Подкрепете ни!




НаукаГеорги Караманев / 16 октомври 2015

За българската кирилица!

Продължаваме кампанията за популяризирането ѝ. Дайте шанс на нашите изящни букви


Кампанията на Списание 8 за популяризиране на българската кирилица продължава!

Актуално по темата:
- Проектът „Да възродим българската кирилица!" бе номиниран в реномираната кампания на приятелите ни от Радио FM+ „Будител на годината" (още за нея - вижте тук).

- Най-долу ще намерите всички безплатно разпространявани шрифтове със стандартите на българската кирилица, за които имаме информация (ако можете да допълните списъка - пишете ни!).  

- Изпратихме писма до всички отговорни институции, проведохме поредица от срещи и продължаваме да настояваме институциите да вземат отношение, да работят за популяризирането на българската кирилица, за въвеждането ѝ като стандарт в учебниците поне на най-малките, за създаването на повече шрифтове.

- Не спираме да следим новините по темата - очаквайте тук следващите актуални информации.

Те са навсякъде около нас. Буквите ни правят това, което сме. Независимо дали подредени в книга от магическото въображение на любим писател, написани на улична табела, на банкнотата, която подаваме в супермаркета, или накаканизани с емотикони в сърцераздирателен чат. Буквите са част от нас и живота ни, а рядко се замисляме за тях. Каква е скритата им символика? Какво значение има външният им вид за възприемането на текста? А как те могат да допълнят общото излъчване? 

Кирилицата се ползва от над 360 милиона души. Но българската ѝ форма в наше време страда от много сериозен проблем, за който малцина извън средите на графичния дизайн подозират. Оказва се, че българската кирилица днес трудно получава нужното уважение.

Всичко това ви представихме в брой 5/2015 г. на Списание 8! Изключително подробният материал бе реализиран съвместно с Националната художествена академия. За цялостното представяне помогнаха многобройните разнолики букви, които изпъстряха този брой на Списание 8 - събрахме повече от 30 различни шрифта на 17 автора. 

Пъстри и съвършени като звездите на небето са буквите на българската кирилица. Богатият „коктейл" от шрифтове в броя бе любезно и безвъзмездно предоставен от авторите им. Всяка от темите бе с различен шрифт, носещ своя красота и излъчване. Това, което ги обединяваше, беше, че са издържани в българските форми на кирилицата. 

Когато страната ни бе приета за член на Европейския съюз, кирилицата зае почетното си и заслужено място редом с другите две официални азбуки на обединението – латиницата и гръцките букви. И колкото това е повод за гордост... толкова е и за замисляне. Защото всъщност азбуката, която бе включена, не е българската форма на кирилица! Избраните начертания са съобразени с наложилия се руски стандарт, а българският има сериозни предимства, що се отнася до четивността, естетиката, цялостната концепция. Не на последно място, въпросът е до голяма степен и на национална идентичност.

Колкото повече хора научат за проблема и го приемат присърце, толкова по-голяма е вероятността институциите също да го разберат по същество и да запретнат ръкави. 
Каузата си струва! 



В доминиращата сега в компютрите, а и печатните издания, форма на нашата азбука малките или редовни букви са почти изцяло умалена версия на главните. Всъщност разликите са доста сериозни. В нашия вариант само 10 редовни букви са с еднаква форма с главните – „л", „м", „н", „о", „с", „х" „ч", „ъ", „ь" и „я". В руския е обратното, само 6 малки букви се различават графично от главните - „а", „б", „е", „р" „у" и „ф". Една от първите разлики, които се забелязват, е еволюцията по отношение на буквата „т", която при нас е в характерния си за ръкописите вариант. 



Най-сериозното различие е, че в съвременната българска форма е постигнато ясно разграничение между формите на главните и малките букви. Важен елемент от това е, на езика на специалистите, че съществуват горни и долни дължини на малките букви. Тя отразява принципите, процесите и логиката в историята и еволюцията на латиницата. Затова един от водещите изследователи – проф. Владислав Паскалев, я определя като „развита" или „зряла" форма на кирилицата. 

При руската кирилица шрифтовата картина е по-еднообразна, в нашия случай е значително по-динамична и естетична. Очевидно е, че българската кирилица има много по-голямо богатство на формите, което дава възможност на окото да разпознава по-лесно и бързо думите.



Стигаме до днешната графична шизофрения – край нас всеки ден се въртят както руски стандарт на кирилицата, така и български. А това, дори и да не го усещаме, затруднява възприятията. В много издания двата варианта дори вървят успоредно, а това определено създава неудобства.

„Към днешна дата, независимо от историческите предпоставки, живеем в двойствена реалност – ползваме и двата типа кирилица. Без да избираме кое е по-добро, единствено искаме да кажем: „Абе, вие знаете ли, че има и български вариант? Ако не знаете, разберете! И второ: Ако смятате, че за вас българското е по-важно, ползвайте го. Това е всичко", казва графичният дизайнер Борил Караиванов.

А за да се случи промяната и навлизането на повече български букви, нещата са в ръцете на специалистите. Те обаче се нуждаят от подкрепа – държавна и обществена. „Целта е ясна – у нас да навлязат повече шрифтове за широка употреба с българска кирилица. Уж има голямо многообразие при избора, а точно тези са изключително малко", смята художникът и автор на шрифтове Кирил Златков.

Уви, за момента липсата на достатъчен избор на българска кирилица все още създава трудности. Все пак – тя има къде да се види, на нея се отпечатват някои издания. И тук е редно да ви кажем, че още от първия си брой Списание 8 използва единствено шрифтове, издържани в правилата на българската кирилица – приемаме темата присърце и лично сме се убедили в предимствата на този избор. Скоро ще бъде технически възможно и сайтът ни да премине към този стандарт, който смятаме за красив, издържан и смислен. Надяваме се, че вече и вие сте в списъка с привърженици на тази идея...

Списък на шрифтовете с българска кирилица, които се разпространяват свободно към момента:









Откриха водна пара на планетата Смертриос Наука

Откриха водна пара на планетата Смертриос

HD 149026 е най-горещата екзопланета, позната на астрономите

Гъбичните патогени мутират опасно, докато светът става все по-горещ Наука

Гъбичните патогени мутират опасно, докато светът става все по-горещ

Гъбичните инфекции вече причиняват около 3,75 милиона смъртни случая годишно

Отгледана е кожа за роботи от човешки клетки Наука

Отгледана е кожа за роботи от човешки клетки

Хуманоидните апарати вече ще могат да се усмихват и да имитират емоции

Център за оцеляване е открит в човешкия мозък Наука

Център за оцеляване е открит в човешкия мозък

„Бий се или бягай“ се решава в хипоталамуса

В момента Земята технически не обикаля около Слънцето Наука

В момента Земята технически не обикаля около Слънцето

Без паника, нямаме новина, просто уточнение

Земята току-що получи съобщение с лазерен лъч от 16 милиона километра Наука

Земята току-що получи съобщение с лазерен лъч от 16 милиона километра

Двоичният код е тест и пристига от космическия кораб на НАСА „Психе“

Един чуден часовник разтърси научния свят Наука

Един чуден часовник разтърси научния свят

Изостава с една секунда на 40 млрд. години

Времето всъщност е една голяма илюзия, казват квантовите физици Наука

Времето всъщност е една голяма илюзия, казват квантовите физици

Ами ако това е просто концепция, която съществува в ума ви?

Земята се чува в 75 звездни системи Наука

Земята се чува в 75 звездни системи

Лунен модул показа как извънземните могат да ни намерят

Магнитното поле на Слънцето се обръща Наука

Магнитното поле на Слънцето се обръща

Това явление ще има благоприятен ефект върху Земята

Масивен обект ще се разбие в Млечния път Наука

Масивен обект ще се разбие в Млечния път

Дебелината на вътрешната и външната част на галактиката ни е различна, учените не знаят защо

Първият в света прозрачен пластмасов черепен имплант отваря прозорец към човешкия мозък Наука

Първият в света прозрачен пластмасов черепен имплант отваря прозорец към човешкия мозък

Докато трае операцията пациентът решава пъзел и свири на китара

Изкуствен интелект превежда кучешки лай Наука

Изкуствен интелект превежда кучешки лай

С помощта на ИИ учени учени разграничат игривите от агресивните звуци

Китай достига тъмната страна на Луната Наука

Китай достига тъмната страна на Луната

Безпилотна сонда кацна на естествения ни спътник за историческа мисия

До 2030 г. из телата ни ще бродят наноботи Наука

До 2030 г. из телата ни ще бродят наноботи

Учените вярват, че след 10 години те ще ни пазят от болести, ще предават мислите ни към облак и ще ни помогнат да живеем дълго