Здраве

Омега-3 и здрави деца

Доброто старо рибено масло е незаменима профилактика и помощ срещу аутизъм, дислексия и други сериозни детски проблеми

Омега-3 и здрави деца
Най-прекият път да откриеш различен поглед към проблемите идва, когато се сблъскаш сам с тях, с цялата им сила и сложност. Такава е и историята на лекарката Милена Коцева. Когато разбира, че малкият ѝ син е различен от другите, тя посвещава много време и усилия да проучи проблема. И открива за себе си нещо, което по света е популярен факт, но у нас все още не се знае добре дори от лекарите: че качественото рибено масло може да предотврати или облекчи редица проблеми.
„Почувствах се много объркана, не знаех какво да направя. Излизаш от референтната клиника, оставаш на улицата и просто се чудиш: сега накъде? Никой не ти дава пътя..." – емоционално започва разказа си д-р Милена Коцева. Това ѝ се случва преди 6 г., малко по-рано лекарката е забелязала, че нейният двегодишен син има специфични психологически нужди, и се обръща към специалисти. Следва серия от изследвания, преди да се озове в безизходица. Единствените препоръки, които получава, са, че трябва да намери логопед и детски психолог.

Рибено масло

Д-р Коцева обаче има достатъчно медицински опит и решава да се зарови сериозно в темата. Преди това 5 г. е специализирала акушерство и гинекология, дълго време е работила като медицински представител и експерт по лекарствената безопасност. Оказва се, че на български има учудващо малко информация за проблемите на децата със специфични психологични нужди от целия спектър – с дефицит на вниманието, или хиперактивност, различни форми на аутизъм, дислексия, диспраксия (състояние, в което моторната система не е достатъчно развита).
„Това не ги прави нито глупави, нито по-малко талантливи, просто имат нужда от специални условия на отглеждане и работа с тях, за да бъдат пълноценни граждани. За съжаление, у нас много малко се работи за подкрепа на родителите и на децата", казва д-р Коцева. 
Тя прочита хиляди страници. Едно обаче ѝ прави особено впечатление – че колкото и различни да са източниците на съвети по темата, почти всички са обединени от едно: на първо място като превенция и помощ се препоръчва рибеното масло.

Биохимия

У нас много рядко причината за този спектър от състояния се търси в биохимията на организма. Например на Запад отдавна се знае, че при тези деца, както и при хората с психични страдания като депресия, шизофрения и други, се наблюдава дисбаланс в микроелементите мед и цинк, при някои се срещат и високи нива на тежки метали. Още по-разпространен обаче е друг проблем, недостигът на ключови вещества – структурен елемент на мозъчните клетки: толкова споменаваните омега-3 мастни киселини.
„Във всяка от школите, които проучвах, пишеше на първо място като фактор приема на качествено рибено масло. Нещо толкова просто, а никой не ти го казва ", допълва лекарката.


Д-р Милена Коцева е винаги насреща да сподели събрания опит с други родители на деца с такъв тип проблеми.

Омега-3 и респективно рибеното масло, най-богато на ценните мазнини, са задължителни, защото осигуряват структурните елементи на мозъчните клетки, при положение че детският мозък расте най-много в последните месеци от бременността и през първите 2-3 години от живота.

От Норвегия

Това решение обаче трябва да бъде допълнено и с най-разумния избор, става ясно на д-р Коцева, която продължавала да търси информация. Защото макар рибеното масло да е нещо, което поколения назад добре познават, всъщност то бива много различни видове, измежду които е важно да бъде подбран подходящият.
В случая на лекарката се оказва не толкова трудно, въпреки огромното разнообразие на такъв тип продукти на световния пазар има точно един, с който са правени клинични проучвания, свързани с децата с проблеми в развитието. Продуктът, избран от нея, е оценен в две независими клинични проучвания, скоро предстои да излязат позитивните резултати и от трето, на световния специалист проф. Феличе. Той е изследвал влиянието на продукта при деца със синдрома на Рет – много рядко заболяване, дълги години причислявано към тежките форми на аутизъм. От 80-те години става ясно, че то е генетично, среща се само при момичетата, като след втората им година, децата търпят сериозен регрес в двигателните и социокомуникативните си функции. Норвежкото рибено масло (Norwegian fish oil) е един от малкото фактори, които помагат за облекчаването на проблема.

По стъпка

Норвежкото рибено масло не се извлича от сьомга, а от дребни диви рибки! Колкото по-напред са в хранителната верига, толкова по-малко са натрупани в телата им замърсителите на океана - като тежки метали. По време на процеса на извличане се прави допълнително очистване, а всеки има достъп до официалния сертификат, показващ какво съдържа маслото. За разлика от други този продукт не се извлича от черен дроб, в този случай би бил богат на витамин D и витамин А и не би могъл да се взема непрекъснато. Подходящ е за непрекъсната употреба – препоръчва се поне по 2 пъти в годината по 3 месеца.
В началото лекарката поръчва от маслото за своето дете и среща сериозни трудности, защото трябва да ѝ го носят приятели от чужбина, да плаща немалко за доставки и да не е сигурна в резултатите. Защото маслото е без консерванти и губи качествата си, ако за повече от 24 часа бъде оставено при над 25 градуса.

Хомеостаза

Д-р Коцева се свързва с производителите, които започват директно да ѝ пращат от маслото. След като вижда сериозния напредък при своето дете, решава, че е време за следващата стъпка – да помогне и на други родители, изправени пред същия проблем, да имат достъп до полезните вещества. „Не смятах да се мятам с главата напред в някакъв маркетинг, защото, за да закупиш количества, трябва да инвестираш. Затова проведох дълъг диалог с производителите и стигнахме до приемливо ценово ниво за качествен продукт. И вместо да минава през складове и аптеки, което освен допълнително оскъпяване поставя и въпроси за правилното съхранение, реших да го разпространявам единствено онлайн", спомня си лекарката. Така вече от няколко години чрез сайта „Хомеостаза" с нея се свързват хора в подобна ситуация.
Хомеостазата е състояние на баланс на организма, а рибеното масло би могло да помогне в тази посока на много хора, които дори не подозират, смята д-р Коцева. Казва, че е създала сайта не с цел да продава, а да носи чрез него ценна информация, да предава на разбираем език научни изследвания. „Много често се спекулира с нуждите на хората, с болката. Когато човек няма базата данни, която на мен ми е дадена от университета, е невъзможно да се ориентира в морето от информация. Така просто споделям своя опит с чиста душа", разказва тя.
Важно е, когато диагнозата е поставена, да се направи внимателно биохимично изследване, което да включва най-важните хормони и микроелементи, соли и някои витамини като В12 или В6, защото то може да покаже пътя към лечението. „В доста посоки трябва да се погледне, да се види има ли патология, или не", казва д-р Коцева. Например напоследък се говори все повече за връзка между чревните проблеми и мозъчното здраве. Според нея макар че проблемът е комплексен, рибеното масло е незаобиколимата основа на биохимичната терапия.

Рибени тайни 

Според Европейската агенция по безопасност на храните човек може да приема до 5 г омега-3, без това да навреди на здравето му. Става дума за много сериозно количество, което трудно може да бъде превишено с хранителни добавки, казва лекарката.
„Колкото по-малко е едно дете, толкова повече има нужда от омега-3, защото мозъкът расте и се развива. Около 2000-2500 мг дневно носи само ползи", убедена е тя. „Става дума не за толкова рибено масло, а за активната субстанция. В 5 мл от сиропната форма на Норвежкото рибено масло се съдържат 1215 мг омега-3. Моята препоръка за деца с проблеми в развитието е поне в началото да се приемат 10 мл дневно 3 до 6 месеца - по 2400 мг. Капсулите съдържат 515 мг, спокойно може да се вземат до 6, а стандартната доза е 2."

Преди проблема

Най-важно според нея обаче е да се акцентира върху превенцията. „Когато разговарям с бременните, те са скептични и това е разбираемо, те вярват на акушер-гинеколога си. Така и трябва да бъде. Ето защо смятам, че най-важна е ролята на лекарите, които да дават правилните съвети – че бременните е абсолютно необходимо да вземат омега-3 и то по 2000-3000 мг. Като стандартно завършил лекар, никой не ме е учил на тези неща. Тръгвайки от детското здраве, започнах да се ровя и разбрах как с нещо простичко, абсолютно безвредно, да помогнеш на човека. Това може да реши голяма част от проблемите, преди още да се е стигнало до тях", допълва д-р Коцева. „Всъщност всяко хронично страдание – например метаболитно, чернодробно или сърдечносъдово, е свързано с различно тежък възпалителен процес. Това възпаление най-често е свързано с начина ни живот и на хранене". И по-конкретно – със споменатите толкова пъти омега-3. 
Тя вярва, че след като веднъж се е докоснала до ползите от това познато ни вещество, е редно да ги предава нататък. А това, което ѝ вдъхва допълнителна сила, е непрекъснато подобряващото се състояние на нейния син... 

За поръчка на Норвежко рибено масло и въпроси към д-р Коцева:
www.homeostaza.bg 
contact@homeostaza.bg 
тел.: 0884 625 972, 0887 931 515


ТРУДНИЯТ БАЛАНС

В случая с омега-3 по-скоро не става дума за твърде ниските им нива в организма, а за правилния баланс. Идеалното съотношение в тялото ни между омега-3 и техните близки, но и доста различни роднини – омега-6 мастни киселини, е между 1:1 и 1:4. Ако първите се съдържат най-вече в рибата и морските продукти, вторите ги има в повечето промишлено използвани мазнини, дори олиото. Омега-6 също имат своята роля, но в нашето ежедневие са в прекалено сериозни количества и водят до възпалителни процеси. Някога, при режима на хранене на нашите предци, е имало своеобразен баланс, но днес според американската агенция за храни и лекарства съотношението между приеманите с храната омега-3 и омега-6 е 1:30! За Европа данните са 1:16, у нас изследвания не са правени, но няма причина да се отличаваме от тенденциите, смята лекарката.
Вторият мозък Здраве

Вторият мозък

Всяко хранене има пряк ефект върху производството на химични сигнали в мозъка

Магазин за радост Здраве

Магазин за радост

Запознайте се с младите ентусиасти от Joy Day и разберете защо здравословно е равно на вкусно

Епидемията хашимото Здраве

Епидемията хашимото

Болестите на щитовидната жлеза стават все по-чести, основна причина е храната

От камила мляко Здраве

От камила мляко

Екзотичната напитка е силен имуностимулатор, съюзник в битката с диабета, ротавирусите и аутизма

Ария за арника Здраве

Ария за арника

Натурална грижа за здрава кожа и спортен тонус

Професионална грижа за зъбите Здраве

Професионална грижа за зъбите

SPLAT - иновативната марка продукти за орална хигиена с активни субстанции от природата

Как да съблечем рака Здраве

Как да съблечем рака

Нова теория за трофобластните клетки дава надежда за успешно лечение на онкологичните заболявания

Благотворителна вечеря в помощ на двойки с репродуктивни проблеми Здраве

Благотворителна вечеря в помощ на двойки с репродуктивни проблеми

Всяка шеста двойка се сблъсква с трудности в зачеването, сочат последните проучвания у нас

Запознайте се с детето, което никога не е хапвало захар Здраве

Запознайте се с детето, което никога не е хапвало захар

Грейс не консумира и зърнени, и млечни продукти, както и преработена храна

Погледнете не към учителя, а към урока - I Здраве

Погледнете не към учителя, а към урока - I

Много болести идват от погрешната мисъл, че някой ви източва енергията, а се блокирате самите вие

Пролет е. Време за детокс Здраве

Пролет е. Време за детокс

Как да изхвърлим отровите от телата и умовете си

Кожата и добрите мазнини Здраве

Кожата и добрите мазнини

Само правилната комбинация от мастни киселини може да осигури здрава кожа. Ето защо е важен разумният избор

Бреза за здраве Здраве

Бреза за здраве

Маслото побеждава целулита, а активният сок пречиства тялото. Предлага ги фирма, създадена от Рудолф Щайнер

Нашата лечебна армада Здраве

Нашата лечебна армада

Правилното хранене може да отгледа добри микроорганизми в тялото, които лекуват и ни предпазват дори от генетични болести

Силата в нашите длани Здраве

Силата в нашите длани

Как да подобрим енергийните свойства на водата