Здраве

Излекувах диабет тип 2 за 16 дни!

Или как да накарате рецептора за инсулин да заработи отново

Цанко Сагов
Цанко Сагов
Ганета Сагова

Диабет тип 2. Поставиха тази диагноза на баща ми Цанко Сагов толкова отдавна, че даже не помним кога точно се е случило, преди 25 или дори 30 години. За да държи нивата на кръвната си захар в норма, както всички диабетици, татко избягваше сладки храни, всяка сутрин и вечер пиеше лекарства. С годините дозата им се увеличаваше, за да може да действа до момента, в който химията стана безсилна. Тогава според медицината трябваше да премине на  инсулинови инжекции.


Диабетът върви ръка за ръка със затлъстяване, тъй като хората с тази болест са непрекъснато гладни и с високо кръвно. А тези три фактора накуп водят до инсулт и инфаркт. Точно това се случи и с баща ми – премина през 3 инсулта и един инфаркт (последният само преди 6 месеца) с нелеки последствия.

Заради захарната си болест страдаше и от диабетна полиневропатия, което ще рече, че няма достатъчно оросяване на краката. Чувстваше ги непрекъснато изтръпнали и студени... което е най-малката болка. Защото с напредване на диабета се стига и до ампутации на крайници, а понякога  - до слепота.


Ефектът на махалото

Но тази история е с хепиенд. През януари баща ми прочете темата на броя - за здравословното хранене, и пожела да се включи в холистичната програма на „Вита Рама". И така аз, съпругът ми и татко отидохме в Пампорово, където следвахме режим на хранене: без месо, без млечни изделия, без яйца, без никаква мазнина. (И разбира се: без рафинирани брашна, захар, консерванти... и с много малко сол.) 

За човек, който 76 години се е хранил, без почти да се лишава от нищо, този режим се оказа прекалено строг. Баща ми мърмореше, а след като програмата свърши, си замина за родната Стара Загора, където реши, че трябва да похапне всичко онова, което цяла седмица му беше забранявано...
Организмът му реагира мигновено: бастунът се завърна в живота му, след това лявата му ръка стана леденостудена... А кръвната захар? Стигна 20,2 единици. На следващия ден вместо да падне, след включване на трето, изключително ново и скъпо лекарство, захарта му стигна 23 единици! Трябваше да го приемат в болница и да започнат да му бият инсулин.


Спирате лекарствата!

Но той избра да повярва на Списание 8 - че с растителна и безмазнинна храна можеш да излекуваш диабет! Логиката е лесна за разбиране - според Слави Славов от „Вита Рама" стандартният начин на хранене включва прекалено много мазнина, при това обработена, което я прави канцерогенна. Тя обвива клетките и рецепторът за инсулин не може да се свърже с хормона. Ето защо мазнината трябва да се махне. Как? С диета без мазнини – без олио, зехтин, масло, месо, мляко, сирене, яйца. Дори без ядки и авокадо. Те също са в забранителния списък в първоначалния детоксикиращ период!

Слави Славов от "Вита Рама" ще бъде лектор на „Списание 8 НА ЖИВО“ на 11.02.2018 г. Вижте повече за събитието тук.

И така, татко започна поста, обеща да бъде сериозен и си удържа на думата. Още на третия ден захарта му падна на 13 единици! Междувременно, по настояване на Слави Славов направихме изследване за В12, хомоцистин и витамин Д. Баща ми имаше недостиг на В12, независимо че яде месо, и хомоцистинът му беше много висок. А това е една от причините мазнината да обвива клетките.

Така към диетата нутриционистът добави витамини и ензими, включително липазин, който спомага за разграждането на мазнините. На 16-ия ден захарта му вече беше 5,2!

Обадих се на Слави, за да го попитам дали татко да намали лекарствата за диабет. А той каза: „Спирате ги! През следващите дни захарта ще се вдигне малко, след това отново ще се върне на нормалните нива". Не можех да повярвам.


Нищо ново под слънцето

Спряхме медикаментите. Кръвната захар се покачи до 8 за два дни, след което падна в норма. След десетилетия на лекарства, само за 16 дни баща ми нямаше диабет?!

Върна се в Стара Загора. Понякога си хапва храни от „забранителния списък", но е внимателен. Захарта му е в норма, не пие никакви хапове за диабет. А днес ме попита кога ще отидем на доктор, за да намалим и другите лекарства, които взема заради инфаркта.

Оказва се, че науката знае за силата на растителната диета още от 30-те години на миналия век, казва д-р Майкъл Грегър във видео „Как да не умрем от диабет". Д-р Грегър е практикуващ специалист по клинична диетология, автор на световния бестселър „Как да не умреш", в който се обяснява лечебната сила на веганското хранене.

Д-р Грегър цитира проучване на Джеймс Андерсън и Кайлийн Уорд, според което половината диабетиците, преминали на растителна диета за 16 дни, са спрели инсулина си изцяло! Тук става дума за хора, които са имали диабет повече от 20 години, и не са били на лекарства, а са инжектирали по 20 единици инсулин на ден!

Майкъл Грегър цитира и друго проучване според което тези, които ядат много животински протеин, имат 73 пъти по-висок риск от смърт от диабет! А тези, които избират „всичко в умерени количества" имат 23 пъти по-висок риск от смърт вследствие на диабет!

Растителното хранене прави чудеса в буквалния смисъл на думата. Познавам хора, които са в трайна ремисия от много тежки болести, благодарение на лечебните диети на „Вита Рама". Стотици научни доклади също доказват този факт. Изгледайте филма „Вилица срещу скалпел" и лекциите на д-р Майкъл Грегър, които доброволци са превели и на български (в сайта на Списание 8, на nalazvai.com и nutritionfacts.org). Потърсете книгата „Китайското проучване"! Забравете всичко, което някога са ви обяснявали за болестите! На прага сме на хранителна революция! Тя ще ни избави от болести, които цял живот сме си мислели, че са нелечими, ще бъдем здрави и жизнени дълги години напред.

Материалът е публикуван в брой 2/2017 на Списание 8.
Подари на тялото си вълшебство Здраве

Подари на тялото си вълшебство

Център „Чакра“ ще получите автентичен аюрведа йога масаж от най-добрите терапевти лечители

Витамин C за здраве и младост Здраве

Витамин C за здраве и младост

Аскорбиновата киселина предпазва от множество заболявания, а липсата ù причинява сериозни проблеми

Следпразнично прочистване - освободи се от натрупаното Здраве

Следпразнично прочистване - освободи се от натрупаното

Лек и приятен режим за изчистване през зимните месеци

Гуру Йоги Тан: Самонаблюдение срещу бърнаут! Здраве

Гуру Йоги Тан: Самонаблюдение срещу бърнаут!

Съветите на будисткият тантра учител гуру Йоги Тан как да се справим с бърнаута

12 съвета за оптимална имунна система Здраве

12 съвета за оптимална имунна система

Как да запазим здравето и добрата си кондиция в рисковите зимни месеци

Периодичното гладуване – подходящо ли е при подготовка за бременност? Здраве

Периодичното гладуване – подходящо ли е при подготовка за бременност?

Безспорно методът е подходящ за изчистване и редукция на теглото, но пък може би не е толкова полезен за яйцеклетките. Ето защо:

„Чакра Фитолек” - чай за тялото и душата Здраве

„Чакра Фитолек” - чай за тялото и душата

Серия билкови чайове, посветени на чакрите, с които да обгрижваме едновременно тялото и душата си

От фермата право на масата Здраве

От фермата право на масата

Платформа предлага бърза доставка на чиста храна от малки производители директно до твоя дом

Духът на бутилката Здраве

Духът на бутилката

Продуктите на Flaška преструктурират водата и я правят здравословна като изворната

Защо е важно да знаем причината за заболяването си и как да я премахнем? Здраве

Защо е важно да знаем причината за заболяването си и как да я премахнем?

От хиляди години да бъдеш лечител е означавало да помогнеш с натурални средства на човека да възстанови напълно тялото си

Екипът на Лечебен център Vita Rama Ви очаква! Здраве

Екипът на Лечебен център Vita Rama Ви очаква!

Запишете се за предстоящите ни здравословни програми през януари в Пампорово

Диетологът Георги Славов за храненето на българите Здраве

Диетологът Георги Славов за храненето на българите

Георги Славов е специалист – диетолог по лечебно хранене и създател на лечебна система Vita Rama

Зима без грип Здраве

Зима без грип

Тайната е в хладилника! Правилна храна плюс комбинация от витамини и минерали гони вирусите далеч

Коледните празници са кошмар за черния дроб Здраве

Коледните празници са кошмар за черния дроб

Големите количества храна и алкохол го пренатоварват и той започва да се затруднява

Боси в тревата, с поглед към водата и с благослов към небесата Здраве

Боси в тревата, с поглед към водата и с благослов към небесата

Интервю с проф. Връбка Орбецова на Драгомира Иванова специално за Списание 8

Лечение без ограничение Здраве

Лечение без ограничение

ВРЕМЕ E ЗА ТЕЛЕМЕДИЦИНАТА: Чичо доктор вече е само на един клик разстояние

*