Подкрепете ни!
НаукаНеда Антонова / 23 ноември 2015

Мила ми Венето...

Защо любовта между младия Ботев и разведената жена с дете на ръце е една от най-трогателните истории в българския летопис

Неда Антонова умее да показва в магична светлина, в пълнокръвен лик некоронованите все още със заслужен ореол светици от българското минало. През 2014 г. книгата ѝ Царица Елеонора Българска"бе отличена с наградата „Николай Хайтов" , а „Съвършената" за Преподобна Стойна се превърна в бестселър. Преди дни излезе от печат „Неговата любима", посветена на Венета – съпругата на Христо Ботев, с която завършва трилогията „Възкресените". След като Неда разказа на страниците ни за първите си две героини (в броевете 6 и 8/2015 г.), дойде време да ни представи непознатата житейска спътница на великия поет и революционер.


Той живее с нея 10 месеца, тя живее с него 43 години – до самата си смърт. Има такава любов: самодостатъчна по своята природа, тя не се нуждае от подхранване и всекидневно доказване чрез присъствие, думи и жестове. Тя съществува, защото в нея вярват. Любов, подобна на Бог.

Двамата са връстници. Ботев се ражда в една от стаите на калоферското училище, където временно живее семейството на Ботьо Петков – учител, руски възпитаник, преводач; Венета произхожда от богатото семейство на търновския търговец чорбаджи Стоян Визирев. Майката на Христо е първа братовчедка, а доста по-късно и икономка на най-богатия човек в Румъния - Евлоги Георгиев. Братът на Венетината майка – владиката Панарет Рашев, живее в Букурещ и е духовен пастир на българите отвъд Дунава.

Паралели

На петнайсет години Христо е изпратен да учи в одеската Втора гимназия като стипендиант на руското правителство. Същата година Венета за пръв път – на сватбата на сестра си – се хваща на моминско хоро: в онези времена това се смятало за нещо като представяне в обществото. 


Димитър, Венета и Иванка в Женева, април 1892 г.

Докато той, вместо да ходи на училище, по цял ден седи в библиотеката „Юрий Венелин", чете Тургенев и Чернишевски, пише първите си стихове и „занемарява училището", тя се учи да шета, да посреща гости, да крои и шие на ръка с толкова ситен бод, като че тегелът е изминат на машина.

Седемнайсетгодишни: Христо е изключен от гимназията като „скандалист", а Венета е омъжена за сарафина Дончо Петров, „мъж, макар гръмлив и на години, но прибран и не се мае по кръчмите".

Следващите пет години – до 1869-а, Ботев пребивава на много места: учител в Задунаевка и за кратко в Калофер (където се влюбва в учителката и руска възпитаничка Парашкева Шушулова), хъш в Браила, актьор в трупата на Добри Войников, побойник, временен курсист в Букурещкото медицинско училище, приятел на Левски, отново учител, но вече в Александрия…
През тези години Венета слугува на мъжа си, стои права „диван чапраз", докато той вечеря, та, реши ли да посегне я за чаша, я за солница, тя да „се сурне и да му я подаде". Неделя вечер мие краката на сарафина, а когато свенливо му съобщава, че ще имат дете, той – след миенето – я кара да потопи лицето си в мръсната вода, та бебето да прилича на него. Не говори с жена си, не я има за човек, „а река ли, майко, да го нещо попитам по неговите работи, той изръмжава да си гледам там тенджерите".

Пристанала

Хиляда осемстотин шейсет и девета. Венета иска от майка си прошка и малко пари, взема сина Димитър и тайно от мъжа си заминава за Букурещ – „слугиня ще стана на вуйчо, за всичко ще му угаждам, само и само да спася детето си". В това време Ботев все още се мае ту като даскал в Измаил, ту като издател на „Дума на българските емигранти". Там помества стихотворението „Пристанала", посветено на красивата и богата Мина (Мария) Горан Пулиева, студентка в пражкото девическо училище по музика и „философска словесност". Макар после да се сгодява за котленския търговец Петър Огнянов, Мария три години отлага сватбата и се решава да обяви датата на събитието едва когато научава, че Ботев се е оженил. (Разликата във възрастта на децата им Иванка Ботева и Сава Огнянов – да, големият български артист! – е само месец. Те след време се срещат, влюбват се, той иска ръката ѝ, но…)

Мария се превръща в кошмара на Венета и това трае почти до последните дни на Ботевата съпруга. Почти! Защото тази изключителна жена накрая успява сама да постигне онова, което съдбата ѝ е отказала.

Още много от увлекателния разказ на Неда Антонова за голямата любов между Ботев и Венета, за съдбата на тази забележителна жена след смъртта на поета, четете в ноемврийския брой на Списание 8!

Нова версия за потъмняването на Бетелгейзе Наука

Нова версия за потъмняването на Бетелгейзе

Гигантски звездни петна са причината за намалената светимост на червения свръхгигант

Плоските петна на Титан може да са пресъхнали древни езера Наука

Плоските петна на Титан може да са пресъхнали древни езера

Нова теория за най-големия спътник на газовия гигант може да разреши 20-годишна мистерия

Учени имат напредък в търсене на вечната младост Наука

Учени имат напредък в търсене на вечната младост

Кръвопреливането от по-млади донори не е решение

И Обединените арабски емирства с „надежда за Марс“ Наука

И Обединените арабски емирства с „надежда за Марс“

Целта на мисията е да открие кога и защо Марс и Земята са поели по различни еволюционни пътища

В Млечния път може да има 36 разумни цивилизации Наука

В Млечния път може да има 36 разумни цивилизации

Теоретично те би трябвало да изпращат радиосигнали поне 100 години

Хюстън, нямаме проблем! Наука

Хюстън, нямаме проблем!

Всичко за историческия полет на ракетата Crew Dragon

Сами ли сме в нашата Галактика? Наука

Сами ли сме в нашата Галактика?

Вероятността да има други цивилизации е огромна. Шансовете ни за контакт с тях обаче са минимални.

Илон Мъск планира да изпрати хора на Марс през 2024 г. Наука

Илон Мъск планира да изпрати хора на Марс през 2024 г.

Амбициозният предприемач започва колонизирането на Червената планета

Броени часове до първата пилотирана мисия на SpaceX Наука

Броени часове до първата пилотирана мисия на SpaceX

За пръв път компанията на Илон Мъск ще изстреля двама астронавти в космоса

Учени от Русия и Катар предлагат дронове за 5G мрежата Наука

Учени от Русия и Катар предлагат дронове за 5G мрежата

По-евтини са и по-ефективни от наземните базови станции

Зелени водорасли оцветиха Антарктида Наука

Зелени водорасли оцветиха Антарктида

Учените заговориха за „началото на нова екосистема“

За кого пее славеят до пълна изнемога? Наука

За кого пее славеят до пълна изнемога?

Почти половината от гласовитите мъжкари не успяват да привлекат своя любима

Първите следи на Хомо сапиенс в Европа са открити в пещерата „Бачо Киро” Наука

Първите следи на Хомо сапиенс в Европа са открити в пещерата „Бачо Киро"

Откритието доказва, че прачовеците са навлезли в Европа доста по-рано от известното досега