Подкрепете ни!




Здраве Магдалена Александрова, снимки Владимир Мачоков / 6 юли 2016

Бръмбари с айрян срещу рак

Стотици се лекуват, ядейки живи амазонски буболечки. Тялото им изпуска феромон, който спира десетки болести



Ако вече сте приемали бръмбара знахар или искате да научите още за него, присъединете се към новата група във фейсбук - Бръмбар знахар в България 

„По принцип съм изключително гнуслив и не вярвам в такива неща. Но след като видях ефекта от бръмбарите при моите приятели, реших, че ще ги пробвам и аз." Така започва невероятния си разказ Николай Маринов, който, както вероятно и вие, първоначално се отвращава от мисълта да бъдат погълнати живи някакви странни, не особено лицеприятни буболечки... Но резултатът е впечатляващ, скоро мъжът се убеждава сам, че неслучайно стотици хора по света не се гнусят да гълтат живи десетки бръмбарчета всеки ден, което им помага срещу болести като рак, диабет, псориазис...


Как се пие бръмбар знахар (видео)

Вече няколко месеца всеки ден част от менюто на Николай са популярните в тази си роля най-вече в Русия и Аржентина насекоми жук (бръмбар на руски – б.р.) знахар. Николай страда от изключително рядка и тежка автоимунна болест - хидраденит. Тя засяга потните жлези и предизвиква възпаления, най-често около подмишниците и слабините. „Докато организмът ми е бил млад, тялото ми е работело нормално", разказва Николай. „Сега обаче изведнъж той е преценил, че нещо не е наред, „къса" тръбичките на потните жлези и потта започва да се излива под кожата вместо над нея. Така се получават подкожни „бабуни", които могат да бъдат премахнати само с операция, а тя е много болезнена", споделя Николай Маринов.


Николай Маринов показва аквариума с бръмбари. Той е собственик на фирма за автоматизирани врати и артикули от ковано желязо.

Единственото лечение на болестта, което предлага конвенционалната медицина, е операция в Германия, при която засегнатите тъкани се отстраняват и се присаждат здрави от други части на тялото. Процедурата отнема месеци, през които човек трябва да е неподвижен. Следва и поредица от пластични операции. Излишно е да споменаваме, че всичко това е доста скъпо.

НЕВОЛЯТА
УЧИ

До неотдавна Николай е приемал съдбата си, като цяло десетилетие всяка година се подлагал на мъчителните операции... Преди няколко месеца обаче се сблъсква с историята на негов приятел, който имал рак на белите дробове в последен стадий с разсейки по цялото тяло. След 7-8 операции в Германия докторите съобщават, че състоянието му се влошава драстично и му остават два месеца живот. Тогава приятелят на Николай попада на информацията за жук знахар и решава да опита. Ефектът е мигновен - човекът се възстановява, живее още 3 години, умира от инсулт. При аутопсия се оказва, че най-голямото туморно образувание, което по-рано е било в главата на пациента, е изчезнало напълно. 

Николай е искрено заинтригуван. Той започва да чете руски и украински сайтове и така научава, че знахарчетата се използват от изключително много хора при широк кръг от здравословни проблеми: астма, рак, диабет, остеопороза, дерматит, псориазис, анемии, паркинсон, базедова болест, алергии и... дори СПИН! Хората разказват, че те събуждат заспалите жлези и рестартират имунната система, така че самата тя отново започва да забелязва враговете на организма и да ги „изгаря". Ефектът стига и до красотата – бръмбарът укрепвал костите, косата и зъбите, особено след бременност, побеждавал упоритите проблеми със ставите. 

Малка подробност... бръмбарчетата трябва да се ядат в немалки количества, при това живи. Николай обаче е решен да ги включи в борбата срещу болезнения хидраденит.

ОТ ДЖУНГЛАТА КЪМ ДОМА

„Откакто гълтам тия гадини, нямам високо кръвно, не ме болят ставите, а косата ми започна да почернява. Свалих диоптри, спя спокойно, сутрин съм зареден с енергия" – хвали се Николай. Най-важно за него обаче е подобрението, що се отнася до основната му болест - подкожните торбички спират да се образуват! Няма нови засегнати тъкани!

Лековитият бръмбар идва от Южна Америка, пише във форумите (макар според зоолозите това да не е сигурно, както ще разберете). Преди хиляди години индианците от Амазония първи открили знахаря, като забелязали, че когато някоя птица не се чувства добре, започва да дебне малките буболечки и да ги яде, а на следващия ден вече е здрава. 

Лечебното действие на жука знахар най-вероятно се дължи на защитни феромони. Търсейки още информация по темата, се свързахме и с ентомолозите от Националния природонаучен музей. Оказа се, че в колекцията им до момента не е имало точно от този бръмбар и така благодарение на насекомите на Николай дарихме проба на музея и по някакъв начин помогнахме на учените да разширят колекцията си. 

Разбира се, потърсихме мнението и на други специалисти. Консултантът ни по холистична медицина д-р Мария Папазова предупреди, че не бива да се доверяваме на животинката и тя сериозно може да навреди. „Не одобрявам идеята да се тиражира все още заблудата, че просто ще схрускаме нещо, дори и да не е отровен бръмбар, и ще изчезне завинаги и ракът, и псориазисът. Да оздравееш, означава да промениш и още много неща..." – категорична беше д-р Папазова.



ЖИВ ИЛИ
ЗДРАВ

Според Николай важното при приема е, че знахарят трябва да бъде погълнат, докато е жив. Само така той отделя защитни феромони, които въздействат върху тялото веднага след отделянето им. Това е своеобразната „отрова" на бръмбара, която го предпазва, а в нашия случай е отровна за причинителя на болестта (въпреки че това носи риск и за здравите клетки, както показва единственото по-мащабно научно изследване). 

„Но бръмбарчетата са много малки - 30 се побират само в една лъжица" - споделя Николай и ни показва как точно се консумират бръмбарите

Според него особено неприятно е да усетиш горчивия вкус на веществото: „Ако го отделят, докато са ми още в гърлото, ми трябват 10 минути да дойда на себе си. А в стомаха после не боли и не щипе." Николай е убеден, че приемът е безвреден и ни разказва, че е чел как японците и германците вече работят по лекарство с извлек от знахаря, който помагал за близо 70 вида рак. Според руските форуми бръмбарът няма странични действия, защото е чист протеин - да не забравяме, че в Далечния изток насекомите се консумират ежедневно и даже са деликатес. Единични били случаите, когато човек вдига температура след приема на знахаря. Според почитателите му това се случва, защото имунната система ускорява работата си и тялото започва да се бори срещу причинителите на болестите.

„Попадайки в стомаха, бръмбарът отделя биологично активни вещества, които укрепват метаболизма на клетъчно ниво, и способства за унищожаването на вредната микрофлора. Предполага се, че лечебен ефект има и хитозанът – веществото, образуващо хитина на насекомото" – пише в руски сайт, специализиран конкретно за жука знахар. Там се цитира и популярно в Южна Америка токшоу – „Касо Серадо", в което се разказва за страдащи от рак, отписани от медицината, чийто живот е бил спасен от бръмбарчетата.

ДОМАШЕН ТЕРАРИУМ

Друго голямо предимство: знахарят е може би най-непретенциозният „домашен любимец" за отглеждане и развъждане. Живее в стъклен или пластмасов съд, в който се поставят два пръста булгур и филийка черен хляб. За поддържане на влагата веднъж седмично се слага обелка от банан или портокал, но в никакъв случай вода. Бръмбарът се храни от хляба и булгура, там снася и яйцата си. Булгурът се пресява веднъж на 2-3 месеца, остатъкът се връща в съда и се допълва. Може да се ползва готов аквариум – похлупакът трябва да има дупки за въздух, единственото неудобство е лекият неприятен мирис близо до съда. Препоръчителната температура в помещението е около 20 градуса, директната слънчева светлина убива буболечките. Знахарят не лети и не се катери по стените на съда. Затова, ако сте внимателни, няма поводи за притеснение, че може да плъзне из дома ви и да предизвика шок у вас или у съседите ви. Размножава се светкавично - 15 бръмбарчета за месец ще станат 100, а след половин година - 1000. 

На много места – например в Русия, жук знахар се е превърнал в бизнес, един бръмбар може да се купи онлайн за между 15 и 30 евро. В България обаче до момента бръмбаровите ентусиасти си ги подаряват. Градската легенда мълви, че преди няколко години българин платил колосалните 20 000 евро, за да си набави 100 целебни знахаря. Тъй като бръмбарите подобрили значително състоянието му (човекът страдал от псориазис), той решава, че няма да ги продава, а ще подарява на всеки, който е в нужда и проявява желание да се подложи на такъв тип алтернативно лечение. 

Важно е обаче, ако идеята ви спечели, да вземете своите знахари от сигурен източник, който вече е изпробвал действието им. Да не забравяме, че съществуват близо 16 000 вида бръмбари, които много приличат на този – дори домашните гъгрици. А такава грешка със сигурност не е приятна...





Бръмбарът знахар е от насекомите, при които има пълна метаморфоза. Жизненият му цикъл включва етапите: яйце, ларва (нарастването минава през 3 линеения), какавида (неподвижна, не се храни) и възрастно (имаго).


Буболечки

преди закуска


Според здравословното състояние на конкретния човек се поглъщат различен брой знахарчета. Приемът е по един и същи начин - бръмбарите се изсипват в чаша и се заливат с два пръста айрян. Пият се сутрин на празен стомах, поне 30 минути преди закуската. След поглъщането може да се изпие още айрян или вода. Първия ден се пие един бръмбар, втория – два, и т.н. При леки заболявания като грип или просто за профилактика знахарят се пие прогресивно всеки ден, като след 30-ия ден започва обратно броене. Така цялата процедура продължава 60 дни.
При тежки заболявания като рак дори в напреднал стадий бръмбарът също се пие прогресивно всеки ден, но обратното броене започва чак след 70-ия. Лечението продължава 140 дни. 
Приемът може да се повтори след почивка от две седмици. Според Николай, докато употребявате знахаря, е абсолютно забранено да консумирате алкохол, добре е да спрете цигарите и кафето. Бръмбарът не бива да замества лекарства и приемът му трябва да е само като добавка към дадено лечение, а не като негов заместител!
С този текст целим не да им правим реклама! Бръмбарите не бива да заместват традиционното лечение, може да са дори опасни. Но големият интерес към тях по света е показателен, а и не бива да забравяме, че такива методи нерядко дават шанс на хора, за които традиционната медицина не може да направи нищо повече.
 


Още ацтеките

са ги употребявали



доц. д-р Борислав Георгиев,
eнтомолог в Националния природонаучен музей


Бръмбарът знахар (Ulomoides dermestoides) е представител на семейство Tenebrionidae (бръмбари мрачници). Той е космополитно разпространен вид, който се развива в складови хранителни продукти. С тях се хранят и ларвите, и възрастните. Достига дължина 5 мм и ширина 1,5 мм. Използва се в лабораторни експерименти, защото бързо се размножава. 
В България най-близък роднина му е брашненият бръмбар, чиято ларва е брашнен червей. У нас обаче не са правени проучвания дали насекомите имат лечебни свойства. 
Родината на бръмбара знахар е Източна Азия. По-рано този вид е бил известен като вредител по селскостопанските култури. До Латинска Америка стига през Европа - пренесен е от Германия в Парагвай, а от там в Аржентина. Има обаче информация, че е бил познат там много преди това, включително и като лечебно средство – още ацтеките го употребявали. И в Куба бръмбарът се използва за лечение отдавна.Отглежда се в Латинска Америка (Аржентина, Бразилия, Парагвай, Куба) от местни хора, които хранят с него домашните птици. Те забелязали, че ранени животни бързо оздравяват, след като са яли бръмбара. 
В Латинска Америка използват бръмбара знахар при алтернативно лечение на астма, паркинсон, диабет, псориазис, остеопороза, артрит, дерматит, ХИВ и най-вече рак. Има данни, че изпускано от него вещество действа обезболяващо. 
Бръмбарът знахар отделя феромони от коремните си жлези – цял комплекс химически вещества, някои имат защитна функция – да прогонват неприятелите. Вероятно точно те имат лечебни свойства. Една група от съставките на феромоните са бензохиноните, може би те имат най-важно значение за лечебното действие. 
Бръмбарът се яде жив точно за да се използват пълноценно веществата, които отделя за защита. Гълташ буболечката, тя изпуска веществото, поемат го стомашните власинки, то преминава в тънките черва и от тях – в кръвта, и се разпространява във всички органи. Количеството вещество е много малко, но най-вероятно е химически устойчиво и има силен ефект, щом действа. 
От 2001 г. има страница в интернет, която събира информация за неговите лечебни свойства. Различни хора разказват историите си как са се излекували или са подобрили състоянието си. Има и такива, които не са се излекували, но умирайки, не са чувствали болка. Информацията се разпространява бързо, по груби сметки само в Аржентина тези бръмбарчета се ползват от над 150 000 души.
За съжаление, науката е скептична към подобен род информация. Но дори и местните лекари са били принудени да насочат вниманието си към тях, когато виждат необяснимо подобрение на техни пациенти. Алтернативното лечение в никакъв случай не замества традиционната медицина. Напротив, то я допълва.

Още: www.dieminger.com/gorgojo 
www.zin.ru/animalia/coleoptera/rus/gorgojo.htm
5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“



.