Подкрепете ни!
ЛюбопитноРумяна Николова и Николай Генов / 10 юни 2011

С „дзи“ на шията

В Тибет една жена може да e омъжена за шестима, а мъртвите се дават на лешояди, за да не цапат земятаОткакто скритите зад шеметни планински вериги, мразовити и недостъпни земи на Тибет развълнували въображението на западния свят, към тях винаги се е точила върволица хора. Първи се запътили да сеят Христовото слово отвъд Хималаите мисионерите. За да стигне Тибет, шведът Свен Хедин се предрешава като местен с вакса за обувки, а Александра Неел използва лой, смесена с пръст. Големите познавачи на Азия Николай Рьорих и Александър Ксома де Корош така и не успяват да стигнат заветната цел. Тибет е безмилостна към човека природна крепост на площ 3,5 млн. кв. км. Този свят от камъни и пясък, където растителността е рядкост, е заобиколен от най-високите върхове и непроходими пустини. 

Със стратегическото си положение Тибетската теократична монархия  открай време е обект на колониални интереси. През XIX век е част от „голямата игра" между Руската мечка и Британския лъв за господство над Средна Азия. 
В Тибет търсят страната на вечната премъдрост Шамбала, а правителството на Третия райх финансира секретна експедиция на СС под патронажа на Хайнрих Химлер през 1939 г. В състава й е

прочутият австрийски алпинист Хайнрих Харер, който по-късно живее седем години в двора на Далай Лама

като негов възпитател. Целта на експедицията е да се натрупат знания за паранормалните явления и най-вече за прераждането, а също и за най-важните религиозни церемонии на ламите. След краха на нацистка Германия събраните данни са задигнати от Съветския съюз и САЩ, а по-късно китайците прибират всичко останало. 
Открай време само боговете знаят колко са жителите на тази земя, защото във вътрешността є повечето от тези волни и вечно усмихнати хора са номади, наричани брогпа. Те кръстосват непрекъснато със стадата си огромни територии. Там, където земята е позволила, са се установили земеделци, наричани бодпа, и са възникнали градовете. 

Днес Тибет е автономен
район на КНР

Според официалната статистика в него живеят 6 милиона тибетци и 7,5 милиона китайци. През 1949 г. Мао Дзeдун обявява Тибет за част от Китай. Година по-късно там навлиза китайската армия и постепенно завзема цялата страна. По време на окупацията са убити над един милион души, хиляди са прогонени в изгнание, а 6000 манастира са разрушени. Религиозният и светски водач Далай Лама и до днес живее в изгнание в Индия.
Тръгнахме за Тибет по

най-високата жп линия 
в света, дълга 1200 км

Предстоеше ни да преминем по трасе, което достига при прохода Тангуле рекордната височина 5231 м. През 675 моста с обща дължина 160 км и безброй тунели в ледената твърд, прекосихме Тибетското плато до столицата Лхаса. Зърнахме я отдалече, увенчана от знаменития дворец „Потала", връстник на българската държава и един от най-грандиозните строежи на Средновековието. Тибетците вярват, че там е обиталището на Ченреси – родоначалник и покровител на тибетския народ. Така наричат бодхисатвата на състраданието Авалокитешвара. Далай Лама се смята за негово земно въплъщение.
Лхаса ни се разкри като странна смесица от старинна тибетска архитектура и нови квартали в добре познатия ни панелен стил на социализма, от тесни и стръмни калдъръмени улички и широки като за манифестация булеварди. Часове наблюдавахме човешкия паноптикум край „Потала" и главния храм на града „Джокханг" и ни беше трудно да свържем в една картина традиционно облечените поклонници, нагиздени с тежки накити от полускъпоценни камъни и благородни метали, с младежите по джинси и модни прически, които изпълваха бутиците по централните улици. Въоръжените до зъби военни отряди, които виждахме сред поклонническото множество, ни напомниха, че тук все още не е постигнато хармоничното съжителство. 
Сонам, нашият гид из дебрите на тибетската история, религия и обичаи, олицетворяваше днешния характер на тази необикновена страна. Облечен като всички младежи по света,

той имаше...
шестима бащи

Многомъжеството, или полиандрията, е стар тибетски обичай. Родено е от суровите условия на живот и оскъдната обработваема земя.
За да не я разделя, главата на семейството я оставя в наследство на най-големия син, а когато той се ожени, приютява в семейния дом и своите братя. Така нивата остава непокътната, но заедно с грижите по нея първородният дели с братята и ласките на съпругата си. И днес мнозина са убедени, че този тип семейство е изключително удачен за местните условия. Но нашият Сонам живееше с жена си и синчето си без брак като много млади двойки у нас.
Столицата Лхаса, наред с Ерусалим, Мека, Варанаси и Бодхгая е сред най-свещените градове на земята. Наречена е на тибетското божество Лха, чийто син бил първият є цар, легендарният Цемпо. И днес в свещения град идват на религиозни поклонения тибетци и от най-отдалечените краища на непристъпната земя и понякога това означава седмици, дори месеци път. В лицата на мнозина от тези странници

видяхме наслоен многолетен пушек от огнищата в номадските им палатки

Млади хубавици и жилави старици пристъпяха грациозно въпреки тежките златни и сребърни  накити и нанизи с тюркоази, корали и кехлибар. През VI в. будизмът в Индия започнал да запада и постепенно се оттеглил към Хималаите. В Тибет до появата му съществували недостатъчно проучени шамански култове, обединени под общото име бон-по.  Бавното им смесване с будистките вярвания родило религията на ламите, или тибетския будизъм. В нея постепенно се включили знанията на философи йоги като прочутите Падмасамбхава, Нагарджуна и Асанга, които постепенно ориентирали религията към тантризма - богопочитане с еротичен елемент и сакрални формули (мантри). 

Останалата част от това невероятно пътуване - само в Юнския брой на Списание 8
Британският музей забрани думата „мумия“ за древни останки Любопитно

Британският музей забрани думата „мумия“ за древни останки

Проявата на толерантност към височайши трупове на 3000 г. предизвика спорове

Ренесанс в резонанс Любопитно

Ренесанс в резонанс

Българинът Георги Сираков разкри кода на връзката между Словото и музиката. Той е вложен в нашата праглаголица, първичната азбука, от която се появяват езиците на Земята.

Проучване разкрива тъжната истина за двойките, работещи от дома Любопитно

Проучване разкрива тъжната истина за двойките, работещи от дома

Данните сочат, че мъжете не помагат на жените си в домашните задължения

Япония плаща милиони на всяко семейство, което се премести в провинцията Любопитно

Япония плаща милиони на всяко семейство, което се премести в провинцията

Само проблем на Токио ли е стълпотворението на народа в големия град и обезлюдяването на селата?

Махат скелета на „ирландския гигант“ от Лондонския музей на хирурзите Любопитно

Махат скелета на „ирландския гигант“ от Лондонския музей на хирурзите

Чарлз Бърн е страдал от гигантизъм, бил е висок над 2,3 метра

Петък, 13-и наистина ли е ден, който носи нещастие? Любопитно

Петък, 13-и наистина ли е ден, който носи нещастие?

Учените нямат категорично доказателство за зачестяване на инциденти на тази дата

Тютюневите компании ще плащат за почистването на фасовете в Испания Любопитно

Тютюневите компании ще плащат за почистването на фасовете в Испания

Цигарените филтри са сред най-замърсяващите артикули на планетата

Вижте къде е бил домът ви по времето на динозаврите Любопитно

Вижте къде е бил домът ви по времето на динозаврите

Интерактивен глобус показва Земята отпреди 750 милиона години до днес

Огледалце, огледалце, я, кажи... Любопитно

Огледалце, огледалце, я, кажи...

Потопете се в безпределността на всеобщото съзнание

3 предложения от Fjällräven за по-устойчиви коледни подаръци Любопитно

3 предложения от Fjällräven за по-устойчиви коледни подаръци

Те ще стоплят сърцата, но няма да са в ущърб на природата

Светът на Хари Потър оживява във Виена Любопитно

Светът на Хари Потър оживява във Виена

Изложбата предлага реквизит от филмите, костюми, игри и дори приготвяне на магически отвари

По пътя на Дядо Коледа Любопитно

По пътя на Дядо Коледа

Сайт на NORAD проследява околосветския полет на белобрадия старец

Чиста и здрава Коледа с One.tergent! Любопитно

Чиста и здрава Коледа с One.tergent!

Изхвърляме тежката битова химия, време е за щадящи здравето и околната среда перилни и почистващи продукти от ново поколение