Подкрепете ни!
Български корени - електронен сборник за нашия фолклор

Български корени - електронен сборник за нашия фолклор

Цена: 4.00 лв.

Купи ел. формат

Електронен сборник от статии, излизали на страниците на Списание 8 през годините, на тема български фолклор, обичаи, вярвания

СЪДЪРЖАНИЕ

Годините отминават бързо, не ги усещаме дори. Всички вървим в браздите, които сами сме си издълбали, проблемите на битието ни смачкват и все по-рядко имаме енергия и като ли желание да погледнем назад към корените, които ни определят като българи. Вековните традиции отмират бавно, но сигурно, изчезват в пясъците на времето. Там някъде остават нестинарите, кукерите, празниците, баенето, българската народна музика, знаците, които съдържат в себе си нашия генетичен код.

Статиите в този сборник, който се състои от близо 190 стр., изглеждат по начина, по който са излизали на страниците на списанието през годините – без промяна. Така това е един вид пътуване във времето, но по теми, които не трябва да забравяме. Защото те ни определят като българи.


ДАО НА БЪЛГАРСКИЯ КАЛЕНДАР

Връзката между китайската „Книга на промените“, календара на българите и народните празници според Георги Велев.

БАЙ, БАБО, ЗА ЗДРАВЕ

В селата край Карнобат магията на баенето връща болните към живота, а автентичните обреди за гадаене са част от ежедневието.

КОДЪТ НА БЪЛГАРИТЕ

Шевиците пазят от злини и разказват за този, който ги носи. Завладяващо красиви. Многоцветни. Историята на шевиците се губи далеч назад във времето. Те са неизменна част от традиционния костюм на българите. Не са просто украса, а цяла енциклопедия на народното битие. Кодиран език, който чрез образ и цвят разказва истории за общността.

МИСТИЧНАТА ЗМИЯ

Змията може да убива и пакости, но и носи здраве и берекет, пази съкровища и възкресява

КОСМИЧНА МУЗИКА

Магията на българското хоро и на народната песен лекува и сплотява

С ДРУГО ЛИЦЕ

Кукери, сурвакари, бабугери, джамали... Те плашат и разсмиват. Гонят злото и викат новия живот и до днес

ОГЪН И ВЯРА

Нестинарството е древен езически обичай, а християнството го свързва със св. Константин и Елена. Отричано и гонено, в Странджа то е живо и днес

ОТ ИГНАЖДЕН ДО ВОДИЦИ

Историята на празничните дни, бележещи раждането на Младия Бог и новото начало