Наука

Руши се най-ранната и богата гробница от Римската империя

Спор за собствеността е на път да ни лиши от уникалния паметник край Нова Загора

снимки: Владимир Мачоков
 
Най-ранната и богатата гробница от територията на Римската империя е открита край Нова Загора от археолога Веселин Игнатов през 2008 г. Тя била изградена, още преди да бъде създадена римската провинция Тракия. Принадлежала е на местни тракийски аристократи, ако не и владетели, които са съдействали на Рим да установи политическата си власт по нашите земи. Археолозите алармират, че паметникът се руши и има опасност да го загубим завинаги. Причината е, че е оставен без грижа, докато държавни и местни институции се препират чия собственост е и си прехвърлят топката на отговорността. 

Калоян Праматаров, археолог, участвал в проучването, разказва за находката пред БНР:
„Източната могила край новозагорското село Караново е част от голям могилен некропол, който се състои от 25 могилни насипа и стотици плоски гробове, открит е в съседство със селище, което е съществувало между IV в. пр.Хр. и XIV век, и светилище на тракийския конник от Римската епоха. Археологическите проучвания през годините са предимно със спасителен характер поради иманярски намеси. Те разкриват изключително богати гробове от римската епоха с белези за романизация, които осветляват контактите между културния център Рим и периферията, която е тракийският свят. Находката от Караново е разкрита през 2008 г. от екип, оглавяван от археолога д-р Веселин Игнатов. Намереното надхвърля и най-смелите очаквания. Насипът достига височина 11 метра, диаметър 70 метра, насипван е от местното население в продължение на месеци. Разкрити са тракийска колесница, четириколка с богата украса с впрегатни коне и ловно куче, зидана гробница с кремация на тракийски аристократ и пищен гробен инвентар – керамични, стъклени, бронзови и сребърни съдове, накити и монети от благородни метали, осветителни тела, тоалетни принадлежности, два комплекта въоръжение. 

Специално внимание заслужава комплектът сребърни чаши от типа „Боскореале" - в цялата Римска империя са разкрити едва около 20 подобни съда. Себестойността му по последна оценка на Британския археологически музей надхвърля 1,8 млн. лири. 

Отгласът, който откритието има в световната научна общност, е много голям. В Нова Загора идват представители на специализирани институции и медии от целия свят. В консервацията на находките се включва Централен Римски музей – Майнц, начело с професор Маркос Шолц, който възкликва, че това е най-ранната и богата гробница, откривана на територията на Римската империя. 

Паметникът е и твърде ранен като датировка – от времето, преди да бъде създадена римската провинция Тракия. В случая става въпрос за местни тракийски аристократи, ако не и владетели (въпреки че владетелската хипотеза не е доказана), които са съдействали на Рим за установяването на новия политически строй по тези земи.“

Д-р Веселин Игнатов е човекът, който открива този обект от световно значение. Според него „сега състоянието му е плачевно. От 2014 г. не са предприемани никакви мерки за поддържането, консервацията и експонирането на обекта. Над него има само временни покрития. Паметникът се охранява от охранителна фирма. Но има големи пролуки, през които може да се влезе при експонираната гробница, колесница, има течове, пропада насип... На обекта всички по-атрактивни находки, които имат някаква стойност, са заменени с копия, а оригиналите се намират в музея в Нова Загора, където част от тях са реставрирани и консервирани, а други чакат да им дойде времето да бъдат почистени, консервирани и реставрирани. Всички находки са налице, нищо не липсва, дори и гвоздейче."

Какви са причините археологически паметник от световно значение да е в това състояние?

Според Калоян Праматаров „поддръжката на обекта е спряна през 2014 г. по решение на настоящия директор на регионален исторически музей в Нова Загора. В резултат състоянието на обекта е плачевно – могилата е започнала да се свлича, което ще доведе до цялостно разрушаване на наличните структури. Покривът тече, тъй като пластмасовото покритие е изгоряло от слънцето. Целият обект е покрит с пластмасови розови, сини и зелени легени. Отдавна са свършили 100-те хиляди лева, дадени от банка за проучвания, покритие от алуминий и пластмаса – сумата звучи внушително, но за проучване на такъв обект е недостатъчна."

Веселин Игнатов допълва, че съсипията е заради „липсата на поддръжка от вече 3 години – причините са административни."

В основата на безхаберието е война между институциите – общински и държавни, за това чия собственост е всъщност този археологически паметник: дали е държавна публична собственост, т.е. дали Министерството на културата трябва да се грижи за него, или е общинска собственост.

Според зам.кмета по културата на Нова Загора Светла Стоянова могилата е изключителна държавна собственост и каквито и действия да се предприемат за ремонти или укрепителни мерки, в крайна сметка решенията и действията са на културното министерство. Община Нова Загора няма право нито да финансира, нито да строи. До министерството на културата били пратени докладни още през 2016 г., на които нямало отговор. 

Новият областен управител на Сливен Чавдар Божурски обяснява, че могилата е категоризирана за архитектурна недвижима културна ценност от комисия на Министерството на културата (МК). За това трябва да бъде включена в регистър опис на имотите с предоставени права за управление на МК. Проблемът е, че липсва акт за публична държавна собственост, който следва да бъде изготвен от областния управител на област Сливен по искане на МК. Такова до момента не е направено. Пред БНР Божурски заяви, че поема ангажимента да инициира изготвянето на необходимия акт за публична държавна собственост и да бъдат предоставени правата за управление на Министерството на културата. 

Уляна Малеева, директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразително изкуство“ в Министерството на културата обясни пред БНР, че в министерството към момента не се открива акт за собственост на Източната могила, но съгласно протокол, който инспектората за опазване на културното наследство е правил при посещение на могилата, се казва, че такъв акт за публична държавна собственост има. Ако министерството трябва да си извади акт за управление на обекта, следва областният управител да издаде скица с имота, за да може МК да извади акт за собственост. Последна проверка от миналата година са установили  лошото състояние на могилата и са направили редица препоръки, включително, че трябва да се изготви цялостен нов проект за постоянното защитно покритие на гробния комплекс. 

Община Нова Загора пък трябва да направи постъпки пред МК за получаване на права за управление, стопанисване и ползване на обекта, тъй като фактически се грижи за обекта, както и за обслужване на туристическия поток.

Археологът Праматаров подчерта, че в името на това да бъде съхранен този култов паметник, се изискват най-бързо три неща. Първо, превръщането в публично достояние на това кой е отговорното лице за обекта, защото виждаме че отговорността е прехвърлена от МК на областния управител, а от него – на кмета на Нова Загора, от него - към директора на РИМ и от него - обратно към Министерството на културата. Второ, МК да назначи комисия от компетентни лица - музеолози, археолози, реставратори – и да състави проект за укрепването, консервацията и проучването на обекта. И трето – да се назначат специалисти и хора с нужния опит в регионалния исторически музей в Нова Загора, както и подновяването на археологическата дейност в един от най-богатите на културноисторическо наследство райони в страната. 

Веселин Игнатов като проучвател на обекта е и лично заинтересован от състоянието и проучването на този паметник, защото заедно с всички, които са работили по него, е бил на терена от тъмно до тъмно, само и само да се запазят структурите.
Гигантът отблизо Наука

Гигантът отблизо

Астрономическите явления от 8 май до 7 юни

„Букви“ на 7000 години Наука

„Букви“ на 7000 години

Вижте използваните от авторите източници към водещата тема на майския брой

Кан Тервел – Спасителят на Европа Наука

Кан Тервел – Спасителят на Европа

Отбелязваме 1300 години от победата на владетеля над арабите при Константинопол

Конференция за криптовалутите в София Наука

Конференция за криптовалутите в София

Идват водещи експерти от 6 държави

Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх Наука

Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх

Когато стигнеш до края на въжето, завържи възел и се дръж здраво

Единствено любовта дава смисъл на всички неща Наука

Единствено любовта дава смисъл на всички неща

Бъдете внимателни с всички и сурови със себе си

Дъжд от Лириди Наука

Дъжд от Лириди

Астрономическите явления от 8 април до 7 май

Не мисли, че има грешка - мисли как да я поправиш Наука

Не мисли, че има грешка - мисли как да я поправиш

Тайната на успеха е в умението да разбирам гледната точка на другите

Българче смята с лекота сложни математически задачи (ВИДЕО) Наука

Българче смята с лекота сложни математически задачи (ВИДЕО)

Благодарение на менталната аритметика децата се справят бързо с трудни задачи. Още за метода четете в новия брой на Списание 8

МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА: Еднопосочен билет до Марс Наука

МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА: Еднопосочен билет до Марс

Колонизацията на Червената планета звучи като сюжет на фантастичен филм, но за един човек и неговия екип това е недалечното бъдеще

Как изглеждат любимите ни храни, преди да стигнат до магазина Наука

Как изглеждат любимите ни храни, преди да стигнат до магазина

Знаете ли, че сусамът е цъфтящо растение, а от плода на кашуто се прави сладка напитка?

Жената е най-могъщото същество в света Наука

Жената е най-могъщото същество в света

Най-сигурният признак, по който може да се познае истинският мъдрец, е търпението

Бас Лансдорп: Към Марс тръгват хора с гена на изследователя Наука

Бас Лансдорп: Към Марс тръгват хора с гена на изследователя

Основателят на Mars One в специално интервю за Списание 8 дни преди да дойде в София!

Как ще живея без теб? Наука

Как ще живея без теб?

Просто повечето време няма да живееш...

Човекът амфибия Наука

Човекът амфибия

Ихтиандър е героят на Александър Беляев, който показа връзката между света под и над морското равнище