Подкрепете ни!
Любопитно11 май 2015

Кой е „Човекът, който разсмя смъртта“?

Моника Балаян разказва за Норман Казънс - създателя на смехотерапията


Преди броени дни и на български излезе дългоочакваният световен бестселър „Човекът, който разсмя смъртта" от Норман Казънс.Кой е Норман Казънс? 

Книгата ще помогне на хиляди да намерят пътя към своето здраве и да не се предават, когато попаднат в сложна ситуация. Това е истинската история на човек, победил болестта въпреки отчайващите прогнози. История, която вдъхновява със своята искреност и честност, със своето послание към хората. „Аз се научих да вярвам в способностите на човека – казва Норман Казънс. - Дори тогава, когато прогнозите изглеждат изключително безнадеждни." 

Историята му е неговият път към желаната цел. Затова тя ще е изключително полезна за всички, които искат да реализират мечтите си. Начинът, по който Казънс побеждава в неравната битка с болестта, е универсален за постигането на успех във всички сфери.  

Философията на Казънс го превръща в победител във всичко, с което се захване. През 1942 г. той става главен редактор на изданието за литературна критика Saturday review и е негов легендарен ръководител в продължение на 30 години. По феноменален начин успява да увеличи тиража над 30 пъти - от скромните 20 хиляди в началото, изданието става едно от най-успешните в САЩ с 650-660 хиляди продадени списания седмично през 1971 г.  

Този невероятен резултат се дължи най-вече на гражданската позиция на Казънс, който е яростен защитник на тезата САЩ и СССР да започнат незабавни преговори за ядрено разоръжаване. 

В началото на 60-те години светът е пред ядрена война заради Карибската криза. За да подпомогне трудния диалог между враждуващите страни, журналистът влиза в ролята на неофициален посланик. В разгара на Студената война той умело посредничи между Белия дом, Кремъл и Светия престол. В резултат на совалките му се стига до историческо споразумение, което постановява, че могат да се провеждат ядрени опити единствено под земята. По този начин ядреният конфликт е избегнат, а благодарение и на Казънс това става първият голям пробив в отношенията между САЩ и СССР. На практика той е човекът, помогнал на човечеството да се избегне трета световна война. 

Заради изключителната му роля на защитник на мира, американският президент Джон Кенеди и папата лично благодарят на Казънс. През 1963 г. той получава и престижната наградата за мир на името на Елинор Рузвелт. 

Неуморните му усилия за ядрено разоръжаване не остават незабелязани и от бащата на съвременната физика Алберт Айнщайн. Геният лично се обажда на Казънс, за да го покани в Принстънския университет да дискутират ползите от ядреното разоръжаване.

По-късно журналистът е поканен и като гост професор във Факултета по медицина към Калифорнийския университет, за да проучва различните биохимични процеси, които създават емоциите в човешкия организъм. Тезата на Казънс е, че именно в тях е ключът към пълното излекуване.

В резултат на тези изследвания и на собствения си опит в борбата с коварната болест, Казънс пише две книги, които стават истински бестселъри. 

Това е историята на човек, който печели всички битки в живота си. Това прави книгата настолна за всички, които искат да поемат отговорност за своето здраве, да имат действаща вяра в доброто и могъща воля за живот.

Историята, описана тук, е истинската причина за възникването на науката гелотология, която изучава въздействието на смеха върху здравето. Затова Норман Казънс завинаги ще бъде запомнен като „Човекът, който разсмя смъртта". 

Години след издаването на книгата може да се каже, че той е и човекът, спасил, въодушевил и помогнал не само на пациенти с различни заболявания, но е и човекът, насочил вниманието на медици от цял свят към едно ново лекуващо средство – смеха. 

Днес почти няма страна, в която доктори да не помагат на пациентите си да се разсмеят, за да победят в неравната битка с болестта.  

България също е част от този процес. С помощта на курс по смехотерапия се лекуват болести като захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, депресия, безплодие, високо кръвно налягане. Могат да се облекчат състоянията при тумори и кисти, да се преодоляват много сериозни заболявания. Книгата обогатява, повдига духа и предизвиква желание за действие. 

В нея авторът изследва такива актуални въпроси като дълголетието, ролята на хумора, какво точно представлява болката и др. Той доказва с различни примери, че организмът има всичко необходимо, за да се изцели сам.   

„Историята започна, когато реших, че дори най-опитните медицински експерти не знаят достатъчно, за да могат да осъдят човек на обездвижване и смърт. Надявам се, че оттук нататък лекарите ще бъдат изключително внимателни, когато говорят с пациентите си", казва Казънс. 
Стотици слонове умират мистериозно в Ботсвана Любопитно

Стотици слонове умират мистериозно в Ботсвана

Очевидци твърдят, че някои се разхождали в кръг, което е индикация за неврологично увреждане

Как да си върнем продуктивността от преди пандемията Любопитно

Как да си върнем продуктивността от преди пандемията

При режим „от вкъщи“ трябва да се преразгледат приоритетите и да се търси баланс между лично и служебно

Раница - изкуство: новата Kånken Art от Fjällräven Любопитно

Раница - изкуство: новата Kånken Art от Fjällräven

Лимитирана серия Kånken, с дизайн на художничката Моа Хофф, подпомага природата чрез инициативата на Fjällräven – Arctic Fox

На тази спирка никога няма да дойде автобус Любопитно

На тази спирка никога няма да дойде автобус

Въпреки това спирките-фантоми спасяват хора в Германия

Магическа картинка, която ще ви очарова Любопитно

Магическа картинка, която ще ви очарова

Просто трябва да спазите точните инструкции, за да „излъжете" окото

Стартираха продажбите на кучето-робот Спот Любопитно

Стартираха продажбите на кучето-робот Спот

Може да не е красавец, но пък прави невероятни неща

Богатите във Флоренция са с едни и същи фамилии през XV век и днес Любопитно

Богатите във Флоренция са с едни и същи фамилии през XV век и днес

25 поколения са минали, но големите данъкоплатци са си все тези

Пандемията сплотила американците, сочи анкета Любопитно

Пандемията сплотила американците, сочи анкета

Според анкетираните най-много невярна информация има в социалните медии

Бабите да не пускат своеволно снимки на внуците във фейсбук Любопитно

Бабите да не пускат своеволно снимки на внуците във фейсбук

50 евро на ден е глобата за нарушаване на регламента за личните данни на малолетен в Нидерландия

Откриха трудове на Нютон на латински в Корсика Любопитно

Откриха трудове на Нютон на латински в Корсика

За 3,7 млн. долара е продадено подобно издание през 2016 г.

Екипът на Google Chrome премахва понятието „черен списък“ Любопитно

Екипът на Google Chrome премахва понятието „черен списък“

Целта е да изчезнат дори фините прояви на расизъм в терминологията

Вглеждането в другия за повече от миг предизвиква цял куп мозъчни процеси Любопитно

Вглеждането в другия за повече от миг предизвиква цял куп мозъчни процеси

Италианците са майстори на безсрамния прям поглед, в Лондон взирането в лицето на другия не е на почит.

Какво виждате първо на картинката Любопитно

Какво виждате първо на картинката

Тест за умението ви да общувате

Около 20% от българите смятат, че короновирусът е шумотевица Любопитно

Около 20% от българите смятат, че короновирусът е шумотевица

60% казват, че е опасен, но не повече от силен грип

Гагарин в руски асансьор Любопитно

Гагарин в руски асансьор

Предприятие на Роскосмос ще произвежда по 50 асансьора на месец с гласа на първия космонавт

Село Кандован - кошери в скалите Любопитно

Село Кандован - кошери в скалите

Къщите му са построени в пещери, които са се образували от сгъстена вулканична пепел