Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Сезонът на Персеидите

Астрономическите явления от 8 август до 7 септември

доц. Васил Умленски

Събитие на месеца

На 12 август е максимумът на обилния метеорния поток Персеиди, породен от кометата Суифт-Тътл. При благоприятни условия около тази дата  могат да се наблюдават до 100 метеора в час. Съзвездието Персей се вижда към североизток през втората половина на нощта, а преди разсъмване е високо към изток, почти в зенита. Срещите с Персеидите продължават до 24 август.


Слънцето

В началото на периода Слънцето изгрява в 6,26 и залязва в 20,38 ч. В края изгревът е две минути преди 7 ч, а залезът – десетина минути преди 20 ч. Денят намалява – от 14,12 часа в началото на периода до 12,53 в края. Гражданският полумрак (времето, през което може да се работи на открито без изкуствено осветление) е около половин час. На 10 август Слънцето преминава от съзвездието Рак в Лъв, а на 23 август в 1,20 ч излиза от знака на Лъва и навлиза в Дева.  


Луната

През периода най-близо до Земята (в перигей) нашият естествен спътник е на 18 август (366 127 км). Най-далече, на 404 305 км (в апогей), е на 30 август. Ето и фазите на Луната:
последна четвърт 15 август 0,22 - 14,35;
новолуние 21 август 6,02 - 20,14;
първа четвърт 29 август   14,27 -  –;
пълнолуние 6 септември 20,14 - 6,49.

Лунното „денонощие" е по-дълго от средното слънчево, затова на 29 август няма залез. Той е в 0,34 ч на 30-и.


Ярките звезди и планети 

Вечер: Към изток изгряват големите съзвездия Андромеда и Пегас. Яркият Алтаир от Орел е към югоизток. Другите две звезди от „летния триъгълник" – Вега от Лира и Денеб от Лебед – са високо към изток. Главата на Дракона и Херкулес са почти в зенита. Към запад е съзвездието Воловар с най-ярката звезда на северното небе – Арктур. Между Херкулес и Воловар е красивата, но трудно забележима Северна корона. 
Преди изгрев Слънце Андромеда и Пегас са високо към юг-югоизток. Към североизток е ярката Капела на Коларя. Околополюсните съзвездия Цефей и Касиопея са високо към север, Лебедът и Лира залязват към северозапад. 
Меркурий не е удобен за наблюдение, долното съединение е на 26 август. Венера е Зорница. В началото изгрява около 3 часа преди Слънцето, но периодът на видимост постепенно намалява. Марс не е удобен за наблюдение. Видим е след средата на август ниско към изток преди изгрев. На 15 август преминава от Рак в следващото зодиакално съзвездие – Лъв. Юпитер остава в съзвездието Девица. В началото на периода е видим ниско към запад до към 23 ч. Залезът обаче настъпва все по-рано и в началото на септември гигантът на Слънчевата система е над хоризонта само около час след залеза на Слънцето. Сатурн остава в тринадесетото зодиакално съзвездие – Змиеносец. След залез Слънце е ниско към юг. В началото на периода е над хоризонта докъм 2 ч, а в края – до полунощ. 

Пълно слънчево затъмнение
На 21 август Слънцето, Луната и Земята са наредени „в линия". Началото на пълното затъмнение е в 19,50 ч, максимумът – в 21,25 ч, а краят – в 23,02 ч. Ивицата на тоталитета пресича Тихия океан, Северна Америка и Атлантическия океан. Освен от споменатите океани като частично затъмнението ще може да се наблюдава от Северна и Южна Америка, източните райони на Русия и най-западната част на Европа.

Съединения на планетите с Луната
На 19 август близо до Луната е Венера, на 21-и – Марс и на 22-и – Меркурий. Съединението с Юпитер е на 25 август, а със Сатурн – на 30-и.

Метеорните потоци
През периода Земята пресича орбитите и на няколко по-слаби метеорни роя. На 17 август е максимумът на Капа-Сигнидите с радиант в Лебед (около 3 метеора в час). По-обилни са Алфа Ауригидите с радиант в съзвездието Колар (в края на август и началото на септември, към североизток през втората половина на нощта). Техният максимум (шест метеора в час) е на 31 август.
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Какво ще видим на небето

Астрономическите събития от 8 август до 7 септември повече »

Космос
 
 
0
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане