Светът в теб27 април 2019

Spiritus contra spiritum

Д-р Юнг за алкохолизма като духовна болест

Снимка: youtube
Снимка: youtube
През 1961 г. Бил Уилсън, основател на движението „Анонимни алкохолици“, пише благодарствено писмо на д-р Карл Юнг за подкрепата, която психотерапевтът оказва на спасяващата от смъртоносната болест общност АА и за прозренията си относно духовната страна на алкохолната зависимост. Днес Световната здравна организация е категорична, че за лечението на алкохолизъм е нужен био-психо-социо-духовен подход. 

Бих искал да спомена само една от историческите ситуации, които спомогнаха да се роди „Анонимни Алкохолици“, разказва съоснователят – брокерът от Уолстрийт Бил Уилсън, който е в списъка със стоте най-влиятелни американци на 20 век. Много от вас са чували част от историята за това как Роланд Х., един американски бизнесмен, страдаше от постоянно влошаващ се алкохолизъм. Той пробваше лечение след лечение, но след всеки опит алкохолизмът му се задълбочаваше. Накрая, като последна възможност той замина за Европа и буквално се хвърли в ръцете на д-р Карл Юнг, който в резултат от тази среща се доказа като добър и голям приятел на АА.

Вие си спомняте, че д-р Юнг е един от тримата пионери в изкуството на психиатрията. Това, което го отличава от неговите колеги Фройд и Адлер, е фактът, че той обръща голямо внимание на духовността, на това, което отличава всеки един от нас от другия и което ни отличава от всички останали...
Не осъзнавах напълно колко велик човек в духовно отношение е Карл Юнг, когато през 1961 година му написах доста закъсняло писмо, за да му изкажа нашата благодарност за големия принос, който той имаше при създаването на нашето общество „Анонимни Алкохолици“.
Това беше последната година от неговия живот. Той беше вече стар. Независимо от това, той ми написа отговор. Изглеждаше като да е писал само с един пръст на пишещата машина. Сега това писмо е едно от най-ценните ми притежания. 

Ето отговорът на д-р Юнг:

Драги мистър У.,
Вашето писмо беше наистина добре дошло за мен. Не получих повече новини за Роланд Х. и често се чудя каква е била съдбата му. В нашия разговор, за който той ви е споделил, имаше един аспект, за който той не знаеше. Причината да не му кажа за него е, че в онези дни аз много внимавах какво казвам. Разбрах, че не винаги хората разбират правилно това, за което говоря. Ето защо бях изключително внимателен, когато разговарях с Роланд Х. Вече имах голям опит от срещите си с хора като него. 

Неговата жажда за алкохол беше равностойна на едно по-дълбоко ниво с извечната човешка духовна жажда за цялостност, изразена на средновековен език така: единение с Бог.*
Как може някой да формулира това търсене на език, който не е разбиран добре в наши дни?
Единственото правилно и сигурно доказателство за съществуването на духовно преживяване, подобно на вашето е, че то наистина ви се е случило и може да споходи единствено онзи, който е поел по пътя на едно по-високо разбиране. Подобна трансформация може да бъде постигната или чрез акта на висша благодат, или посредством лични и честни разговори с приятели, или чрез сериозна образованост на ума отвъд пределите на чистия рационализъм. От вашето писмо разбирам, че Роланд Х. е избрал втория начин за промяна, което предвид обстоятелствата е най-доброто за него. 

Аз съм дълбоко убеден, че господстващия принцип на злото в нашия свят води до неразпознаване и незачитане на духовните ни нужди, ако не му противопоставим един религиозен възглед или защитната стена на сплотена човешка общност. Един обикновен човек, който не е защитен от горните средства и се е изолирал в обществото, не може да устои на силата на злото, наричана от хората Дявол. Използването на подобни думи, обаче, може да бъде тълкувано много погрешно, ето защо аз се въздържах от тях доколкото мога.

Това са причините, поради които аз не дадох пълно и задоволително обяснение на Роланд Х., но рискувам да го напиша на вас, защото от вашето честно и достойно писмо разбирам, че сте придобил гледна точка, различна от подвеждащите баналности, които обикновено чуваме за алкохолизма.

Знаете, че алкохол на латински език означава „дух, призрак” (spiritus) и използвате същата дума, за да опишете вашето изключително силно религиозно преживяване, пречистило ви от най-извратената отрова. Успешната формула тук е: spiritus contra spiritum. (В свободен превод „дух срещу духа”, бел.пр.)
Още веднъж благодаря за вашето мило писмо.
Оставам искрено ваш
К. Г. Юнг
* Библия, Псалм 42.1 Както еленът пъхти за водните потоци, Така душата ми въздиша за Тебе, Боже. Жадна е душата ми за Бога, за живия Бог
Щастието, което вие не виждате Светът в теб

Щастието, което вие не виждате

Притча, разказана от Петър Дънов

Аурата ви на „портрет“ Светът в теб

Аурата ви на „портрет“

Как изглеждат енергийното поле и чакрите ви ще откриете в център „Лотос“

Благодарете за мръсните чинии, за умората и сутрешната аларма Светът в теб

Благодарете за мръсните чинии, за умората и сутрешната аларма

Понякога забравяме, че милиони нямат това, което смятаме за даденост

Коренът на всички злини: егоизмът Светът в теб

Коренът на всички злини: егоизмът

109 години от рождението на Майка Тереза

Възможно ли е нарцисист да се промени? Светът в теб

Възможно ли е нарцисист да се промени?

Препоръки към малкото хора с нарцистично разстройство, които не се харесват

Хипократова клетва за математици иска доцент Светът в теб

Хипократова клетва за математици иска доцент

„Светът се напълни с компании с много неопитни и безпомощни в житейски план момчета", предупреждава Хана Фрай

Биопродуктите трябва да са най-евтини, не най-скъпи! Светът в теб

Биопродуктите трябва да са най-евтини, не най-скъпи!

Бъдещето принадлежи на хората, възстановили любящата си връзка със земята, казва Фукуока

Самозаблудата, че ще станем идеални Светът в теб

Самозаблудата, че ще станем идеални

Трябва да сме наясно с машинациите на егото, разказва психотерапевтът Енглер в статия от сборника си „Будизъм и психотерапия“

Книгата „Болестта като път” вече и в онлайн магазина на Списание 8 Светът в теб

Книгата „Болестта като път” вече и в онлайн магазина на Списание 8

Какво стои зад симптомите на всяко заболяване и какво да променим в светогледа си, за да бъдем здрави

Лучана Узунова: Промених се и кистата изчезна Светът в теб

Лучана Узунова: Промених се и кистата изчезна

Прочетете вдъхновяващата история на организатора на семинарите на д-р Рюдигер Далке

Хубави лица имат хората със спокойна съвест Светът в теб

Хубави лица имат хората със спокойна съвест

Отбелязваме годишнина от кончината на руския драматург Александър Солженицин

Ти отдавна си в ада, гълъбче! Светът в теб

Ти отдавна си в ада, гълъбче!

Проповед на отец Дмитрий Смирнов

Дори когато осмиваш някого, не го мрази Светът в теб

Дори когато осмиваш някого, не го мрази

Алекс Алексиев и Райко Алексиев се събраха в един по-добър свят

Господи, моля те не за чудеса, а за силата на всеки ден... Светът в теб

Господи, моля те не за чудеса, а за силата на всеки ден...

Малко позната молитва от бащата на „Малкият принц“

Бронебойни патрони за нея няма открити Светът в теб

Бронебойни патрони за нея няма открити

77 години от разстрела на Никола Вапцаров