Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Кой е „Човекът, който разсмя смъртта“?

Моника Балаян разказва за Норман Казънс - създателя на смехотерапията

Норман Казънс
Норман Казънс

Преди броени дни и на български излезе дългоочакваният световен бестселър „Човекът, който разсмя смъртта" от Норман Казънс.Кой е Норман Казънс? 

Книгата ще помогне на хиляди да намерят пътя към своето здраве и да не се предават, когато попаднат в сложна ситуация. Това е истинската история на човек, победил болестта въпреки отчайващите прогнози. История, която вдъхновява със своята искреност и честност, със своето послание към хората. „Аз се научих да вярвам в способностите на човека – казва Норман Казънс. - Дори тогава, когато прогнозите изглеждат изключително безнадеждни." 

Историята му е неговият път към желаната цел. Затова тя ще е изключително полезна за всички, които искат да реализират мечтите си. Начинът, по който Казънс побеждава в неравната битка с болестта, е универсален за постигането на успех във всички сфери.  

Философията на Казънс го превръща в победител във всичко, с което се захване. През 1942 г. той става главен редактор на изданието за литературна критика Saturday review и е негов легендарен ръководител в продължение на 30 години. По феноменален начин успява да увеличи тиража над 30 пъти - от скромните 20 хиляди в началото, изданието става едно от най-успешните в САЩ с 650-660 хиляди продадени списания седмично през 1971 г.  

Този невероятен резултат се дължи най-вече на гражданската позиция на Казънс, който е яростен защитник на тезата САЩ и СССР да започнат незабавни преговори за ядрено разоръжаване. 

В началото на 60-те години светът е пред ядрена война заради Карибската криза. За да подпомогне трудния диалог между враждуващите страни, журналистът влиза в ролята на неофициален посланик. В разгара на Студената война той умело посредничи между Белия дом, Кремъл и Светия престол. В резултат на совалките му се стига до историческо споразумение, което постановява, че могат да се провеждат ядрени опити единствено под земята. По този начин ядреният конфликт е избегнат, а благодарение и на Казънс това става първият голям пробив в отношенията между САЩ и СССР. На практика той е човекът, помогнал на човечеството да се избегне трета световна война. 

Заради изключителната му роля на защитник на мира, американският президент Джон Кенеди и папата лично благодарят на Казънс. През 1963 г. той получава и престижната наградата за мир на името на Елинор Рузвелт. 

Неуморните му усилия за ядрено разоръжаване не остават незабелязани и от бащата на съвременната физика Алберт Айнщайн. Геният лично се обажда на Казънс, за да го покани в Принстънския университет да дискутират ползите от ядреното разоръжаване.

По-късно журналистът е поканен и като гост професор във Факултета по медицина към Калифорнийския университет, за да проучва различните биохимични процеси, които създават емоциите в човешкия организъм. Тезата на Казънс е, че именно в тях е ключът към пълното излекуване.

В резултат на тези изследвания и на собствения си опит в борбата с коварната болест, Казънс пише две книги, които стават истински бестселъри. 

Това е историята на човек, който печели всички битки в живота си. Това прави книгата настолна за всички, които искат да поемат отговорност за своето здраве, да имат действаща вяра в доброто и могъща воля за живот.

Историята, описана тук, е истинската причина за възникването на науката гелотология, която изучава въздействието на смеха върху здравето. Затова Норман Казънс завинаги ще бъде запомнен като „Човекът, който разсмя смъртта". 

Години след издаването на книгата може да се каже, че той е и човекът, спасил, въодушевил и помогнал не само на пациенти с различни заболявания, но е и човекът, насочил вниманието на медици от цял свят към едно ново лекуващо средство – смеха. 

Днес почти няма страна, в която доктори да не помагат на пациентите си да се разсмеят, за да победят в неравната битка с болестта.  

България също е част от този процес. С помощта на курс по смехотерапия се лекуват болести като захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, депресия, безплодие, високо кръвно налягане. Могат да се облекчат състоянията при тумори и кисти, да се преодоляват много сериозни заболявания. Книгата обогатява, повдига духа и предизвиква желание за действие. 

В нея авторът изследва такива актуални въпроси като дълголетието, ролята на хумора, какво точно представлява болката и др. Той доказва с различни примери, че организмът има всичко необходимо, за да се изцели сам.   

„Историята започна, когато реших, че дори най-опитните медицински експерти не знаят достатъчно, за да могат да осъдят човек на обездвижване и смърт. Надявам се, че оттук нататък лекарите ще бъдат изключително внимателни, когато говорят с пациентите си", казва Казънс. 
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Поискай и ще ти се даде... дори любим

Обикни себе си, тогава потърси другия повече »

Наука
 
 
6

Цел като цяло

Възможно ли е да удължим живота си, като намерим просто към какво да се стремим? повече »

Наука
 
 
12

Истински чудеса

Нещата, които не забелязваме, а правят живота ни щастлив и пъстър повече »

Наука
 
 
14
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане