Подкрепете ни!
Животът кратък е, изкуството е вечно

Животът кратък е, изкуството е вечно

Цена: 4.00 лв.

Купи ел. формат

Съдбата на всички цивилизации е една и съща – възход и падение. Когато дойде краят на нашата и тези след нас потърсят артефакти сред бетонните отломки, то какво ще разберат за нас, хората от вече отминала епоха?

Ars longa, vita brevis! - Животът е кратък, изкуството е вечно...

Всички мечтаем за вечен живот, макар да знаем, че сме тленни, че сме тук за малко. Има един единствен начин човекът да се докосне до безсмъртието, до вечността. И този начин се нарича изкуство. Защото то е вечно.

В този сборник на Списание 8 ще намерите статии за известни (и не толкова) артисти, които създават различни видове изкуство и са от различни националности. Обединява ги стремежът към безсмъртие.

Вихра с облаци в косите

Змейове и караконджули ще оживеят в „Златната ябълка“ – първата модерна анимация, представяща българския фолклор.


В крак с красотата

Цветното кракле е най-сложната техника в порцелановото изкуство. Йордан Григоров създава собствена техника, която триумфално обикаля света.


Приятно ни е, Ива

За авторския спектакъл на рекламния директор на Списание 8, за живота като театър и театъра като живот, за хората и лешоядите.


С балетна стъпка

Един февруарски ден през далечната 1928-а става специален за столичани. Те имат възможността за първи път да се докоснат до едно от най-елитарните и изтънчени изкуства.


Да ти намигне Господ

15-годишният виртуоз на пианото Тонислав Троев печели големи музикални награди, композира, програмира, разбива кодове за минути, печели фестивали по рисуване.


Красив цвят

Красимир Матаров спечели „Твоят поглед“. Показва магически кадри на мащабни панорами и миниатюрни животни.


Момчил Николов: Реалността така или иначе е илюзорна

Момчил Николов e един от най-харесваните български писатели. След 5 години творческо мълчание в краяна 2016-а излезе „Последната територия“, в която амбициозно преплита сюжетните линии на многопластов и мащабен роман, достоен да се сравнява с най-успешното от модерната световна литература.


Архитектите номади

В Нигерия има близнак на варненската спортна зала. Автогарата на Абу Даби е проектирана от българин, а в бенински град се издига сюрреалистичен Георги Димитров.


Чудовищен художник

Цветомир Георгиев създава чудовища за холивудските суперпродукции от дома си в София. Като част от студио „Аарън Симс“ създава ефектите за филмови хитове като „Костенурките нинджа“ и „Трансформърс“, при това без да напуска София.


Нашата Лили Марлен

Ива Ваня от Карнобат, филмова суперзвезда в Германия, печели сърцето на автора на знаменитата песен.


Пророкът на XXI век

В края на тази година се навършват 90 години от рождението на Филип Дик, известния американски фантаст и футуролог. Милиони са гледали филмите по негови произведения – „Зов за завръщане“, „Блейд Рънър“, „Специален доклад“, „Агенти на съдбата“, „Камера помътняла“ и др., без да са наясно чии идеи стоят в основата на създаването им...


Името му е свободен

За бунтовете, ученето и трансформациите. Една история за Насимо – уличния живописец с душа на мъдрец.


 „2001: космическа одисея" на 50

На 2 април 1968 г. е премиерата на „2001: космическа одисея“ на режисьора Стенли Кубрик. Филмът е признат за едно от най-влиятелните произведения в историята на киното. Сега е лесно да говорим за „одисеятa“ като за велик шедьовър, превърнал се в неразделна част от попкултурата на нашето съвремие, но началото му е доста трудно.


Лудостта на Лудите художници или как се стига от ателието до психиатрична клиника?

... Едвард Мунк не е единственият. Някои от най-великите художници от миналото и съвремието също са сериозно диагностицирани. Дали наистина пътят от платното до  психиатричната клиника е толкова кратък? Или пък обратното...


Художникът на Бетовен

Непознат за родната публика, но световно признат. Художникът Минчо Кацаров посвещава значителна част от творчеството си на Бетовен. На българския зограф дължим най-пълната представата за това как е изглеждал композиторът. Кацаров рисува 36 платна, които остават завинаги в историята редом до името на автора на „Ода на радостта“. Идеите на художника философ пък го свързват с Лев Толстой и Махатма Ганди.


Пророкът на тъгата

Надали днес някой се съмнява в безсмъртието на Биг Брадър. И това е повече от притеснително... Всеки е чувал за Биг Брадър, мнозина употребяват израза „все едно сме в роман на Оруел“, колко обаче са чели „1984“?


Интимните думи на великите

От зората на човечеството любовта обагря дните ни в най-ярките цветове и изпълва нощите ни с аромата на щастието. Вдъхновява мечтателите, сразява скептиците, дарява надежда на сломените и осмисля съдбите на онези, които я приемат в сърцето си. В месеца на любовта и виното ви представяме откъс от сборника „Уроците на любовта".


Гений на четката, поклонник на духа

На 1 февруари 1882 г., преди 139 години, в граничното село Фролош, Дупнишко, в бедно семейство на потомствени свещеници се ражда Владимир Димитров Поппетров, познат за света като Майстора, а за хората от кюстендилското село Шишковци, където прекарва 26 от най-силните си творчески години – като Владе Рисувачо.


Мария Лалева: Раздялата те учи как да живееш

 „Живот в скалите“  не се чете с очите, а със сърцето. Историята в нея лъкатуши по ръба между философията и притчата, между живота и смъртта, между сълзите и смеха. Романът провокира читателите да си задават въпроси и да откриват своите лични отговори.


Любов за 3 минути

За тангото е особено валидна старата максима, че една снимка говори с над 1000 думи. Това усетихме в неговата родина – Аржентина. Но веднага трябва да прибавим и Уругвай, защото и тази латиноамериканска държава претендира за „авторски права“ върху него.


Илюзия

Олег Оприско ни отвежда в света на аналоговата фантазия. Олег Оприско е роден през 1987 г. в гр. Лвов, Украйна. Използва стар лентов фотоапарат „Киев 6C”, за да редактира реалността по свой вкус. Декорите и облеклото за снимките изработва сам, придавайки ново лице на обикновените предмети от ежедневието.


Black Mirror

Подобно на фразата „все едно по Oруел”,така и „като в Black Mirror”се превърна в нарицателно за новата действителност. А тя е студена като изключен екран.


Влюбена в живота

Фрида Кало е бушуващ ураган от болка, страст, любовни афери, изкуство, страдания и жажда за свобода.


Мислия „Светлороден"

Да разрушаваш стария свят и да съграждаш нов, е най-великото изкуство, казва писателят Любомир Кючуков.


Людмила Филипова: Всички открития водят към тях

Докато навън се вихреше снежна буря, ние прекарахме часове да си говорим с известната писателка за наука, пътешествия и за новия ѝ роман – „Контактът“. В него тя описва срещата ни с извънземни форми на живот, които идват на Земята.


Да висиш на коса и... на косъм

Цирковата прима Стефи Йорданова покори Бродуей и най-известните манежи по света, за да открие, че няма по-прекрасно място от родината.


Актьорът Кирил Ефремов: Без изкуство хората стават нервни електрони

Любимият на хиляди актьор Кирил Ефремов, познат ни от „Под прикритие“, „Ние, нашите и вашите“, „Възвишение“, както и от театралната сцена, ни разказва за пътя си като човек на изкуството и обичта си към актьорското майсторство.


Усещане за свобода

Има едно пространство вътре в нас, което не се е раждало и няма да умре; усещане за цялост и свързаност, на грандиозно умиротворение; усещане,че всичко, което се случва, е форма на игра, казва режисьорът Веселин Димов.


Здравка Евтимова: Като смокиня сме!

Историите на Здравка Евтимова ни разкриват човешката душа във всичките ѝ нюанси. Нейните герои са на пръв поглед обикновени хора, но всъщност крият у себе си безкрайна нишка от щастливи мигове, неизживени любови, мистични сили и стаени мечти.


Валери Петров: Усещам XXI век като голямо изпитание

Да се научим да минаваме над различията, да се борим със заложените от пещерно време алчност и агресивност.


Георги Господинов: Обречени ли сме да повтаряме миналото си?

Ако неслучилите се истории не се изговорят или не се случат, техният демон вечно стои някъде зад гърба ни и определя живота ни, казва писателят