Подкрепете ни!
Светът в тебСтанислава Цветкова / 24 октомври 2019

Лариса Ренар: Жената ще спаси света

Жената - кралица, любовница, домакиня и момиче

на снимката: Лариса Ренар
на снимката: Лариса Ренар

Лариса Ренар е основател на „Академия за личния живот“ – тренинг център за жени в Москва и Санкт Петербург. Aвтор e на 8 бестселъра. Според Лариса когато жената се свързва със своя вътрешен източник на женственост, тя влиза във връзка със свещеното женско начало и придобива сила и финес. 

Световноизвестната руска психоложка пристига за пореден път в България през ноември по покана на Наталия Кобилкина. Магнетичната дама, чиито книги, лекции и съвети за духовно усъвършенстване промениха представата на милиони жени за самите тях и им вдъхнаха увереност, ще се срещне отново с българските си почитателки на 16 и 17 ноември. 

На 16 ноември (събота) тя ще проведе ВИП тренинг „Женско лидерство“. Присъстващите ще научат как да открият своята мисия и къде е тяхната истинска сила, как да разкрият потенциала си и какви таланти имат, как да започнат, ако нямат пари и къде да намерят ресурс за това, как да организират своя екип и как да разберат какви хора им трябват; как да планират правилно, как да преодоляват кризисни ситуации.

Семинарът на 17 ноември (неделя) е на тема „Жената на 21 век“. Присъстващите ще разберат как в епохата на трансформацията могат да получат всичко , за което мечтаят; ще поставят основи за качествени промени в живота си; ще се сдобият с интуитивно виждане за бъдещето си; ще повишат нивото на своята творческа енергия; ще се научат да се справят с трудностите, получавайки не само полезен опит, но и умножавайки своята сила; ще създадат нова реалност първо във въображението си, която ще се превърне в действителност.

на снимката: Наталия Кобилкина и Лариса Ренарна снимката: Наталия Кобилкина и Лариса Ренар


Ето какво сподели Лариса Ренар при предното си гостуване в България, специално за читателките на Списание 8.

- Лариса Ренар, кога започнахте да се интересувате от енергиите?

- Следвах психология, ме влечеше и физиката. Преди 18 години ми разбрах, че съществуват енергии – за мен това беше много убедително, защото от гледна точка на физиката е известно взаимодействието между отделните елементи. Самата концепция за енергията определя какво ние задържаме и привличаме в нашия живот. Хората с повече енергия, могат повече да създават и да привличат. Съществувагт различни вибрации на тази енергия. Ако трябва да представя енергията метафорично чрез музикални инструменти... Барабаните въплъщават нашата физическа енергия  – ако искаме да маршируваме, ще го направим под техен съпровод. Емоционалната ни енергия се представлява от флейтата. Ако искаме да говорим за любов, тогава слушаме цигулка. Но ако искаме страстни нощи, превключваме на вълната на саксофона – той е сексуалната енергия. Когато жената владее всички тези инструменти, всички тези умения, тя умело може да избира подходящия за всяка ситуация. И четирите състояния на енергийно ниво в моята практика са означени като архетипове. 


- Пишете, че жената трябва да притежава четири лица: „любовница, „домакиня, „кралица и „момиче. Защо? 

- Архетипът, който отговаря за нашето творчество, нашата сексуална енергия, се определя като „любовницата“. Това е енергия на въображението – помага ни да привличаме всичко в своя живот. Втората енергия е тази на „домакинята“ – на реда и на резултата. Тя помага на хаотичната сексуална енергия да бъде структурирана. Без нея е много трудно да задържим нещо в живота си – пари, граници, пространство. Тази енергия е и много тясно свързана с плодородието. Помага да раждаме деца, да пишем книги, да правим филми – като цяло да създаваме и да отчетем краен резултат. Третата енергия е тази на „момиче“ – тя е нашето емоционално ниво. Свързва се със способността ни да живеем в радост и любов, но не бива да се отдаваме на жертвеност и зависимост. Много често жената не попада в искрена любов, а в състояние на зависимост към човека до себе си. Идеята е да умее да поддържа близост с партньора си, но да не губи себе си. Състоянието на „кралица“ е нашият ум. Ако в състоянието на „момиче“ сме обичащи, нежни, летящи във въздуха и хаотични, то в състоянието „кралица“ ние сме знаещи – знаем правилния път, знаем собствената си ценност, умеем да сме съобразителни и преценяващи трезво отделните ситуации. Всяко състояние ни дава различни резултати. „Кралицата“ ни помага да предвиждаме стратегически, да създаваме планове в бизнес и любовни отношения. „Момичето“ управлява нашите чувства – помага в отношенията и общуването. „Домакинята“  отговаря за структурата, реда, резултатите. „Любовницата“ – за нашата наслада във всичко. Когато загубим дори една от енергиите, губим заедно с нея голяма област от живота си. Само ако притежаваме и четирите архетипа, ние успяваме да постигнем хармония със себе си.

- По време на вашите семинари жените трябва да бъдат облечени с рокли или дълги поли. Защо? 

- Жената взема енергия от Земята. Ако тя е облечена с рокля или с пола, по-лесно се свързва с тази енергия. С панталон е много по-удобно. Но ако носим тази дреха дълго време, става по-сложно да чувстваме себе си балансирани. Неразумно е да се отказваме от женската си енергия, заменяйки я с мъжка –  т.е. с панталон. Това разрушава жената, след което тя от своя страна започва да руши всичко около себе си и животът й не се движи в посоката, в която тя иска. 

- По какво най-ярко се различава мъжката от женската енергия?

- Мъжката енергия служи за воюване, а женската – за присъединяване. Жената е хаос, а мъжът е структура. Жената е мекота, а мъжът е твърдост. В съвременния свят цялата композиция на мъжката енергия означава йерархия, а при жената – сътрудничество. Именно затова мъжете се подвизават повече в политиката и икономиката. За тях са от по-голямо значение йерархията и милитаризацията. Това са винаги структури на войни, на твърдост. Жената се вълнува повече от съзиданието, от мира, от красотата. Проблемът е, че ние, жените, много дълго време живяхме в мъжки свят. Държавите, в които жените започват да проявяват женската си енергия в политиката, в управлението, в творчеството, процъфтяват и се стремят към мир. 

- Има теории, че момичетата се влюбват в мъже, които приличат на бащите им. Други гласят, че момичето следва примера на майка си и ако тя не е била щастлива, момичето подсъзнателно не си позволява да е щастливо в своята връзка. Какво е вашето мнение? 

- На мен ми е по-близка теорията, че момичетата се влюбват в мъже, които приличат на техните майки. Ако жената има лоши отношения с майка си, й  е трудно да създаде хармонична връзка с мъж, защото при нея е спрян потокът на любовта. Неполучавайки любов от майката, момичето започва да изисква тази любов от мъжа. Това ражда много нещастни съдби. Ако майката познава своята женска енергия, своята сила да е жена, това й помага да изгради по-здравословни отношения със собствените си деца. Тогава например нейните дъщери са по-щастливи в своите връзки. Когато променяме себе си, ние променяме не само своята лична съдба, а предаваме щастието и на своите деца.
 
- Съществува ли такова понятие като „съдба в отношенията? Например, ако постоянно попадаме на неподходящ партньор.

- Това не е съдба, а емоционална травма. Най-често тя е получена в детство. Докато не разрешим проблемите на тази травма, ще се сблъскваме постоянно с едни и същи ситуации. Ако се случва веднъж, можем да го наречем случайност. Но ако се случва три или повече пъти, трябва да се обърнем към терапевт, който да обясни защо преживяваме тези повторения. Всичко може да се промени, но понякога не се случва толкова бързо, колкото би ни се искало. В този ред на мисли запомних думите на една психоложка: „Когато моите деца пораснат, първото нещо, което ще направя, е да платя за тяхната терапия“. Звучи налудничаво, но колкото и добра да е една майка, детето пак може да получи психологични травми. 

- Може ли да опишете вашата представа за хармонични отношения между мъж и жена?

- Най-важно е да има съвпадение на ценности и интереси, да е установено разбиране и съчетаване на духовно ниво. От голямо значение е отношението един към друг – ако изчезне доверието, изчезва и любовта. Много е важно мъжът и жената да правят неща заедно, защото така се учат един от друг и създават общо поле. Страстта също е важна, поради което трябва да й обръщаме специално внимание. Трябва да се научим как да изненадваме себе си и другия. Пред своя любим ти можеш да се представиш или като гейша, или като страстна испанка, или като хладна англичанка, или като игрива французойка. По този начин се внася нещо ново в отношенията помежду ви.

- Как би трябвало да възпитаваме децата си?

- Момчетата трябва да бъдат хвалени и поощрявани за резултати, а момичетата да бъдат хвалени само за това, че ги има. В нашата култура, както и в българската, предполагам, е обратно. Момчето бива обичано, само защото е момче, а от момичетата се изискват успехи. 

- Какъв е вашият съвет към жените?
- Наслаждавайте се на това, че сте жени. Разберете, че това е огромно могъщество. Жената дава живот, създава този свят и от нея зависи какъв ще бъде той. В България има представителство на школата на Лариса Ренар и в рамките на една година всяка българка може да премине цялото обучение на академията в Москва. 
Повече информация:
 http://natalia.bg/HWA/larisa-renar-bulgaria/


Всеки има своя икигай Светът в теб

Всеки има своя икигай

Да открием какво ни кара да ставаме от леглото всяка сутрин

Татяна Черниговская: Всичко се срина в света отведнъж Светът в теб

Татяна Черниговская: Всичко се срина в света отведнъж

Цифровата реалност ражда „нов вид" човек. Наричам го „хомо конфузус“...

Обичайте се, така ще победите злото! Светът в теб

Обичайте се, така ще победите злото!

10 топли послания на възрастни хора към младите

Сърфиране по вълните на пандемията Светът в теб

Сърфиране по вълните на пандемията

М.Лайтман: Луксозните индустрии ще изчезнат, хората ще се спасят, когато осъзнаят, че всеки е свързан с другите

8 причини, поради които интелигентните хора са нещастни Светът в теб

8 причини, поради които интелигентните хора са нещастни

Разсъдливостта често се комбинира с невъзможността да изразим любов

Какво крие невротичната вина Светът в теб

Какво крие невротичната вина

Самообвинението води до успокоение, но спира развитието на личността

Огледални чувства и реакции Светът в теб

Огледални чувства и реакции

Там, където има много критика, съществува желание да се промени света. Зад това се крие липсата на готовност да се приеме собственото място в него.

Жена ми няма нужда от помощник, тя има нужда от партньор Светът в теб

Жена ми няма нужда от помощник, тя има нужда от партньор

Не съм помощник в този дом, аз съм част от него

Архиепископ Виган до Тръмп: Да се обединим с молитва срещу невидимия враг Светът в теб

Архиепископ Виган до Тръмп: Да се обединим с молитва срещу невидимия враг

„Децата на тъмнината" ще отговарят за пандемията, последствията от нея и социалното инженерство

Самотата е въпрос на избор, не на обстоятелства Светът в теб

Самотата е въпрос на избор, не на обстоятелства

Психологът М. Лабковский: дори децата трябва да бъдат оставени сами със себе си за известно време

Лисицата, която спаси живот Светът в теб

Лисицата, която спаси живот

Един мъж блъснал лисица с колата си, днес тя е повече от домашен любимец за него

Денят на детето е! Светът в теб

Денят на детето е!

Време за изповед пред детето в огледалото

Болестите ви са заради някакъв недостатък Светът в теб

Болестите ви са заради някакъв недостатък

Понякога Бог говори през устата на децата, чуйте истината