Подкрепете ни!
ЛюбопитноРумяна Николова и Николай Генов / 10 юни 2011

С „дзи“ на шията

В Тибет една жена може да e омъжена за шестима, а мъртвите се дават на лешояди, за да не цапат земятаОткакто скритите зад шеметни планински вериги, мразовити и недостъпни земи на Тибет развълнували въображението на западния свят, към тях винаги се е точила върволица хора. Първи се запътили да сеят Христовото слово отвъд Хималаите мисионерите. За да стигне Тибет, шведът Свен Хедин се предрешава като местен с вакса за обувки, а Александра Неел използва лой, смесена с пръст. Големите познавачи на Азия Николай Рьорих и Александър Ксома де Корош така и не успяват да стигнат заветната цел. Тибет е безмилостна към човека природна крепост на площ 3,5 млн. кв. км. Този свят от камъни и пясък, където растителността е рядкост, е заобиколен от най-високите върхове и непроходими пустини. 

Със стратегическото си положение Тибетската теократична монархия  открай време е обект на колониални интереси. През XIX век е част от „голямата игра" между Руската мечка и Британския лъв за господство над Средна Азия. 
В Тибет търсят страната на вечната премъдрост Шамбала, а правителството на Третия райх финансира секретна експедиция на СС под патронажа на Хайнрих Химлер през 1939 г. В състава й е

прочутият австрийски алпинист Хайнрих Харер, който по-късно живее седем години в двора на Далай Лама

като негов възпитател. Целта на експедицията е да се натрупат знания за паранормалните явления и най-вече за прераждането, а също и за най-важните религиозни церемонии на ламите. След краха на нацистка Германия събраните данни са задигнати от Съветския съюз и САЩ, а по-късно китайците прибират всичко останало. 
Открай време само боговете знаят колко са жителите на тази земя, защото във вътрешността є повечето от тези волни и вечно усмихнати хора са номади, наричани брогпа. Те кръстосват непрекъснато със стадата си огромни територии. Там, където земята е позволила, са се установили земеделци, наричани бодпа, и са възникнали градовете. 

Днес Тибет е автономен
район на КНР

Според официалната статистика в него живеят 6 милиона тибетци и 7,5 милиона китайци. През 1949 г. Мао Дзeдун обявява Тибет за част от Китай. Година по-късно там навлиза китайската армия и постепенно завзема цялата страна. По време на окупацията са убити над един милион души, хиляди са прогонени в изгнание, а 6000 манастира са разрушени. Религиозният и светски водач Далай Лама и до днес живее в изгнание в Индия.
Тръгнахме за Тибет по

най-високата жп линия 
в света, дълга 1200 км

Предстоеше ни да преминем по трасе, което достига при прохода Тангуле рекордната височина 5231 м. През 675 моста с обща дължина 160 км и безброй тунели в ледената твърд, прекосихме Тибетското плато до столицата Лхаса. Зърнахме я отдалече, увенчана от знаменития дворец „Потала", връстник на българската държава и един от най-грандиозните строежи на Средновековието. Тибетците вярват, че там е обиталището на Ченреси – родоначалник и покровител на тибетския народ. Така наричат бодхисатвата на състраданието Авалокитешвара. Далай Лама се смята за негово земно въплъщение.
Лхаса ни се разкри като странна смесица от старинна тибетска архитектура и нови квартали в добре познатия ни панелен стил на социализма, от тесни и стръмни калдъръмени улички и широки като за манифестация булеварди. Часове наблюдавахме човешкия паноптикум край „Потала" и главния храм на града „Джокханг" и ни беше трудно да свържем в една картина традиционно облечените поклонници, нагиздени с тежки накити от полускъпоценни камъни и благородни метали, с младежите по джинси и модни прически, които изпълваха бутиците по централните улици. Въоръжените до зъби военни отряди, които виждахме сред поклонническото множество, ни напомниха, че тук все още не е постигнато хармоничното съжителство. 
Сонам, нашият гид из дебрите на тибетската история, религия и обичаи, олицетворяваше днешния характер на тази необикновена страна. Облечен като всички младежи по света,

той имаше...
шестима бащи

Многомъжеството, или полиандрията, е стар тибетски обичай. Родено е от суровите условия на живот и оскъдната обработваема земя.
За да не я разделя, главата на семейството я оставя в наследство на най-големия син, а когато той се ожени, приютява в семейния дом и своите братя. Така нивата остава непокътната, но заедно с грижите по нея първородният дели с братята и ласките на съпругата си. И днес мнозина са убедени, че този тип семейство е изключително удачен за местните условия. Но нашият Сонам живееше с жена си и синчето си без брак като много млади двойки у нас.
Столицата Лхаса, наред с Ерусалим, Мека, Варанаси и Бодхгая е сред най-свещените градове на земята. Наречена е на тибетското божество Лха, чийто син бил първият є цар, легендарният Цемпо. И днес в свещения град идват на религиозни поклонения тибетци и от най-отдалечените краища на непристъпната земя и понякога това означава седмици, дори месеци път. В лицата на мнозина от тези странници

видяхме наслоен многолетен пушек от огнищата в номадските им палатки

Млади хубавици и жилави старици пристъпяха грациозно въпреки тежките златни и сребърни  накити и нанизи с тюркоази, корали и кехлибар. През VI в. будизмът в Индия започнал да запада и постепенно се оттеглил към Хималаите. В Тибет до появата му съществували недостатъчно проучени шамански култове, обединени под общото име бон-по.  Бавното им смесване с будистките вярвания родило религията на ламите, или тибетския будизъм. В нея постепенно се включили знанията на философи йоги като прочутите Падмасамбхава, Нагарджуна и Асанга, които постепенно ориентирали религията към тантризма - богопочитане с еротичен елемент и сакрални формули (мантри). 

Останалата част от това невероятно пътуване - само в Юнския брой на Списание 8
Стресът при забравен смартфон се равнява на стреса в сватбения ден Любопитно

Стресът при забравен смартфон се равнява на стреса в сватбения ден

Виенски психолози: Виртуалните приятелства стават по-важни от реалните

Мъжемразката феминистка не съществува Любопитно

Мъжемразката феминистка не съществува

Социолози твърдят, че това е градска легенда и няма покритие в реалността

Тялото страда при хроничен глад за докосване Любопитно

Тялото страда при хроничен глад за докосване

Психолози съветват самотниците да си вземат домашен любимец или плюшена играчка за прегръщане

Португалски рекорд: 6 поредни дни държавата кара изцяло на възобновяема енергия Любопитно

Португалски рекорд: 6 поредни дни държавата кара изцяло на възобновяема енергия

До 2040 г. страната ще закрие електроцентралите, работещи с природен газ

Как да тренираме краткосрочната си памет Любопитно

Как да тренираме краткосрочната си памет

Няколко техники, които най-лесно да приложим в ежедневието

Импулсивните покупки често водят до чувство на съжаление и вина Любопитно

Импулсивните покупки често водят до чувство на съжаление и вина

6 съвета от психолога за всеки пазаруващ в Черния петък

Австралийците отказват да спрат да ядат месо, за да „спасят планетата“ Любопитно

Австралийците отказват да спрат да ядат месо, за да „спасят планетата“

Някои учени смятат, че Слънцето е виновно за промяната на климата, а не въглеродните емисии

Fjällräven търси смели приключенци за експедицията Fjällräven Polar Любопитно

Fjällräven търси смели приключенци за експедицията Fjällräven Polar

Желаещите за участие могат да кандидатстват до 19 ноември 2023 г. Самата експедиция ще се проведе през април 2024 г.

Физик изпраща ДНК на Луната, мечтае извънземните да създадат негови клонинги Любопитно

Физик изпраща ДНК на Луната, мечтае извънземните да създадат негови клонинги

Фирма предлага на клиентите си космически погребения от 1994 г. Капсулите с праха се пускат в околоземна орбита или в дълбокия Космос.

Ирисовата фотография – портал към тайните на душата Любопитно

Ирисовата фотография – портал към тайните на душата

Тя улавя красотата на човешкото око и го превръща в художествено произведение

Осъдиха „Байер“ да плати 332 милиона долара по дело за рак, причинен от „Раундъп“ Любопитно

Осъдиха „Байер“ да плати 332 милиона долара по дело за рак, причинен от „Раундъп“

Ищецът Майк Денис е на 51 години и е диагностициран с неходжкинов лимфом

Над 1 000 000 са планираните сателити в ниска орбита Любопитно

Над 1 000 000 са планираните сателити в ниска орбита

Изхвърлете си смартфоните, призовава авторът на проекта „Хора без мобилни телефони“

Илон Мъск: Джордж Сорос „разяжда тъканта на цивилизацията“ Любопитно

Илон Мъск: Джордж Сорос „разяжда тъканта на цивилизацията“

Главният изпълнителен директор на SpaceX твърди, че унгарският милиардер „фундаментално мрази човечеството“

Екипировка, проектирана без компромиси: това е колекция есен-зима 2023 на Fjällräven Любопитно

Екипировка, проектирана без компромиси: това е колекция есен-зима 2023 на Fjällräven

Шведският бранд продължава да следва своята философия за предоставяне на надеждна, но и неподвластна на времето екипировка