по-вкусни ястия и здраве, идващо директно от искрящите цветове на слънчевата куркума...
Forever young! Здраве

Forever young!

Остаряваме, защото бикарбонатите в кръвта ни намаляват

Що е то нутриционист? Здраве

Що е то нутриционист?

Или към какъв специалист и кога да се обърнем? Професията нутриционист е сравнително нова за България – като цяло в световен мащаб се утвърждава едва през последните няколко години.

Черното злато на Поморие Здраве

Черното злато на Поморие

Калта лекува от дископатия до псориазис, пречиства организма и подмладява

Защо е важно да направим подготовка за бременността? Здраве

Защо е важно да направим подготовка за бременността?

Майчинството не започва дори с началото на бременността, а преди това

Еднаква вреда при нисък и висок прием на сол Здраве

Еднаква вреда при нисък и висок прием на сол

Според Световната здравна организация възрастните на бива да приемат повече от 6 г дневно

Оазис за полезно хранене Здраве

Оазис за полезно хранене

GREEN BASKET предлага пресни, вкусни и балансирани менюта, приготвени на място и с много любов

Опаковките на храните са опасни за здравето Здраве

Опаковките на храните са опасни за здравето

Свързват се с образуването на рак и болести на щитовидната жлеза

Спортът – гарантирана превенция срещу депресия Здраве

Спортът – гарантирана превенция срещу депресия

Дори час - два джижение седмично са достатъчни, за да поддържат психичното ни равновесие в баланс

Затлъстяваме по ген Здраве

Затлъстяваме по ген

Генът CREBRF насърчава трупането на мазнини

Защо диетите не работят? Здраве

Защо диетите не работят?

При лишаването от въглехидрати отслабваме, но после килограмите се връщат

Как кофеинът се отразява на тялото и мозъка? Здраве

Как кофеинът се отразява на тялото и мозъка?

Засяга множество процеси в тялото ни, включително нашия метаболизъм

Аюрведа тайните на 108-годишния йога Здраве

Аюрведа тайните на 108-годишния йога

Свами Дев Мурти дава 9-те си правила за здрав и дълъг живот

Положителна нагласа към старостта намалява риска от деменция Здраве

Положителна нагласа към старостта намалява риска от деменция

Дори хора с генетична предразположеност към болестта могат да намалят шансовете за появата й на половина, гледайки с оптимизъм към третата възраст

Вторият мозък Здраве

Вторият мозък

Всяко хранене има пряк ефект върху производството на химични сигнали в мозъка

Магазин за радост Здраве

Магазин за радост

Запознайте се с младите ентусиасти от Joy Day и разберете защо здравословно е равно на вкусно